Poślizg

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Poślizg

Postprzez jarek21011994 » sobota 12 stycznia 2013, 15:29

Witam :)

Wczorajszego wieczoru ok godziny 19:30 jechałem z 3-ma pasażerami przez miasto z prędkością 30 km/h i zblizając się do ronda (ok. 60-70 m) podjąłem hamowanie, nagle straciłem całkowicie przyczepnośc, zaczelismy nabierac prędkosci i w skutek tego zatrzymałem się na wysepce na środku ronda "kosząc" znak. Odniosłem szkody w postaci zniszczonej felgi, połamanej zwrotnicy, połamany zderzak i poturbowany "hokej". Obyło się bez pomocy drogowej czy też interwencji jakichkolwiek służb drogowych.

Moje pytanie brzmi następująco: Czy jeżeli ta droga podlega jurysdykcji miasta (sprawdzajac nawierzchnie bezposrednio po zderzeniu, zastałem ok 50 metrową "ślizgawkę" w postaci LODU - nie było na nim nawet szczypty soli bądz piasku czy jakichkolwiek ingerencjji służb za to odpowiedzialnych) mam prawo oczekiwać zwrotu pieniedzy od podmiotu odpowiedzialnego za stan tej drogi ? Czy to zdarzenie drogowe z mojej winy ?
jarek21011994

Re: Poślizg

Postprzez winston » sobota 12 stycznia 2013, 15:38

Z twojej winy. W zimie lód się zdarza. Co innego, gdyby tam była dziura i nie zostałbyś o niej ostrzeżony.
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez Cyberix » sobota 12 stycznia 2013, 16:09

Jadąc 30 km/h z odległości 60-70 metrów podjąłeś hamowanie i nagle w padłeś w poślizg nabierając przy tym prędkości? A co z innymi pojazdami? Dziwne...
Cyberix

Postprzez winston » sobota 12 stycznia 2013, 16:21

Takiej prędkości, że skosił znak i wylądował na wyspie. Dobrze, że się w pasie utrzymał przez te 60 metrów :wink: Zasuwał i tyle, ale pominąłem juz tą kwestię. :wink:
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez LeszkoII » sobota 12 stycznia 2013, 17:42

Przy obecnej pogodzie i porze roku, kiedy raz śnieg topnieje a raz zamarza, nie można mieć gwarancji, że jezdnia na żadnym odcinku nie będzie pokryta lodem. Trzeba uważać i w tym przypadku nie zwalać winy na drogowców, no chyba, że stan jezdni jest identyczny w każdym punkcie miasta a drogowców nie ma.
Jeśli zacząłeś hamować 70 m wcześniej jadąc 30 km/h, to musiałeś mieć nieźle "nawoskowane opony" i "wiatr w plecy" skoro przyspieszałeś jeszcze. Albo zbyt gwałtownie zahamowałeś w sytuacji, gdzie lepiej użyć silnika. Każdemu może się zdarzyć, nikt nie jest "święty", być może wszystkie samochody powjeżdżały na to rondo, nie tylko Ty.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lith » sobota 12 stycznia 2013, 18:10

Raczej od Ciebie jarek21011994 będą oczekiwać kasy za zniszczenia (znak) jeżeli Cię zidentyfikują.
lith

Powrót do Sytuacje na drodze