Prawidłowe przerwanie egzaminu ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawidłowe przerwanie egzaminu ?

Postprzez Katalonczyk » piątek 11 stycznia 2013, 17:35

Witam , jestem nowym użytkownikiem tego forum .
Dziś miałem pierwszy raz egzamin na kategorię B .
Jeździłem 27 minut i egzaminator przerwał mi egzamin ...
Wiem ,że można się odwoływać dlatego choć zapytam czy prawidłowo zostałem" oblany".

Na ilustracji wszystko jest wyjaśnione . Ja ( niebieski okrąg ) skręcałem w prawo . Miałem zielony sygnał . Przed wjazdem na skrzyżowanie widziałem kobietę stojącą przed pasami , na chodniku .
Zacząłem jechać , byłem na skrzyżowaniu i widziałem , że kobieta dalej stoi . Jednak egzaminator zahamował bo miała zielone światło .
1. Po pierwsze - stała , ok. pół metra przed krawężnikiem . I z minimum 10 sekund .
2. Po drugie , gdybym patrzył na sygnalizator dla pieszych jaki ma kolor , mógłbym nie zauważyć kobiety gdyby weszła na przejście . Bo sygnalizator dla pieszych był po mojej lewej stronie a kobieta stała po prawej , więc kątem oka bym jej nie widział . A wolałem patrzeć na nią , i kontrolowałem czy czasem nie wchodzi niż na sygnalizator.

Dziękuję za wyrozumiałość i z góry dziękuję za odpowiedź .
Załączniki
egymain.JPG
egymain.JPG (20.56 KiB) Przeglądane 4280 razy
11.01.2013 zdana teoria B,
15.02.2013 zdana praktyka B.
Katalonczyk

Re: Prawidłowe przerwanie egzaminu ?

Postprzez Anett » piątek 11 stycznia 2013, 18:18

Ja na twoim miejscu bym się odwołała. Jeśli nie przechodzi tylko stoi to możesz jechać mimo że ona ma zielone
Anett

Postprzez skov » piątek 11 stycznia 2013, 18:24

kolego Katalonczyk, idź do WORD, umów się na obejrzenie nagrania i wtedy podejmiesz decyzje. Takie obejrzenie swoich poczynań gdy emocje już opadną wiele daje.
skov

Postprzez Katalonczyk » piątek 11 stycznia 2013, 18:27

Pójdę do WORD aby obejrzeć nagranie i po prostu mam powiedzieć , że chcę je zobaczyć czy coś muszę pisać ?
Emocje tutaj nie mają nic do rzeczy . Sprawa jest dla mnie prosta , emocje bez znaczenia .
Katalonczyk

Postprzez skov » piątek 11 stycznia 2013, 19:41

Katalonczyk napisał(a):Pójdę do WORD aby obejrzeć nagranie i po prostu mam powiedzieć , że chcę je zobaczyć czy coś muszę pisać ?

oficjalnie możesz obejrzeć nagranie po złożeniu skargi

Katalonczyk napisał(a):Emocje tutaj nie mają nic do rzeczy . Sprawa jest dla mnie prosta , emocje bez znaczenia .

a co było powodem przerwania egzaminu? Co masz napisane w polu "uwagi"?
skov

Postprzez 9imar9 » piątek 11 stycznia 2013, 19:46

Jeżeli nie pominąłeś jakiegoś istotnego faktu i sytuacja wyglądała tak jak mówisz, zostałeś niesłusznie 'oblany' kobieta równie dobrze mogła oglądać ulicę czy jest równa a nie chcieć przechodzić przez jezdnię. A może egzaminator zauważył z drugiej strony jezdni jakiegoś innego obywatela który śpieszył się przejśc? Czy rzeczywiście było tak czysto? Tzn. jedna osoba?
9imar9

Postprzez skov » piątek 11 stycznia 2013, 19:56

w tego typu sytuacjach odległość pojazdu do nóg pieszego jest niewielka a jak wiemy pieszy jak zobaczy zielone światło to ma wrażenie jakby dostał sygnał do "wybicia się z progu ". Sytuacja dynamiczna, bo zielone zapala się w momencie zapalenia zielonego dla skręcających w prawo. Tu bym nie ryzykował i mimo wszystko zatrzymał samochód, żeby mi pieszy na maskę nie wlazł.
skov

Postprzez rusel » piątek 11 stycznia 2013, 20:17

jezeli pieszy nawiazal kontakt wzrokowy z samochodem i nie podjal przejscia ze wzgledow swojego bezpieczenstwa to nieumozliwienie mu wejscia na przejscie jest dzialaniem nieprawidlowym, egzaminator podjal decyzje ze osoba nie obserwowala sygnalizatora na drodze poprzecznej i egzamin przerwal i tyle, ktos stwierdzi ze zagrozenia nie bylo to niech pisze odwolanie. Kolega nie napisal co w uwagach stanowilo podstawe do przerwania, osobiscie tez trafilo mi sie przerwanie zanim pieszy fizycznie znalazl sie na przejsciu wciagajac brzuch przed osoba ktora nie obserwuje drogi, sygnalizatorow i nie jest przygotowana na jego obecnosc na przejsciu
rusel

Postprzez Katalonczyk » piątek 11 stycznia 2013, 20:34

Jestem pewny , że w okolicy przejścia była tylko jedna osoba - z którą nawiązałem nawet kontakt wzrokowy , patrzyła mi się w oczy . Nie wiem czy jest to istotne czy nie , ale gdy egzaminator zahamował , kobieta po 2-3 sekundach weszła na przejście .

Egzaminator nie wiem co dokładnie mi napisał , doczytać się nie można - Egzamin przerwany . Nie ustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznaczonym(?) przejściu dla pieszych .... i dalej nie wiem co jest .
Katalonczyk

Postprzez OOL-PSK » piątek 11 stycznia 2013, 21:07

W uwagach masz pewnie to samo nabazgrane co ja (też oblałam na pasach, ale niestety słusznie)
"Egzamin przerwano. Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na oznakowanym przejściu dla pieszych. Interwencja egzaminatora."
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
04.07.2012- A za pierwszym
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
19.10.2012- prawko ABCE w kieszeni
28.02.2015 - instruktor kat. B za pierwszym
OOL-PSK

Postprzez oskinstruktor » piątek 11 stycznia 2013, 21:10

Skoro już teraz trwa dyskusja słusznie czy nie człowiek został oblany, to pomyślcie co będzie się działo jak przejdzie pomysł rządzących o obowiązku ustąpienia pieszemu zbliżającego się do przejścia :hmm:
oskinstruktor

Postprzez ks-rider » piątek 11 stycznia 2013, 22:31

Chyba jasne, Pieszy mial zamiar przejsc a Ty na nim wymusiles. Nie wazne czy stala czy szla, jak napisales, znajdowala sie o 0,5 m od kraweznika. Teraz zastanow sie, czy Ty sam w tej sytuacji wszedl bys na przejscie i zostal rozjechany. Baba miala zdrowy instynkt samozachowawczy. Spieszylo Ci sie gdzies ?

oskinstruktor napisał(a):Skoro już teraz trwa dyskusja słusznie czy nie człowiek został oblany, to pomyślcie co będzie się działo jak przejdzie pomysł rządzących o obowiązku ustąpienia pieszemu zbliżającego się do przejścia :hmm:

A co bedzie sie dziac, auta beda staly a przechodnie beda przechodzic, na zachodzie dziala od lat, no ale tam przeciez sa autostrady :mrgreen:

:wink:
ks-rider

Postprzez 9imar9 » piątek 11 stycznia 2013, 23:21

ks-rider napisał(a):Chyba jasne, Pieszy mial zamiar przejsc a Ty na nim wymusiles.

Ale skąd pewność że ktoś chce przejść? W sumie ktoś mógł zastanawiać się w która stronę jest do kina, zatrzymasz sie, pieszy nie przechodzi za Tobą sznur pojazdów, dynamika jazdy nie ucierpi?
9imar9

Postprzez ks-rider » piątek 11 stycznia 2013, 23:32

9imar9 napisał(a): pieszy nie przechodzi za Tobą sznur pojazdów, dynamika jazdy nie ucierpi?

Acha, czyli w doopie z pieszym bo dynamika cierpi :mrgreen: Kogo wali dynamika, za malo dynamicznie kup helikopter. Ty z pewnoscia dla dynamiki dylbys sie rozjechac, ja nie.

A i przyznaje, ze takie sytuacje dazaja sie niezadko. Pytanie tylko co lepiej ? Oblac egzamin czy chwile zaczekac ?

Egzamin jest jak dyktando z j. polskiego. Im wiecej kilometrow robisz tym wiecej bledow mozesz popelnic. O grze na czas slyszeli ?

:wink:
ks-rider

Postprzez lith » piątek 11 stycznia 2013, 23:59

ks-rider napisał(a):na zachodzie
Dość szerokie pojęcie. Jeszcze ktoś pomyśli, że we wszystkich państwach na zachodzie ;)
lith

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy