Badanie lekarskie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Badanie lekarskie

Postprzez xxxx » poniedziałek 20 grudnia 2004, 19:13

Mam małe pytanie mam nadzieje, że ktoś mi pomoze odpowiedziec sobie na nie.

Przeprowadzilem badanie lekarskie jednak wedlug lekarza z niewiadomych powodow dostalem pozwolenie na prawo jazdy ale terminowe (5lat) moje pytanie brzmi: Czy moge isc teraz do innego lekarza i pozwolenie powiedzmy ze juz bezterminowe od innego lekarza czy ten pierwszy gdzies wysyla papiery ? czy nie ?

Z gory dzieki za odpowiedzi.
xxxx

Postprzez wiruswww » poniedziałek 20 grudnia 2004, 23:53

Jak to z niewiadomych powodów, jak daje terminowe to powinien powiedzieć dlaczego. Jak ja miałem badania co mówił czy wypadam dobrze czy źle. Trzebabyło się go spytać dlaczego terminowe.

Jeżeli nie dostałeś zaświadczenia do ręki to znaczy że papiery zostały w twoim OSK i odstaniesz je po ukończonym kursie abyś mógł się zapisać na egzamin.

Jeszcze nie słyszałem o czymś takim aby iśc do innego lekarza po "lepsze" zaświadczenie. Teoretycznie jest to chyba możliwe bo skoro dostaniesz zaświadczenie to możesz je zamienić i nikt nie musi wiedzieć że było inne zaświadczenie, ale skoro lekarz dał Ci terminowe to znaczy że jednak masz coś nie tak ze swoim zdrowiem (najczęściej wzrok) u musisz mieć terminowe i żaden inny lekarz nie może Ci w takiej sytuacji wydać innego.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez ella » wtorek 21 grudnia 2004, 12:11

Jeżeli nie dostałeś zaświadczenia do ręki to znaczy że papiery zostały w twoim OSK i odstaniesz je po ukończonym kursie abyś mógł się zapisać na egzamin.

Jeżeli masz Twoje zaświadczenie lekarskie jest w OSK to przy wypełnianiu wniosku o wydanie prawa jazdy jego numer zostanie tam wpisany.
We wniosku jest rubryka jakie składasz załączniki i tam jest
:arrow: orzeczenie lekarskie nr..........z dnia.....
ella
Moderator

Postprzez xxxx » wtorek 21 grudnia 2004, 15:22

Zaświadczenie mam w ręku. Czyli rozumiem, że moge iść spokojnie do innego lekarza teraz i dostarczyc to zaświadczenie od tego drugiego lekarza ?
xxxx

Postprzez Kasia » wtorek 21 grudnia 2004, 23:53

Jeżeli lekarz ma kopię Twojego badania to zostaje ono w dokumentacji i ewentualna wymiana może być problematyczna.
Kasia

Postprzez wiruswww » środa 22 grudnia 2004, 12:41

Ale w dokumkentacji musi być chyba oryginał. Ja np. nawet nie widziałęm mojego zaświadczenia, badania były w OSK i lekarz powiedział że daje mi bezterminowo i że papier zsotaje w dokumentacji.
Czasami mam dość tej całej techniki. Przez tą całą technologie ludzie oduczyli się rozmawiać twarzą w twarz :( I to jest naprawde smutne.
wiruswww

Postprzez ella » środa 22 grudnia 2004, 12:53

Kopia zostaje w dokumentacji lekarza, do egzaminu idzie oryginał.
ella
Moderator

Postprzez xxxx » środa 22 grudnia 2004, 13:42

czyli po wszystkich za i przeciw rozumiem ze nie powinno byc problemu z badaniem u innego lekarza i dostarczeniem tegoz wlasnie zaswiadczenia :)
a swoja droga dostalem terminowe dlatego ze mialem nie dawno zlamana noge i najprawdopodobniej dlatego. Dowiedzialem sie wczoraj wlasciwie wydaje sie to dosyc irytujace bo bylo to polroku temu.
xxxx

Postprzez jkz » czwartek 17 lutego 2005, 16:03

Dzisiaj w naszym OSK, badał nas lekarz, znaczy badał tyle o ile, polegało to na sprawdzeniu czy rozpoznajemy kolory, i czytaliśmy liczby z daleka.
No i mi po tych testach doktorka powiedziała że musze sie zgłosic do tej i do tej pani żeby zrobiła mi szczegółowe badania (okulary mam) , i powiedziała że może mi dać TYLKO terminowe bo takie sa przepisy...

Sie wkur..... jak nie wiem co, na jakiej podstawie ona mi tak mowi?
Jutro rano ide do lekarza, i bede walczyl o to cholerne bezterminowe, bo w okularach widze swietnie i nie widze potrzeby terminowego prawka! :evil: :evil: :evil:
jkz

Postprzez set » czwartek 17 lutego 2005, 16:10

jkz tu chodzi o poglebianie sie wady. Ja ze swoja okulistka rozmawialem, mowila ze moze mi wydac takie zaswiadczenie, ze wada mi sie nie poglebia itd. Moglem z tym isc do lekarza badajacego w OSK, ale sobie darowalem. Literki przeczytalem bezproblemowo i tak na codzien chodze w soczewkach, a prawko mam bezterminowo.
Pewnie jak takie zaswiadczenie sobie zalatwisz to dostaniesz bezterminowo z adnotacja o koniecznosci jazdy w okularach/w soczekwach.
"Musicie byc mocni moca milosci, ktora jest potezniejsza niz smierc..." Jan Pawel II
Prawo jazdy kat. B zdane za 1 razem: 09.03.2005, odebrane: 21.03.2005
set

Postprzez jezierek » czwartek 17 lutego 2005, 17:22

nigdzie nie jest wysyłane
mi lekarz wpisał zły pesel zamiast 09 ( wrzesien ) wpisał 03 ( marzec )
zajechałem do niego po 2 miesiacach od badania i poprosiłem aby to zmienił. On zmienił dał mi a ja do WORDu i na egzamin zapisac sie ;)
No i ja mam np wade wzroku na prawe oko, mam jakby mgiełke taka i nie moge przeczytac nic ( z bliska moge :D )
No ale jakos udało mi sie go ( oszukac :) ) kazał mi zakryc lewe oko to ja zakryłem prawe :P i tak samo w przypadku zakrycia prawego zakryłem prawe :) i mam badania lekarskie na czas bezterminowy ;)
:lol:
rozpoczecie kursu : 25.08.2004
zakonczenie kursu : 02.12.2004
egzamin teoretyczny : 04.01.2005
egzamin praktyczny : 25.01.2005
zdane : za 1 razem :!:
odbiór : 07.02.2005 Yepa 8)
jezierek

Postprzez agnes » piątek 18 lutego 2005, 13:45

Istnieje coś co się nazywa nadzorem nad wykonywaniem badań przez lekarzy upoważnionych do badan kierowców a sprawuje go Urząd Wojewódzki na danym terenie.Może się tak zdarzyć, że jeżeli oba orzeczenia trafią do wydziału komunikacji to tam uznają je za sprzeczne w treści i zgłoszą ten fakt do U.W.
agnes

Postprzez jkz » poniedziałek 21 lutego 2005, 20:37

Tej lekarce przydałby sie nadzór bez kitu... Dzisiaj poszli do niej moi rodzice (wiecie, wieksza sila przekonywania), a ona na podstawie wynikow badan ktore zobaczyla, zmienila orzeczenie, ze moge jednak dostac prawko bezterminowe... Babsko sie po prostu na przepisach nie zna a ja przez nia stres mialem... Wiec jak komus chca wcisnac taki bubel niech sie nie poddaje!!!
jkz

Powrót do Luźna gadka