Zdawałem WORD Zamość
Przykładowe pytania:
1. Jak prawidłowo powinien być ustawiony zagłówek:
a) równo z czubkiem głowy.
b) Na wysokości szyi.
c) jego górna część na wysokości oczu.
ODP A
2. Gdy prędkość zwiększy się dwukrotnie, droga hamowania zwiększy się:
a) 4- krotnie
b) 3- krotnie
c) 2- krotnie
ODP A
3. Czy na drodze za tym znakiem dozwolone jest cofanie ( filmik, strefa zamieszkania)
TAK <-
NIE
4. Na autostradzie można jechać z prędkością 140 km/h:
a) na wszystkich pasach ruchu
b) tylko na lewym pasie ruchu
c) (nie przypominam sobie tego wariantu

)
ODP. A
5. Czy w tej sytuacji kierujący pojazdem jadąc prosto przez skrzyżowanie powinien zwolnić?
(Filmik-> jedziesz samochodem jest zwykła droga dwukierunkowa i jest znak ustąp, ale jeszcze do tego na skrzyżowaniu jest sygnalizacja więc ustąp nas nie interesuje, sygnał świetlny to ZIELONY ale gdy filmik się zatrzymał to było widać że pojazd jadący z przeciwka skręcając w lewo był w trakcie wykonywania manewru skrętu więc ja zaznaczyłem odp tak)
TAK <-
NIE
6. Jak prawidłowo są ułożone ręce do jazdy na wprost?
( takie same jest stare pytanie tylko że są nowe obrazki a prawidłowa odpowiedź u mnie była C)
a) obrazek
b) obrazek
c) obrazek
ODP.C
7. Czy w tej sytuacji kierujący może kontynuować jazdę na wprost z prawego pasa ruchu?
( był filmik i była tablica na nim kierunki jazdy z poszczególnych pasów ruchu i dwa pasy prawe były ze strzałkami prosto a trzeci pas tył w lewo)
TAK <-
NIE
8. Był taki filmik na którym była sygnalizacja bezkolizyjna S3 w lewo ale do tego była możliwa jazda w dwóch kierunkach bo w lewo i w duł czyli to było także do zawracania (to pytanie widziałem w testach na tej stronie)
A pytanie brzmiało tak:
Czy w tej sytuacji kierujący pojazdem może zawrócić?
TAK <-
NIE
9. Prawo jazdy kat. B uprawnia do kierowania zespołem pojazdów o DMC:
a) samochodem ciężarowym o DMC 2t z przyczepą lekką
b) ciągnikiem rolniczym z dwoma przyczepami
c) samochodem osobowym z przyczepą o łącznej DMC 4,5t.
ODP. A
10. Czy podczas uczestniczenia w wypadku drogowym w którym są ofiary zobowiązani jesteśmy wezwać służby ratownicze?
TAK <-
NIE
11. Czy po spożyciu alkoholu mamy ograniczoną widoczność (czy coś takiego)
TAK <-
NIE
12. Jaki jest numer na pogotowie ratownicze:
a) 997
b) 998
c) 999
ODP.C
13. Czy na przednim siedzeniu można przewozić dziecko w wieku przedszkolnym:
a) tak, pod warunkiem umieszczenia go na poduszkach aby jego głowa znajdowała się na wysokości zagłówka (dobrze tego nie sformułowałem bo nie pamiętam tego ale myślę że wiecie o co chodzi)
b) nie można
c) (nie pamiętam teiści)
ODP. B
14. Kiedy musimy przeprowadzać dodatkowe badanie techniczne pojazdu? (to pytanie jest ze starych testów)
a) na wniosek policji
b) przy zmianie właściciela pojazdu
c) przy montażu instalacji gazowej
ODP. A
Więcej nie pamiętam, może jeszcze coś mi się przypomni to napiszę