19.01.2013- magiczna data

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: 19.01.2013- magiczna data

Postprzez szerszon » sobota 19 stycznia 2013, 22:14

MEL napisał(a):
ella napisał(a):Na innych stronach Wordów nie ma takich komunikatów, więc to chyba ich jakiś wewnętrzny wymysł

Też tak uważam ale sami widzicie, co wypisują. Jaki dzisiaj ład i spokój na mieście. Magiczna data nastała :D

W Poniedziałek do nowej formy egzaminu w WORD Bydgoszcz przystępuje 30 osób. Wczoraj, tj. piątek było ich 200 :mrgreen:
A u nas dopiero w czwartek startują z nowymi testami.
Przedłużony weekend.
szerszon

Postprzez skov » poniedziałek 21 stycznia 2013, 21:52

czepiacz napisał(a):
MEL napisał(a):Przepraszam, że dam nowy post ale przynajmniej widzicie, że coś aktualizuję.

Znalazłem na stronie PORD Gdańsk.

Pomorski Ośrodek Ruchu Drogowego w Gdańsku informuje, że osoby, które będą przystępowały do egzaminu państwowego na prawo jazdy od dnia 19 stycznia 2013 roku zobowiązane będą do wniesienia opłaty za egzamin według nowych stawek zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 16 stycznia 2013 roku.
Oznacza to, że osoby które zapisywały się na egzamin przed 19 stycznia 2013 roku i uiszczały opłaty według wówczas obowiązującej stawki są zobowiązane do uiszczenia dopłaty w następującej wysokości:
- za część teoretyczną egzaminu państwowego – 8 zł
- za część praktyczną egzaminu państwowego kat. A1,A2,A – 40zł
- za część praktyczną egzaminu państwowego kat. B – 28 zł
- za część praktyczną egzaminu państwowego kat. B1, T – 35 zł
- za część praktyczną egzaminu państwowego kat. C,D, B+E – 40zł
- za część praktyczną egzaminu państwowego kat. C+E – 50 zł

Czyli osoby mające egzamin po 19 mają dopłacać do interesu!

Posrało kogoś. Przecie to jawne łamanie prawa!

wszystko przez brak w nowym rozporządzeniu pewnego paragrafu, który to widniał w starym i rozwiewał wątpliwości. To nie WORD y szaleją, tylko znowu niedoróbka legislacyjna :

§ 2. Stawek opłat, o których mowa w § 1 pkt 1 oraz w tabeli nr 1 i 3, nie stosuje się do osób, które przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zostały przyjęte na egzamin na prawo jazdy, pozwolenie lub na egzamin sprawdzający kwalifikacje teoretyczne i praktyczne kandydatów na instruktorów i instruktorów oraz kandydatów na egzaminatorów i egzaminatorów.

to w/w jest ze starego w nowym nie ma.
skov

Postprzez x098 » wtorek 22 stycznia 2013, 08:04

Zamiast płakać na forum może lepiej złożyć wniosek do Rzecznika Praw Obywatelskich
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez oskbelfer » wtorek 22 stycznia 2013, 21:08

no to już, na co czekasz ? pisz do RPO :) jezcze dopisz że testy są bardzo trudne, a to już zakrawa..............
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez x098 » środa 23 stycznia 2013, 12:32

oskbelfer napisał(a):pisz do RPO jezcze dopisz że testy są bardzo trudne

.......no proszę Pana, jak pan nie daje rady z nowymi testami to proszę Pana, uczyć się trzeba. :lol:

A do RPO możemy złożyć wniosek na konkretne zapisy ustawy, które uważamy za niezgodne z przepisami akt prawa wyższego
Nie mówię czego nie myślę, mówię co myślę.
x098

Postprzez oskbelfer » środa 23 stycznia 2013, 20:57

zwykłe pieniactwo :)
oskbelfer

Postprzez dylek » środa 23 stycznia 2013, 21:13

oskbelfer ... tu się nie zgodzę, bo faktycznie wyszła lipa...
WORD zawiera umowę, że danego dnia zrealizuje usługę i że będzie to kosztowało tyle, a tyle... Klient płaci...przyklepane...
WORD kasę wziął...zobowiązał się...a teraz się miga, że jednak nie wykona usługi jak nie dopłacisz...
Chciałbyś takie umowy zawierać z hydraulikiem, murarzem, taksówkarzem itp ?
Oka...zrobię panu za 112 zł...a potem ...wie pan co...jednak jak mi pan nie dopłacisz by wyszło 140...to nie zrobię...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez tomcioel1 » środa 23 stycznia 2013, 23:22

Porażka...
dziewczyna mi dzisiaj zdała egzamin , szczęśliwa zaplaciła w word za wydanie prawo jazdy , wraca do domu a tu telefon - jeżeli nie dopłaci pani 28 zł to pani dokumenty nie zostaną wysłane , czy to nie jest chore ???

Druga sprawa , też nowość , też super : w przypadku niestawienia się na egzamin bądź niezdania teorii na łączonym traci sie całą kwotę egzaminu praktycznego czyli 140 zł ...

monopol...
tomcioel1

Postprzez oskinstruktor » środa 23 stycznia 2013, 23:45

Pomóżcie bo nie potrafię znaleźć. Gdzie jest napisane. że w ośrodku powinien być zatrudniony instruktor posiadający udokumentowaną 3 letnią praktykę w zawodzie.

Ok już znalazłem:

Ośrodek szkolenia kierowców może prowadzić przedsiębiorca, który:
1) posiada infrastrukturę odpowiednią do zakresu prowadzonego szkolenia:
a) salę wykładową,
b) pomieszczenie biurowe,
c) plac manewrowy oraz
d) pojazd przeznaczony do nauki jazdy;
2) zatrudnia w ośrodku szkolenia kierowców co najmniej jednego instruktora posiadającego uprawnienia oraz udokumentowaną 3-letnią praktykę w szkoleniu kandydatów na kierowców pozwalającą na prowadzenie szkolenia w zakresie uzyskiwania uprawnienia do kierowania pojazdami silnikowymi kategorii prawa jazdy określonej we wniosku, o którym mowa w ust. 4, lub sam jest instruktorem spełniającym te wymagania;

Ale jeszcze jedno pytanie..... czy ten zapis nie dotyczy nowo otwieranych ośrodków? Skoro jest tam mowa o wniosku, czy przy otwieraniu. Ale to tylko moja skromna opinia.

Tak sobie sam ze sobą popiszę widzę ;)

Art. 128. 1. Rejestry działalności regulowanej, o których mowa w art. 103 ust. 1, art. 115g ust. 1 i art. 124a ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym, zostają przekształcone w rejestry działalności regulowanej, o których mowa odpowiednio w art. 28 ust. 1, art. 85 ust. 1 i art. 114 ustawy.
2. Wpisy do rejestrów, o których mowa w ust. 1, dokonane przed dniem wejścia w życie ustawy zachowują ważność.
oskinstruktor

Postprzez szerszon » czwartek 24 stycznia 2013, 00:48

tomcioel1 napisał(a):Porażka...
dziewczyna mi dzisiaj zdała egzamin , szczęśliwa zaplaciła w word za wydanie prawo jazdy , wraca do domu a tu telefon - jeżeli nie dopłaci pani 28 zł to pani dokumenty nie zostaną wysłane , czy to nie jest chore ???

Druga sprawa , też nowość , też super : w przypadku niestawienia się na egzamin bądź niezdania teorii na łączonym traci sie całą kwotę egzaminu praktycznego czyli 140 zł ...

monopol...
Może ktoś biegły ...a co na to prawo cywilne czy tam jakie ?
szerszon

Postprzez oskinstruktor » czwartek 24 stycznia 2013, 00:55

Mi już ręce opadają odnośnie tych nowinek, bo jak Państwo wali takie wałki, bo dla mnie to wałek, to co się dziwić drobnym złodziejaszkom. Oni sami uczą nas kombinowania.

Znaczy jak sprzedam komuś coś za gotówkę a termin dostawy jest za 2 miesiące, to po tym okresie będę mógł podnieść sobie cenę i zmusić kupującego do zapłaty. Czyli w sumie w czasie trwania kursu podnoszę cenę i nie wydam zaświadczenia o ukończeniu do momentu, aż delikwent nie dopłaci. Wiecie co się ze mną stanie po 3 miesiącach działalności......

Ale co innego monopolista na rynku, który ma poparcie w Ministerstwie Transportu..... żyć nie umierać.

Czy ten kraj będzie kiedyś normalny? Ja na pewno tego nie dożyję. Od wielu wielu wyborów głosowałem na PO, ale robią wszystko, żeby kolejnym razem tego nie zrobić.
oskinstruktor

Postprzez szerszon » czwartek 24 stycznia 2013, 01:19

Ale osoby lekko niekompetentne stanowią prawo.
nowelizacja PoRD z 1 kwietnia do.....
teraz takie cuda.....
ktoś tu ostro lansuje "politykę prorodzinną" tylko efekty ....
szerszon

Postprzez czepiacz » czwartek 24 stycznia 2013, 10:18

Jutro mamy spotkanie przy Jagiellońskiej w Warszawie w prawie ostatnich wyczynów resortu.
Ciekawe, czy przyjedzie ktoś kompetentny z ministerstwa, Bogdanowicz albo Piętka?

Co do dopłat do egzaminu, to są bezpodstawne - pytałem radcy prawnego, który specjalizuje się w sprawach konsumenckich. Będzie afera...
czepiacz

Postprzez oskbelfer » czwartek 24 stycznia 2013, 22:32

bedzie albo i nie bedzie... jeden radca powie tak inny smak.... skoro 21stycznia kosztuje wedlug ceny tyle to i tyle, to pytam sie kto ma do tego doplacic ? Pani z okienka ktora zapisuje na egzamin czy moze dyrektor wordu, a moze egzaminator ?

Zaniast bic piane na temat podwyzki, proponuje zaczac szkolic kursantow aby zaczeli zdawac teorie, bo poziom nauczania teorii jest mizerny...

nie jestem w stanie podać adresu www gdzie opisane bylo jak zdaje sie egzaminy na swiecie i ile to kosztuje........moze zwiekszenie wymagań, o ile zmiane testow mozna tak nazwac poprawi brd w RP
oskbelfer

Postprzez szerszon » czwartek 24 stycznia 2013, 22:35

oskbelfer napisał(a):... proponuje zaczac szkolic kursantow aby zaczeli zdawac teorie, bo poziom nauczania teorii jest mizerny...

Chcesz w ucho ? :D
to ja mam sie za nich nauczyc ? A może jeszcze pójść zdać ?
Nie przejdzie...znają mnie w WORdzie :D
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów