Nadchodzi Era łapówkarstwa - !!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nadchodzi Era łapówkarstwa - !!!

Postprzez Bartek81 » sobota 02 lutego 2013, 09:04

Chciałem zadać pytanie innym czy tez podobnie rozumują?

Mianowicie, skoro zdawalność nowych teorii jest bardzo niska ,czy nie pociągnie to za sobą konsekwencji w postaci poszerzenia się praktyki łapówkarstwa ?
Mianowicie skoro na plac i na miasto wyjeżdża coraz mniej kursantów , wpływy z egzaminów praktycznych grubo spadną i albo :
1.Egzaminatorzy zaczyna brać łapówki?
2.Zaczną uwalać za pierdoły by ponownie opłacić egzamin praktyczny - w końcu skądś WORD musi brać pieniążki!

O ile egzamin praktyczny na kat "B" jest "kontrolowany"(kamerki itd) o tyle na "C","C+E","D","D+E","T" jest nie kontrolowany !

Co o tym sadzicie? Czy oby nie jest to kręcenie bicza na samego siebie (w tym wypadku WORD)?
Bartek81

Re: Nadchodzi Era łapówkarstwa - !!!

Postprzez skov » sobota 02 lutego 2013, 09:26

Bartek81, uwierz w ludzi.Testy są proste tylko wymagają podstawowej wiedzy, która do niedawna była tylko na płytach. Nie ma co też wydawać wyroków po pierwszym tygodniu funkcjonowania nowych zasad. Nikt też nie zakładał że zdawalność będzie równie wysoka co wcześniej. Ludzie się oswoją, szkoły będa szkolić i bedzie lepiej. Z tego co wiem wiele lat wstecz jak przechodziło się z testów papierowych na komputerowe szok był podobny.

2.Zaczną uwalać za pierdoły by ponownie opłacić egzamin praktyczny - w końcu skądś WORD musi brać pieniążki!

jak nie ma się pieniążków to tnie się koszty czyli najzwyczajniej zwalnia się egzaminatorów. Nie szuka się pieniędzy tam gdzie ich nie ma.
skov

Postprzez mk61 » sobota 02 lutego 2013, 12:39

Poza tym, jak by to miało wyglądać? Egzaminator bierze łapówkę i wpłaca na konto WORD? Czy przekazuje dyrektorowi? :D
Bo egzaminatorzy mają pensję ustaloną ustawowo, więc dla nich to bez różnicy, ile wpływa do kasy WORD. A łapówkarstwo to dorobienie tylko do własnej kieszeni. Nie sądzę, żeby zbierali ogólną pulę. :D
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez globuss2 » sobota 02 lutego 2013, 13:01

mówisz ze łapówkarstwo ? mój instruktor miał dojścia do egzaminatorów i koszta takiego Egzaminu to 1200 zł i wychodzisz z wynikiem pozytywnym

Nie szuka się pieniędzy tam gdzie ich nie ma.

@skov pieniądze u kursantów zawsze są tylko trzeba go nakłonić żeby je wydał na następny egzamin
globuss2

Postprzez Bartek81 » sobota 02 lutego 2013, 14:50

Globusss - i to trafiłeś w sedno , Co do innych gdzie szukać pieniędzy ? no wybaczcie jeśli egzaminów będzie mniej to na pewno im stawki poobniżają ,bo skąd niby będzie miał brać WORD kasę jak nie z opłat(czytaj kieszeni kursanta)?

Nie oszukujcie się sami , wypłaty dla egzaminatorów nie biorą się z nieba!
Jeden z drugim jakiś czas wytrzyma z mniejsza wyplata ale później zacznie się batalia brać łapówki ,czy oblewać za pierdoły by jak najwięcej kursantów wróciło z oplata egzaminacyjna!
W sumie to oblewać za pierdoły będą mogli bezkarnie , by zaspokoić popyt WORD na nowe egzaminy .

P.S : nie mowie ,ze wszyscy biorą ,ale myślę tu o tych mniej uczciwych !
Bartek81

Postprzez driver0070 » sobota 02 lutego 2013, 20:13

[quote="globuss2"]mówisz ze łapówkarstwo ? mój instruktor miał dojścia do egzaminatorów i koszta takiego Egzaminu to 1200 zł i wychodzisz z wynikiem pozytywnym

Wiesz, co? Zanim zaczniesz oceniać egzaminatorów, zastanów się, czy nie instruktor nie zrobił z Ciebie zwyczajnie debila!!!!

Znam sytuację podobną z autopsji. Zdała u mnie dziewczyna, wtedy zupełnie dla mnie obca. Po dłuższym czasie zaczęła chodzić z moim kolegą. Jak się okazało po dłuższej znajomości owa Pani zapłaciła instruktorowi za egzamin, który sama samiutka u mnie zadała za piątym razem.

Więc Twój instruktor może być tym nielicznym cwaniakiem, który jest wszechmocny i wszystko wie i wszystkich zna i robi kursntów w ...... zasilając swoją kieszeń i popełania przy tym przestępstwo!
driver0070

Postprzez globuss2 » poniedziałek 04 lutego 2013, 11:18

driver0070

Nie, nie zrobił ze mnie debila bo ja tego nie płaciłem zdałem sam za 3 razem i żyję ...

Zresztą tutaj pasuje powiedzenie "Nie oceniaj książki po okładce"
Co do oceniania nie oceniam wszystkich tylko tych co poznałem i widziałem z instruktorem
Przepraszam jeśli Cię driver0070 uraziłem. Ale w każdej pracy są czarne owce które będą próbowały dorobić w taki a nie inny sposób ..
globuss2

Postprzez rusel » poniedziałek 04 lutego 2013, 11:47

obecnie nikt nie bedzie ryzykowal posady ktorej chetnie bedzie sie trzymal do poznej starosci lapowką 1200zl mity, sprawy lapowkarstwa to dzieje z przed ladnych paru lat z ktorych jeszcze nie wszystkie postepowania sie zakonczyly, dotyczą korupcji na duza skale, lekarzy, instruktorow i egzaminatorow w zorganizowanym procederze
rusel

Postprzez Aiden » poniedziałek 04 lutego 2013, 19:36

Myślę, że w każdej profesji znajdzie się jakaś czarna owca, ale śmiem wątpić, czy nagle egzaminatorzy będą chcieli w ogóle ryzykować utratę swojej posady - szczególnie w takich czasach jakie mamy obecnie. Ilość zdanych egzaminów praktycznych będzie rosła, może powoli, ale będzie. Kwestia czasu jak ludzie przestaną panikować, a zaczną się porządnie przygotowywać do "nowej" teorii. A, co za tym idzie i liczba praktycznych egzaminów wzrośnie.
Rozpoczęcie kursu na prawo jazdy kategorii B: 09.09.2010.
I egzamin: 20.01.2011. (Teoria + / Plac + / Miasto -)
II egzamin: 25.03.2011. (Plac + / Miasto +)
Odbiór prawa jazdy: 18.04.2011.
Aiden

Powrót do Egzamin na prawo jazdy