Kategoria B a przyczepa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria B a przyczepa

Postprzez edinfx » niedziela 03 lutego 2013, 02:25

Od 19 stycznia br. mamy zmiany w przepisach:

Art. 6 USTAWA z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami
6) kategorii B:
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu i motocykla,
b) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy lekkiej,
c) zespołem pojazdów złożonym z pojazdu, o którym mowa w lit. a, oraz z przyczepy innej niż lekka, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 4 250 kg, z zastrzeżeniem ust. 2,
d) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM;

ust. 2
Zespołem pojazdów, o którym mowa w ust. 1 pkt 6 lit. c, którego dopuszczalna masa całkowita prze-
kracza 3,5 t, może kierować osoba, która zdała część praktyczną egzaminu państwowego, potwierdzoną wpisem do prawa jazdy.

O co w tym chodzi czyli jak mam już B to mogę ciągnąć 4 250 kg?
edinfx

Re: Kategoria B a przyczepa

Postprzez wkurzonychlopak » niedziela 03 lutego 2013, 04:05

Właśnie .. miałem pytanie takie czy majac prawo jazdy b moge jechac :

samochodem z przyczepa o lacznej masie 4.5t
ciagnikiem rolniczym z 2 przyczepami
samochodem ciezarowym o masie 2.5t..

i teraz sie zastanawiaj co wybrac ja wybralem opcje a ..
wkurzonychlopak

Postprzez Borys_q » niedziela 03 lutego 2013, 10:21

Prawidłowa jest C. Ten zapis który kolega przytoczył mówi że w zakresie 3,5 to 4,250 obowiązuje coś w rodzaju kategori E1, sam egzamin bez kursu, i adnotacja w prawku. Jak na razie martwy przepis, 4,250 tylko z lekką.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez wkurzonychlopak » niedziela 03 lutego 2013, 12:44

No wlasnie i teraz takie sa te testy..i to jest normalne ..?
wkurzonychlopak

Postprzez rusel » niedziela 03 lutego 2013, 14:02

chyba normalne bo jezeli pojedziesz samochodem w trase o masie np.2.5t plus 1t przyczepa i zlapie policja to bulisz jezeli nie masz wpisanego kodu 096 ktory upowaznia ciagniecie zestawu max do 4250 z przyczepa inna niz lekka czyli nie masz uprawnien...dla mnie to podstawowa wiedza
rusel

Postprzez mk61 » niedziela 03 lutego 2013, 17:02

rusel napisał(a):chyba normalne bo jezeli pojedziesz samochodem w trase o masie np.2.5t plus 1t przyczepa i zlapie policja to bulisz

No właśnie w 2 ustępie jest napisane, że jeśli zespół przekracza 3,5t. Przy 2,5 + 1 nie trzeba kodu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez rusel » niedziela 03 lutego 2013, 19:42

No właśnie w 2 ustępie jest napisane, że jeśli zespół przekracza 3,5t. Przy 2,5 + 1 nie trzeba kodu

pow. 2.5t, moj blad

to odpowiedz dobra byla z samochodem ciezarowym ?

dobra, kat b uprawnia do kierowania pojazdami samochodowymi do 3,5t a nie osobowymi, zatem ciezarowka jaknajbaradziej
rusel

Postprzez mk61 » niedziela 03 lutego 2013, 19:56

Całe pytanie jest do śmietnika. Pierwsze dwie odpowiedzi są oczywiście banalne, ale trzecia nie jest sprecyzowana. O jaką masę chodzi? O dopuszczalną masę całkowitą? O rzeczywistą masę całkowitą, czy o masę własną?

Stówa, że do tego pytania przyłożył się jakiś geniusz, co nawet nie przeczytał PoRD.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys_q » niedziela 03 lutego 2013, 22:41

Nie przesadzaj, najprawdopodobniej jest źle zacytowane.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mk61 » niedziela 03 lutego 2013, 23:30

Niekoniecznie. Skoro na ulicach stawia się znaki z podobnymi kwiatkami, to wcale bym się nie zdziwił, gdyby właśnie takie odpowiedzi znajdowały się na egzaminie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Zonaimad » wtorek 05 lutego 2013, 04:33

O jaką masę chodzi? O dopuszczalną masę całkowitą? O rzeczywistą masę całkowitą, czy o masę własną?

Pytanie jest ok. Określenie "masa" samo w sobie nie pochodzi z przepisów PoRD, więc chodzi o masę w sensie... fizycznym. ;-) Jeżeli jedziesz autem o masie 1235 kg to rzecz jasna, że jego DMC powinna być nie mniejsza od tej wielkości. Jeżeli masz prawo jazdy kategorii B i jedziesz pojazdem o masie 4567 kg, to jakby nie liczyć jest coś nie tak. :-) Ciężarówką o masie 2,5 kg możesz jechać mając B. W sensie - istnieje taka prawna, a nawet praktyczna możliwość. :-) O DMC 2,5 kg tym bardziej. O RMC 2,5 kg... hmmm... no nie ma przeszkód, jeśli... No i właśnie, tu można by napisać długą listę "jeśli", ale rzecz w tym o żadne "jeśli" nie pytają. :-) Odpowiedź "C" tymczasem jak najbardziej pasuje, jest prawdziwa w ujęciu logicznym. Nie widzę powodów do wywalania tego pytania z bazy, no ale próbuj je "zepsuć", może się znajdą - może być ciekawie. :-)
Zonaimad

Postprzez mk61 » wtorek 05 lutego 2013, 21:32

Zonaimad napisał(a):Jeżeli jedziesz autem o masie 1235 kg to rzecz jasna, że jego DMC powinna być nie mniejsza od tej wielkości.

Ale z pewnością będzie większa. I powstaje pytanie, czy DMC takiego pojazdu to 3,5t, czy 5 ton.
Zonaimad napisał(a):Ciężarówką o masie 2,5 kg możesz jechać mając B. W sensie - istnieje taka prawna, a nawet praktyczna możliwość.

Niekoniecznie. Bo taka ciężarówka może mieć 2 tony ładowności i rzeczywista masa nie ma tutaj nic do gadania.
Zonaimad napisał(a): Nie widzę powodów do wywalania tego pytania z bazy, no ale próbuj je "zepsuć", może się znajdą - może być ciekawie.

Jeśli mam być rozliczany z przepisów, to psim obowiązkiem "kontrolującego" jest jasno formułować pytania zgodne z przepisami. Masa własna, o którą zapewne tutaj chodzi nie ma żadnego znaczenia. Dlaczego, podałem powyżej.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Zonaimad » sobota 09 lutego 2013, 01:14

mk61 napisał(a):Ale z pewnością będzie większa. I powstaje pytanie, czy DMC takiego pojazdu to 3,5t, czy 5 ton.

Nie istotne. :-) Nie pytają o DMC. :-) Możesz jechać autem o masie 1234 kg? Możesz. Istnieje taka możliwość. Logiczna prawda. 1. A więc: TAK.

mk61 napisał(a):Niekoniecznie. Bo taka ciężarówka może mieć 2 tony ładowności i rzeczywista masa nie ma tutaj nic do gadania.

Ale oni nie pytają, co "jeśli...", tylko czy możesz jechać taką ciężarówką. Tzn. czy istnieje taka możliwość. Tak, możesz, pod warunkiem, że... I tu długa, otwarta lista nic nie znaczących dla pytania warunków:
- twoje prawko musi być czytelne;
- musisz mieć je ze sobą;
- musisz być trzeźwy;
- auto musi być dopuszczone dla ruchu;
- DMC tego auta nie może przekroczyć 3,5t;
- auto musi być sprawne...
...i tak dalej, i tak dalej. ;-) Ale nic z tych rzeczy nie ma w pytaniu. ;-)

mk61 napisał(a):Jeśli mam być rozliczany z przepisów, to psim obowiązkiem "kontrolującego" jest jasno formułować pytania zgodne z przepisami. Masa własna, o którą zapewne tutaj chodzi nie ma żadnego znaczenia. Dlaczego, podałem powyżej.

To pytanie jest bardzo jasne! :-) Głupie, ale bardzo jasne!
Zonaimad

Postprzez mk61 » sobota 09 lutego 2013, 01:30

Zonaimad napisał(a):Nie istotne. Nie pytają o DMC. Możesz jechać autem o masie 1234 kg? Możesz. Istnieje taka możliwość. Logiczna prawda. 1. A więc: TAK.
Zonaimad napisał(a):Ale oni nie pytają, co "jeśli...", tylko czy możesz jechać taką ciężarówką. Tzn. czy istnieje taka możliwość. Tak, możesz, pod warunkiem, że... I tu długa, otwarta lista nic nie znaczących dla pytania warunków:

W takim razie odpowiedzi 1 i 2 również są prawidłowe. Mogę jeździć tymi pojazdami np. w trakcie kursu na prawo jazdy. No, bo przecież nie wnikamy w szczegóły, tylko tak ogólnie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez Zonaimad » sobota 09 lutego 2013, 19:20

W pytaniu nie ma nic o tym, że jesteś kursantem na kat. C. Jest tylko napisane, że masz prawo jazdy kat. B. ;-)
Zonaimad

Następna strona

Powrót do Luźna gadka