Prawidłowe przerwanie egzaminu ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Prawidłowe przerwanie egzaminu ?

Postprzez rusel » sobota 12 stycznia 2013, 11:37

uwagach masz pewnie to samo nabazgrane co ja (też oblałam na pasach, ale niestety słusznie)
"Egzamin przerwano. Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na oznakowanym przejściu dla pieszych. Interwencja egzaminatora."

nie jest to ta sama sytuacja i egzaminator nie powinien wpisywac tej samej podstawy, pieszy na chodniku to nie jest pieszy znajdujacy sie na przejsciu i to dotyczy zwyklych przejsc bez wzbudzania sygnalizacji.

Inna podstawa bedzie przerwanie egzaminu kiedy pieszy majac mozliwosc wejscia na przejscie w kazdych warunkach na podstawie sygnalizacji tego nie robi ze wzgledu na zachowanie kierujacego
rusel

Postprzez Katalonczyk » sobota 12 stycznia 2013, 15:47

Czyli - powinienem się zatrzymać po miała zielone światło , z drugiej strony nie musiałem bo stała na chodniku .

Dziś znalazłem na pewnej stronie instruktora takie coś :

Obowiązek ustąpienie pierwszeństwa przy tym manewrze ma miejsce w dwóch różnych sytuacjach:
Pierwsza sytuacja wynika z kodeks drogowy art.26 ust.2 przepisu ruchu drogowego który zobowiązuje kierującego do ustąpienia pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu przez jezdnię. Pieszy nie musi znajdować się na przejściu.
Druga sytuacja ma miejsce gdy skręcamy na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym jazda-w-ruchu-miejskim-skrzyzowania-sygnalizacja. sygnalizator z sygnałami do kierowania S-1 - sygnał zielony" sygnalizatorem ogólny S-1. Wówczas skręcając mamy obowiązek nie tylko ustąpić pierwszeństwa ale i umożliwić pieszemu wejście na przejście dla pieszych. Wynika to z faktu, iż przy zielonym świetle ruch na skrzyżowaniu jest otwarty na wprost tak więc piesi również mają zielone światło a co za tym idzie prawo do wejścia na skrzyżowanie.

Zatem moje odwołanie było by nie potrzebne , chociaż cieszę się , że nie zdałem z jakiegoś błahego powodu , bo widzę różne reakcje w tym temacie .
11.01.2013 zdana teoria B,
15.02.2013 zdana praktyka B.
Katalonczyk

Postprzez winston » sobota 12 stycznia 2013, 15:54

rusel napisał(a):Inna podstawa bedzie przerwanie egzaminu kiedy pieszy majac mozliwosc wejscia na przejscie w kazdych warunkach na podstawie sygnalizacji tego nie robi ze wzgledu na zachowanie kierujacego

I co wtedy napiszesz? Przerwanie z powodu utrudnienia wejścia na przejście (wątpię)? Czy na przejściu, na którym ruch jest kierowany, nie obowiązuje art.14? Nie pytam cynicznie, naprawdę jestem ciekawy twojej odpowiedzi.

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez rusel » sobota 12 stycznia 2013, 16:46

Zaznaczam w arkuszu zachowanie w rejonach przejsc dla pieszych i wobec pieszych

"nieumozliwnienie pieszemu wejscie na przejscie przy nadawaniu sygnalu zielonego"
"zachowanie swiadczace o mozliwosci stworzenia zagrozenia"

ale w sytuacjach kiedy pieszy jest w ruchu wykazując zamiar wejscia na przejscie, wtedy nie dopuszczam do naszego przejazdu, czesto pieszy widząc pojazd zatrzymuje sie ale czasami poprostu nie widzi elki bo trudno patrzec przez lewe ramie do tylu chcac przejsc na wprost w miejscu ktore gwarantuje mi bezpieczenstwo

w sytuacji kiedy pieszy ma zielone i np. dopiero pokonal pierwsze przejscie i jest na wysepce mając jeszcze 2/3 kroki do kolejnego przejscia wtedy zaznaczam jedynie blad informujac kursanta o niewlasciwym zachowaniu jezeli widze i czuje ze nie jest swiadom sygnalizacji lub nie widzi ruchu pieszego skupiajac uwage na zachowaniu np wlasciwego toru jazdy
rusel

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy