Szeroka jezdnia i jazda prosto przez skrzyżowanie dwóch aut.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Szeroka jezdnia i jazda prosto przez skrzyżowanie dwóch

Postprzez maryann » wtorek 05 lutego 2013, 10:57

Drezyna napisał(a):jedziesz jak zwykle prawidłowo i uważnie możliwie blisko prawej krawędzi, a ktoś ryje się przed Ciebie i krzyczy: "Twój nieoznaczony pas zanika, ten jest mój!". Wyjdźmy z piaskownicy.
Jeśli jechał równo ze mną po mojej lewej- to go widzę i przepuszczam, bo szybciej mi nie wolno, a tak samo się nie da. Ale kiedy wyskoczył skądś zza mnie, to niech wyprzedza zgodzie ze sztuką wyprzedzania- musi mieć dość miejsca.
To zbyt skompolikowane dla Ciebie i dlatego tak motasz się(i innych) w trudniejszych sytuacjach? Możesz sobie siedzieć, ale przestań wrzeszczeć w tej piaskownicy, bo aż tu na ulicy Cię słyszę!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Drezyna » wtorek 05 lutego 2013, 13:39

maryann napisał(a): ...bo aż tu na ulicy Cię słyszę!

No cóż, współczuję, ale mamy kryzys...
maryann, a teraz koronny argument, który nawet Ciebie przekona, czytaj uważnie:

Jedziesz prawidłowo 70 km/h drogą z pierwszeństwem D-1 prosto przez skrzyżowanie, prawym pasem, jezdnia dwupasmowa w Twoim kierunku, lecz pasy nieoznaczone. Na skrzyżowanie wjeżdża z lewej z A-7 pojazd kierowany przez Prowadzącego Twój ulubiony program TV, który wjeżdża na lewy pas Twojej jezdni, gdzyż wykorzystuje pasy i może nawet nie wymusza pierwszeństwa. Co robisz, hę?
Drezyna

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 lutego 2013, 14:30

Drezyna napisał(a):Jedziesz prawidłowo 70 km/h drogą z pierwszeństwem D-1 prosto przez skrzyżowanie, prawym pasem, jezdnia dwupasmowa w Twoim kierunku, lecz pasy nieoznaczone. Na skrzyżowanie wjeżdża z lewej z A-7 pojazd kierowany przez Prowadzącego Twój ulubiony program TV, który wjeżdża na lewy pas Twojej jezdni, gdzyż wykorzystuje pasy i może nawet nie wymusza pierwszeństwa. Co robisz, hę?
Dodajmy jeszcze, że wszystko dzieje się na przejściu dla pieszych :D

Moja odp. jest taka taka, że wyprzedzanie z prawej strony usprawiedliwiam warunkami ruchu, które nieoczekiwanie zmieniły się mając w dodatku na uwadze, iż gwałtowne hamowanie może narazić mnie oraz innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo. Nie obyłoby się bez klaksonu!
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Drezyna » sobota 09 lutego 2013, 12:29

rozumiem, maryann, że nie znajdujesz słów, aby przyznać rację, że zakaz wyprzedzania nie decyduje o pierwszeństwie :thumb2:
Drezyna

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze