Wjazd do strefy - czy zawsze jest oznaczona? I inne pytania

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wjazd do strefy - czy zawsze jest oznaczona? I inne pytania

Postprzez stevemajster » środa 16 stycznia 2013, 18:35

Witam. Kilka pytań:

1. Czy wjazd do strefy zawsze jest oznaczony znakiem d40? I te zielone słupki są w strefie tylko na skrzyżowaniach czy strefa może zacząć się od slupków a znaku nie będzie?

2. Wyjazd ze strefy i możliwość jazdy więcej niż 20km/h następuje zawsze po znaku d41 tak?
Kiedy jest wyjazd z osiedla na drogę gruntową, która "przypomina inne normalne drogi na których jedziemy 50" i nie ma znaku d41 to dalej trzeba jechać 20km/h aż pojawi się d41?

3. Strefa zawsze jest oznaczona z każdej strony znakiem? Czy jest możliwość wjechać do strefy jakimś dojazdem tak, że nie będzie tam znaku i trzeba się samemu domyśleć, że jesteśmy między np blokami i trzeba zachować 20km/h i regułę prawej dłoni?

4. Kiedy zatrzymuje się na drodze na polecenie egzaminatora, dojeżdżam bardziej do prawej strony ale nie muszę włączać kierunkowskazu, tak?

5. Na jednokierunkowej omijając przeszkodę włączam kierunek, w lewo, omijam i potem w prawo z powrotem?
Dziś tak zrobiłem i instruktor zwrócił mi uwagę. Tylko nie pamiętam dokładnie tłumaczenia i chciałem się was spytać.Mówił, że na jednokierunkowej nie mogę omijać nic i wracać tylko zjeżdżać na lewy pas i tam zostawać czy jakoś tak..

Z góry dziękuję. Zależy mi na szybkiej odpowiedzi
stevemajster

Re: Wjazd do strefy - czy zawsze jest oznaczona? I inne pyta

Postprzez lith » środa 16 stycznia 2013, 19:10

Ad1. Nie mam pojęcia jakie słupki tam macie, ale strefa zaczyna się od znaku D-40
Ad2/Ad3. No wiadomo, że może się zdarzyć, że nie oznaczą jakiegoś wjazdu/wyjazdu. Oznakowanie nie jest idealne.
Ad4. Nie musisz, ale jak mrugniesz kilka razy to tez pewnie nic się nie stanie. Pewnie jeden egzaminator będzie wolał tak, drugi inaczej.
Ad5. Nie bardzo rozumiem... ale może chodziło o to, ze jak masz kilka przeszkód po prawej to nie jedziesz slalomem tylko zmieniasz na lewy i jedziesz kawałek lewym, a na koniec zmieniasz na prawy.
lith

Postprzez LeszkoII » środa 16 stycznia 2013, 20:06

stevemajster napisał(a):5. Na jednokierunkowej omijając przeszkodę włączam kierunek, w lewo, omijam i potem w prawo z powrotem?
Dziś tak zrobiłem i instruktor zwrócił mi uwagę. Tylko nie pamiętam dokładnie tłumaczenia i chciałem się was spytać.Mówił, że na jednokierunkowej nie mogę omijać nic i wracać tylko zjeżdżać na lewy pas i tam zostawać czy jakoś tak..
Nikt Ci nie broni wyraźniej ominąć przeszkodę, czyli zmienić pas ruchu na lewy a później wrócić na prawy. A jeśli jest tylko jeden pas i przeszkoda, to zmieniasz chwilowo tor jazdy. Warto to sygnalizować, nawet jeśli nie zmieniasz pasa ruchu, bo wciąż pozostajesz na pasie. Dajesz wtedy cenny i pożądany sygnał dla jadących za Tobą - o ile tacy są.
Żeby uniknąć niedomówień - lepiej jest solidnie zmienić pas ruchu i powrócić nań - zwłaszcza kiedy pasy sa wyznaczone nie możesz zajmować obydwóch.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez stevemajster » środa 16 stycznia 2013, 20:37

lith:
ad1. chyba tylko w Częstochowie takie są :D
http://moto.pl/MotoPL/10,94517,5895126, ... iach_.html

Nikt nic nie wie.. Biało zielone słupki. Umieszczone w strefach, na skrzyżowaniach. I chyba tylko tam.

ad2.3. Kurczę to skąd wiedzieć na egzaminie, czy przypadkiem nie jest koniec strefy jak wjechałem na drogę i mogę jechać szybciej a ja będę się toczył 20km/h.. :(
stevemajster

Postprzez rusel » piątek 18 stycznia 2013, 00:57

Nikt nic nie wie.. Biało zielone słupki. Umieszczone w strefach, na skrzyżowaniach. I chyba tylko tam.

to jest jak pamietam slupek u2 krawedziowy wskazujacy pikietarz drogi w miejscach w ktorych skrzyzowania mozna nie dostrzec, ma za zadanie ulatwic kierujacemu obranie odpowiedniego toru jazdy, nie wyznacza on rodzaju skrzyzowania
rusel

Postprzez Henq » piątek 18 stycznia 2013, 21:50

stevemajster napisał(a):Witam. Kilka pytań:
1. Czy wjazd do strefy zawsze jest oznaczony znakiem d40? I te zielone słupki są w strefie tylko na skrzyżowaniach czy strefa może zacząć się od slupków a znaku nie będzie?

Nie ma znaku = nie ma strefy.
Sytuacja podobna jak do tej z jednej miejscowości gdzie to nie umieszczono znaku teren zabudowany i kierowcy pruli do 90km/h a policja z radarem czyhała i mandaty wlepiali i wszyscy do sądu szli odmawiali przyjęcia i wygrywali sprawę (w radio ostatni poruszana sprawa)

stevemajster napisał(a):2. Wyjazd ze strefy i możliwość jazdy więcej niż 20km/h następuje zawsze po znaku d41 tak?
Kiedy jest wyjazd z osiedla na drogę gruntową, która "przypomina inne normalne drogi na których jedziemy 50" i nie ma znaku d41 to dalej trzeba jechać 20km/h aż pojawi się d41?

J/w nie ma znaku odwołującego, dalej jest strefa, może się okazać, że znak jest dalej, albo jak to u nas często bywa:
takie realia "tu jest Polska tu się kradnie", ktoś zajumał :) - nawet znaki które do niczego nie są nikomu potrzebne - albo są? :shock:

stevemajster napisał(a):3. Strefa zawsze jest oznaczona z każdej strony znakiem? Czy jest możliwość wjechać do strefy jakimś dojazdem tak, że nie będzie tam znaku i trzeba się samemu domyśleć, że jesteśmy między np blokami i trzeba zachować 20km/h i regułę prawej dłoni?

J/w nie ma znaku nie ma strefy, obowiązuje prędkość taka jak w terenie zabudowanym. lub poza nim, lub określona znakami ograniczającymi prędkość (znak łatwo przeoczyć-tak na wszelki :) )
Reguła prawej dłoni nie obowiązuje tylko w strefie d-40 do d-41, obowiązuje na każdym skrzyżowaniu bez znaków D-1 A-7 B-20 (skrzyżowanie dróg równorzędnych).

stevemajster napisał(a):4. Kiedy zatrzymuje się na drodze na polecenie egzaminatora, dojeżdżam bardziej do prawej strony ale nie muszę włączać kierunkowskazu, tak?

Co Ci szkodzi włączyć kierunek? Przynajmniej auta za Tobą będą wiedzieć, że zatrzymujesz się z sytuacji wynikającej "nie z drogi" (np korek przed skrzyżowaniem) tylko: bo np: "chcesz się przesiąść" i spokojnie będą mogły Cię wyprzedzić.

stevemajster napisał(a):5. Na jednokierunkowej omijając przeszkodę włączam kierunek, w lewo, omijam i potem w prawo z powrotem?

Dziwne, nikt Ci nie zabroni jechać "slalomem" jak wyprzedzasz, omijasz auta na jednokierunkowej, a nawet w oczach egzaminatorów to jest "+", bo wychodzą z założenia że "w Polsce obowiązuje prawostronny ruch" wiec trzeba się trzymać prawej strony (lewy pas do wyprzedzania)
Może chodziło o coś innego? Wyminąłeś, wróciłeś na prawy i z niego skręcałeś w lewo?(tak tylko gdybam :D )
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Powrót do Sytuacje na drodze