Kat.A i B-kurs równocześnie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat.A i B-kurs równocześnie

Postprzez Matkeusz » czwartek 10 stycznia 2013, 16:19

Witam
Mam pytanko, jak wygląda robienie kursu na kat A i B jednocześnie ? chodzi mi o wykłady, jazdy i jak wygląda płacenie za dwa kursy ? płaci się tak jakby robiło się dwa kursy oddzielnie np. A kosztuje 1200 i B kosztuje 1200 to sumuje się ceny czy wygląda to jakoś inaczej ?
I jak radzicie lepiej zrobić oddzielnie kurs na kat. A i oddzielnie na B, czy lepiej poczekać aż rozpoczną się kursy na A i wtedy zrobić razem z B ?
Trochę zagmatwałem, ale myślę że zrozumiecie :D
Matkeusz

Re: Kat.A i B-kurs równocześnie

Postprzez OOL-PSK » czwartek 10 stycznia 2013, 18:16

To ile zapłacisz zależy od ośrodka. Jedni oferują jakieś zniżki/promocje inni nie.
Lepiej sobie zacznij A i B, zdasz wszystko w krótkim czasie i odbierzesz jeden dokument z 2 kategoriami. Zdajesz jeden egzamin teoretyczny, tylko, że z dodatkowymi 6 pytaniami dotyczącymi motocykla. (nie wiem jak z tym będzie po nowemu)
Do tego szkolenie teoretyczne dla 2 kat. jest skrócone chyba o 10h.
Tylko jeszcze jeden mały szczegół: ile masz lat? Jeśli 17/18 to niestety A nie zrobisz. Jeśli już to A2.

Ja żałowałam, że nie robiłam A razem z B, bo miały wejść nowe przepisy rok temu i mogłam nie zrobić, ale nie weszły i wszystko się udało.
27.05.2011- B za drugim
16.04.2012- BE za drugim
04.07.2012- A za pierwszym
02.08.2012- C za drugim
21.09.2012- CE za drugim
19.10.2012- prawko ABCE w kieszeni
28.02.2015 - instruktor kat. B za pierwszym
OOL-PSK

Re: Kat.A i B-kurs równocześnie

Postprzez Matkeusz » czwartek 10 stycznia 2013, 18:34

No niestety będę zdawał A2, no ale trudno, nic nie poradzi :|
Pisałem do kolegi, który trochę czasu siedział w informacji w szkole jazdy z pytaniem czy teraz prowadzą kursy na kat. A, odpisał, że kursy zaczynają się w kwietniu, ale można się zapisać teraz.
Czy wykłady na kat. A różnią się czymś od tych na B, czy po wykładach na B, które zaczynają się 14 stycznia, będę mógł w kwietniu rozpocząć jazdy na kat. A2 ?
I mam jeszcze jedno pytanie, dzisiaj ze szkoł jazdy wziąłem kartkę z pozwoleniem na rozpoczęcie kursu i co mam wpisać w polu gdzie pytają o kategorię jakie chce zdawać ?
Matkeusz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy