Dokupywanie godzin po niezdanym egzaminie wew. na 30h.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Dokupywanie godzin po niezdanym egzaminie wew. na 30h.

Postprzez marcini2 » sobota 19 stycznia 2013, 12:37

Witam, mam pytanie co do egzaminu wewnętrznego.
Ile godzin muszę dokupić, jeśli miałem na 30 godzinie egzamin wewnętrzny i go nie zdałem?
Czy instruktor może mi narzucić np 3 godziny doszkalające i na czwartej znowu egzamin wewnętrzny?
Czy to tylko i wyłącznie ja decyduję, o tym czy będę miał te jazdy doszkalające, czy dokupię tylko 1 h na kolejny egzamin.
Czy zgodne z prawem jest to, że egzamin wewnętrzny odbywa się na dwóch godzinach, i przez ten czas wszystkie błędy są że tak powiem ,,naliczane" ?
marcini2

Re: Dokupywanie godzin po niezdanym egzaminie wew. na 30h.

Postprzez BOLEKlodz » sobota 19 stycznia 2013, 13:56

Egzamin wewnętrzny nie jest egzaminem państwowym. Żadne przepisy nie nakazują odbywania takowego, ani nie mówią jak ma wygladać. To autoszkoła ma swoje zasady, według których przeprowadza wewnętrzny. Odbywa się on po to, żeby zweryfikować umiejętności kandydata. Inaczej nie otrzymasz dokumentów na państwowy. Ja miałem 30h kursu i po każdych 10ciu miałem wewnętrzny. 2 pierwsze odbywały się on z moim instruktorem, i trwały przez 2h (całe zajęcia). koncowy trwał 20min i przeprowadzała go właścicielka.
Idź do autoszkoły i dowiedz się, co masz zrobić.
BOLEKlodz

Postprzez marcini2 » sobota 19 stycznia 2013, 15:31

Ok, żadne przepisy nie regulują tego jak ma wyglądać.
Ale jak jest z ponownym terminem? Chyba nie mogą mi powiedzieć że muszę dokupić 3 godziny, skoro egzamin można na jednej przeprowadzić?
marcini2

Postprzez wawa » sobota 19 stycznia 2013, 17:20

W Twoim przypadku chodzi o szkolenie uzupełniające o którym mówi ustawa.
Szkolenie uzupełniające przeprowadza się w zakresie ustalonym przez osobę szkoloną i kierownika OSK.
Przyjętą jest zasadą, że instruktor prowadzący w przypadku gdy stwierdza, że kursant ma jeszcze braki po 30godz, sugeruje takiej osobie dokupienie godzin.
jeśli "a" oznacza szczęście to:
a=x+y+z

x- to praca
y- to rozrywka
z- umiejętność trzymania języka za zębami

Albert Einstein
wawa

Postprzez marcini2 » sobota 19 stycznia 2013, 18:44

No właśnie sugeruje.
Czyli mogę powiedzieć, że nie chcę żadnych szkoleń uzupełniających, tylko kupić 1 godzinę, a instruktor stwierdzi na niej czy jestem gotowy do egzaminu państwowego przeprowadzając egzamin wewnętrzny?
Bo na 30 godzinie choroba i leki jednak zrobiły swoje (38,6stopni gorączki).
marcini2

Postprzez MEL » sobota 19 stycznia 2013, 21:08

Możesz poprosić o kolejny egz wewnętrzny i tak do skutku- oczywiście płatny.

I przestań marudzić tylko jeździj jak najwięcej coby olej w głowie mieć.
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez czepiacz » sobota 19 stycznia 2013, 22:05

BOLEKlodz napisał(a):Egzamin wewnętrzny nie jest egzaminem państwowym. Żadne przepisy nie nakazują odbywania takowego, ani nie mówią jak ma wygladać. (...)

Jednak gimnazjum szkodzi...
Jak nie wiesz, to nie opowiadaj głupot.
O egzaminie wewnętrznym mówi rozporządzenie.
czepiacz

Postprzez szerszon » sobota 19 stycznia 2013, 22:18

Ja wiem, ze kasa i kasa i kasa, ale każda dodatkowa godzina nie zaszkodzi, a raczej pomoże.
Po co wydawać teraz 140zł na kolejne egzaminy nawet i po góra 15min zakończyć, skoro za te pieniądze można minimum 3h wykupić.
Co da więcej korzyści ?
szerszon

Postprzez winston » sobota 19 stycznia 2013, 22:26

BOLEKlodz napisał(a):Egzamin wewnętrzny nie jest egzaminem państwowym. Żadne przepisy nie nakazują odbywania takowego, ani nie mówią jak ma wygladać. To autoszkoła ma swoje zasady, według których przeprowadza wewnętrzny.

Jak będziesz pisał ludziom takie głupoty, to ktoś sobie pomyśli, że egz. wew. to jakaś fanaberia instruktora!

USTAWA
z dnia 5 stycznia 2011 r.
o kierujących pojazdami
1), 2)

Art.23.2.4.Egzamin wewnętrzny jest przeprowadzany odpowiednio po ukończeniu zajęć, o których mowa w ust. 2 pkt 1-3 lub ust. 3, przez instruktora lub wykładowcę wyznaczonych przez kierownika podmiotu prowadzącego szkolenie. Wykładowca przeprowadza wyłącznie część teoretyczną egzaminu wewnętrznego.

Dz.U. 2012 nr 0 poz. 1019
Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej
z dnia 13 lipca 2012 r.
w sprawie szkolenia osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, instruktorów i wykładowców

§ 18. Egzamin wewnętrzny, o którym mowa w art. 23 ust. 2 pkt 4 ustawy, składa się z części:
1) teoretycznej – przeprowadzanej w sali wykładowej przy użyciu testu komputerowego;
2) praktycznej – przeprowadzanej na placu manewrowym i w ruchu drogowym po uzyskaniu przez osobę szkoloną pozytywnego wyniku z części teoretycznej egzaminu. Pozytywny wynik części teoretycznej egzaminu jest ważny przez okres 6 miesięcy od dnia jego uzyskania.

§ 19. 1. Zakres części teoretycznej egzaminu wewnętrznego, liczba pytań egzaminacyjnych, ich tematyka, sposób oceny części teoretycznej egzaminu wewnętrznego oraz czas jego przeprowadzenia są zgodne ze sposobem przeprowadzania części teoretycznej egzaminu państwowego.
2. Informację o wyniku części teoretycznej egzaminu wewnętrznego, liczbie popełnionych błędów oraz dacie przeprowadzenia egzaminu, podpisaną przez instruktora lub wykładowcę, który przeprowadził część teoretyczną egzaminu wewnętrznego, i osobę szkoloną, umieszcza się w dokumentacji kandydata na kierowcę.
§ 20. 1. Zakres części praktycznej egzaminu wewnętrznego, kryteria oceny oraz czas trwania, z zastrzeżeniem ust. 2, są zgodne ze sposobem przeprowadzania części praktycznej egzaminu państwowego.
2. W trakcie przeprowadzania części praktycznej egzaminu wewnętrznego realizuje się wszystkie przewidziane dla egzaminu państwowego zadania egzaminacyjne, bez względu na liczbę popełnionych błędów, z wyjątkiem przypadku, gdy zachowanie osoby szkolonej zagraża bezpośrednio życiu i zdrowiu uczestników ruchu drogowego.
3. W trakcie części praktycznej egzaminu wewnętrznego instruktor wypełnia arkusz przebiegu części praktycznej egzaminu wewnętrznego i wyszczególnia w nim błędy popełnione przez osobę szkoloną; arkusz może być sporządzony w posta¬ci elektronicznej przy wykorzystaniu funkcjonalności systemu teleinformatycznego, przy czym wynik egzaminu wewnętrznego instruktor potwierdza podpisem elektronicznym albo unikalnym identyfikatorem i hasłem nadanymi w tym systemie.
4. Po zakończeniu części praktycznej egzaminu wewnętrznego instruktor przeprowadzający egzamin omawia z osobą szkoloną popełnione przez nią błędy.
5. W przypadku zakończenia egzaminu wewnętrznego z wynikiem negatywnym instruktor prowadzący ustala wraz z osobą szkoloną, na podstawie wypełnionego arkusza przebiegu części praktycznej egzaminu wewnętrznego, dalszy zakres szkolenia niezbędny do uzyskania wszystkich umiejętności.
6. Arkusz przebiegu części praktycznej egzaminu wewnętrznego podpisują instruktor przeprowadzający egzamin, instruktor, który prowadził szkolenie, i osoba szkolona.
7. Arkusz przebiegu egzaminu wewnętrznego otrzymuje osoba szkolona, a kopię arkusza pozostawia się w ośrodku szkolenia kierowców lub innym podmiocie prowadzącym szkolenie.
8. Jako arkusz przebiegu części praktycznej egzaminu wewnętrznego wykorzystuje się arkusz przebiegu części praktycznej egzaminu państwowego stosowany do przeprowadzania egzaminów państwowych.

Przed 19 stycznia zasady przeprowadzania egz. wew. określało rozporządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania.
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez axel234 » sobota 19 stycznia 2013, 22:47

BOLEKlodz napisał(a):Żadne przepisy nie nakazują odbywania takowego, ani nie mówią jak ma wygladać.

A to ci ciekawostka.
axel234

Powrót do Luźna gadka