Parametryczne opuszczenie ronda - graficzne rozwiązanie.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Parametryczne opuszczenie ronda - graficzne rozwiązanie.

Postprzez kujawiaczkaa » poniedziałek 31 grudnia 2012, 14:11

BOReK napisał(a):Przypomnę, że wjechanie na rondo z zamiarem skrętu na nim w lewo lub zawrócenia bez lewego kierunkowskazu na egzaminie jest uznawane za błąd (brak lub niewłaściwa sygnalizacja zmiany kierunku jazdy czy jakoś tak). Dziwnym trafem zupełnie inaczej niż to, co tu wciskasz. ;)

ciekawe, bo w Szczecinie gdzie jest rondo na rondzie nikt tak nie wymaga, ani nie uczy.
Choć wiem, że np w wlkp kierowcy wjeżdżając na skrzyżowanie o ruchu okrężnym i chcąc
jechać w lewo jadą z lewym kierunkiem.

Co do rysunków z pierwszego postu, według mnie na obu wina czerwonego.

Nie ma konieczności sygnalizowania zmiany kierunku, na jaki wskazuje strzałka.

bzdura. Przecież z PoRD wynika jasno, że należy sygnalizować każdą zmianę kierunku jazdy,
zwłaszcza na skrzyżowaniu.

Ja sie tylko zapytam. jak bedziesz sygnalizował wyjazd trzecim zjazdem ?

Normalnie czyli prawym kierunkowskazem zawczasu i wyraźnie tj. w chwili kiedy minąłem ostatni nieinteresujący mnie zjazd. Od tej pory sygnalizuję zmianę kierunku ruchu wokół wyspy, a ta jest możliwa jedynie poprzez zmianę dotychczasowego kierunku jazdy wokół tejże wyspy na dowolny inny kierunek zgodny z przepisami(mógłbym zmienić kierunek jadąc pod prąd, ale tego nie potrzeba sygnalizować).

To jest normalnie ??? Jazda na wprost z prawym kierunkowskazem ?

oczywiście, że jest normalnym sygnalizowanie opuszczania ronda prawym kierunkowskazem
nawet jeśli wyjazd usytuowany jest "na wprost"

jeszcze tylko spytam, czy jest gdzieś takie rondo z tak wyrysowanymi liniami poziomymi?
bo mi to te pasy na jezdni wyglądają jakby były wzięte ze skrzyżowania, a autor dostawił tylko C12 :?:

Drezyna, skompromitowałeś się ze swoją "definicją" ustępowania pierwszeństwa przy wjeżdżaniu na rondo. Szkoda. :(
kujawiaczkaa

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 grudnia 2012, 14:44

kujawiaczkaa napisał(a):
1.bzdura. Przecież z PoRD wynika jasno, że należy sygnalizować każdą zmianę kierunku jazdy,
zwłaszcza na skrzyżowaniu.

2.oczywiście, że jest normalnym sygnalizowanie opuszczania ronda prawym kierunkowskazem
nawet jeśli wyjazd usytuowany jest "na wprost"

1. Najpierw to....
2....a później to.... :hmm:
szerszon

Postprzez Drezyna » poniedziałek 31 grudnia 2012, 15:32

kujawiaczkaa napisał(a): Drezyna, skompromitowałeś się ze swoją "definicją" ustępowania pierwszeństwa przy wjeżdżaniu na rondo. Szkoda. :(

Ja też żałuję, zwłaszcza, że nie podawałem żadnej definicji ustępowania pierwszeństwa. To faktycznie kompromitacja!
Drezyna

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 grudnia 2012, 16:55

kujawiaczkaa napisał(a):Choć wiem, że np w wlkp kierowcy wjeżdżając na skrzyżowanie o ruchu okrężnym i chcąc jechać w lewo jadą z lewym kierunkiem.
Na szczęście też posiadam wiedzę o takim zachowaniu się niektórych asów drogowych, co pozwala mi zastosować wobec niech zasadę ograniczonego zaufania w ruchu. Dobrze, że tak nie jeździsz kujawiaczko. Lewy kierunkowskaz NA skrzyżowaniu okrężnym tylko wtedy, jeśli oznacza on zmianę pasa ruchu lub zmianę kierunku ruchu na plac wokół którego się porusza (np. do wjazdu na parking w Nowym Sączu).
Tłumaczę to już chyba 20, że w ruchu okrężnym poruszamy się w kierunku pokazanym na strzałce na znaku C12 i dookoła wyspy lub placu. Więc jaki kierunek można zmieniać jadąc wokół wyspy? Kierunek jest constant, a przecież mamy obowiązek sygnalizować tylko jego zmianę.
kujawiaczkaa napisał(a):Co do rysunków z pierwszego postu, według mnie na obu wina czerwonego.
No to jest w głębokim szoku :mrgreen: Zwłaszcza kiedy napisałaś że w obydwu :( Na pierwszym rysunku czerwony według Ciebie nie jest w ruchu okrężnym? Przypatrz się jego ustawieniu.
kujawiaczkaa napisał(a):Przecież z PoRD wynika jasno, że należy sygnalizować każdą zmianę kierunku jazdy, zwłaszcza na skrzyżowaniu.
Dokładnie. I o to chodzi, że na skrzyżowaniu okrężnym zmieniamy kierunek na "opuszczający ruch wokół wyspy". należy to zasygnalizować. A co do strzałek kierunkowych - skąd wiesz, że umieszczone przed skrzyżowaniem okrężnym dotyczą kierunku ruchu na tym skrzyżowaniu? Ja myślę, że znak C12 określa kierunek tego ruchu a strzałki P8 pełnią role informującą.
warunki techniczne znakow poziomych napisał(a):3.1 Strzałki stosuje się w celu lepszego zorientowania kierujących pojazdami o zasadach korzystania z pasów ruchu, na których się znajdują, a przez to usprawnienia ruchu i podniesienia jego bezpieczeństwa.

warunki techniczne c.d. napisał(a):Strzałki kierunkowe stosuje się w celu wskazania dozwolonego kierunku jazdy z pasa, na którym się znajdują.
Więc niech sobie oznaczają. Przydatna informacja, na jakim mniej więcej kierunku znajdziemy się po opuszczenia ronda. Nie jest to zmiana kierunku jazdy, którą należy sygnalizować. Nie ma takiego obowiązku. Sygnalizujemy tylko takie zmiany kierunku, które mogą być zasygnalizowane zawczasu i wyraźnie. Te niestety nie mogą być, bo zmiana kierunku jazdy jest wypadkową opuszczenia ruchu okrężnego.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 31 grudnia 2012, 17:09 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 31 grudnia 2012, 17:03

kujawiaczkaa napisał(a):jeszcze tylko spytam, czy jest gdzieś takie rondo z tak wyrysowanymi liniami poziomymi?
bo mi to te pasy na jezdni wyglądają jakby były wzięte ze skrzyżowania, a autor dostawił tylko C12 :?:

http://goo.gl/maps/gShjW
http://goo.gl/maps/1WZEv
http://goo.gl/maps/jjIrG
http://goo.gl/maps/0o5qP
Myślę, że wystarczy linków... (celowo link, a nie fota, byś spokojnie na mapach mogła obejrzeć, czy to ronda, i czy są pooznaczane C-12 +A-7 ...)

@LeszkoII - powielasz te swoje głupoty, powielasz...a i tak ludzie jakoś ci nie wierzą... zgadnij dlaczego ? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 grudnia 2012, 17:11

dylek napisał(a):@LeszkoII - powielasz te swoje głupoty, powielasz...a i tak ludzie jakoś ci nie wierzą... zgadnij dlaczego ? :D
Skoro nie patrzysz na znaki lub patrzysz, ale nie wiesz co oznaczają (tutaj:C12), to mogę z przyjemnością wypisywać "te głupoty".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 31 grudnia 2012, 17:27

@LeszkoII - Sądzę, że zarówno ja jak i (conajmniej) setki tysięcy innych kierowców lepiej niż ty rozumieją co oznacza C-12 i dlatego twoje wywody mogą zdziwieniem/śmiechem potraktować...
Ale studiuj, studiuj ten temat...może w końcu zrozumiesz co oznacza C-12....na razie niestety masz zbyt ograniczone podejście, by to co ci było tłumaczone - dotarło do ciebie...ale może kiedyś....cię oświeci... ;)
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 grudnia 2012, 17:40

LeszkoII napisał(a):1.Tłumaczę to już chyba 20, że w ruchu okrężnym poruszamy się w kierunku pokazanym na strzałce na znaku C12 i dookoła wyspy lub placu. Więc jaki kierunek można zmieniać jadąc wokół wyspy?
2.Kierunek jest constant, a przecież mamy obowiązek sygnalizować tylko jego zmianę.
3.Dokładnie. I o to chodzi, że na skrzyżowaniu okrężnym zmieniamy kierunek na "opuszczający ruch wokół wyspy". należy to zasygnalizować.
4. A co do strzałek kierunkowych - skąd wiesz, że umieszczone przed skrzyżowaniem okrężnym dotyczą kierunku ruchu na tym skrzyżowaniu? Ja myślę, że znak C12 określa kierunek tego ruchu a strzałki P8 pełnią role informującą.
5. Więc niech sobie oznaczają. Przydatna informacja, na jakim mniej więcej kierunku znajdziemy się po opuszczenia ronda. Nie jest to zmiana kierunku jazdy, którą należy sygnalizować. Nie ma takiego obowiązku. Sygnalizujemy tylko takie zmiany kierunku, które mogą być zasygnalizowane zawczasu i wyraźnie. Te niestety nie mogą być, bo zmiana kierunku jazdy jest wypadkową opuszczenia ruchu okrężnego.

1. Kiepsko Ci idzie to "tłumaczenie".
Zmieniasz kierunek na skrzyzowaniu, a nie kręcąc się po nim. :D
2. Dlatego się pytałem o łamane pierwszeństwo- czy sygnalizujesz opuszczanie drogi z pierwszeństwem...tam nie, a tu tak :hmm: ( tzn opuszczanie ronda)
3.Na skrzyżowaniu okrężnym... :hmm:
czy w art 22.5 jest podany inny sposób sygnalizowania dotyczący skrzyżowania "okrężnego" ?
4.Co Ty sądzisz , wybacz, ale mnie to guzik interesuje.
Masz poparcie w PoRD ,ze strzałki pełnią rolę "informacyjną" ?
5. to jest dopiero szczyt szczytów.
Co to znaczy , "niech sobie oznaczają" ?
Dz.U 170
Paragraf 87.1
10
2)
3)
oznaczają, ze jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką.
czyli jazda po pasie oznaczonym P-8b do lewoskrętu nie jest zmianą kierunku jazdy ???
No dramat. :wow:
szerszon

Postprzez Henq » poniedziałek 31 grudnia 2012, 17:41

@leszkoII czy ja dobrze rozumiem że jak wjeżdżasz na rondo i objeżdżasz je w lewo to bez kierunkowskazu?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 grudnia 2012, 21:13

dylek napisał(a):@LeszkoII - Sądzę, że zarówno ja jak i (conajmniej) setki tysięcy innych kierowców lepiej niż ty rozumieją co oznacza C-12 i dlatego twoje wywody mogą zdziwieniem/śmiechem potraktować...
Argumentów nie należy liczyć tylko ważyć. Moja wykładnia nie jest sprzeczna z PoRD i nie tylko ja doszedłem do takiego stanowiska. Mnie na pewno nie śmieszy, kiedy widzę zawracającego mającego cały czas włączony lewy kierunkowskaz. Mnie to zdumiewa w złym tego słowa znaczeniu. A opuszczanie ronda bez prawego kierunkowskazu to jawne piractwo drogowe.
Moja wykładnia przemawia za bezpieczną jazdą na skrzyżowaniu i co najważniejsze nie odróżnia sposobu zachowania się w zależności od kształtu lub wielkości obwiedni wyspy.
Zadziwia mnie jedno: jak do myślącego człowieka mogą nie docierać logiczne argumenty.
szerszon napisał(a):1. Kiepsko Ci idzie to "tłumaczenie".
Zmieniasz kierunek na skrzyzowaniu, a nie kręcąc się po nim.
No akurat na skrzyżowaniu poprzedzonym C12, "kręcisz się" dookoła wyspy lub placu w określonym na znaku kierunku. A Ty byś chciał traktować je jak każde inne... :hmm: Skrzyżowanie okrężne można przejechać dookoła, żeby upewnić się, czy wybrałem dobry wlot albo żeby nie utrudniać ruchu, kiedy stosuje się algorytmy Dylka i pozostałych "członków sekty".
szerszon napisał(a):2. Dlatego się pytałem o łamane pierwszeństwo- czy sygnalizujesz opuszczanie drogi z pierwszeństwem...tam nie, a tu tak ( tzn opuszczanie ronda)
Na łamanym pierwszeństwie nie mamy ruchu okrężnego. Takie porównania nie mają sensu dopóki istnieje pojęcie ruchu okrężnego. Na skrzyżowaniu z pierwszeństwem łamanym nie ma ruchu okrężnego. Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym nie może istnieć droga z pierwszeństwem, łamanym lub nie - nie ma znaczenia. Takie rozwiązanie jest zabronione!!! [...czytaj Rozporządzenie w punkcie ustalania pierwszeństwa na skrzyżowaniach]
szerszon napisał(a):3.Na skrzyżowaniu okrężnym... Czy w art 22.5 jest podany inny sposób sygnalizowania dotyczący skrzyżowania "okrężnego" ?
Nie ma. Ruch okrężny zdefiniowany jest w Rozporządzeniu w sprawie znaków... Nie ma sensu się rozdrabniać. Zmiana kierunku jazdy to zmiana kierunku jazdy. Tyle wystarczy... [jak się okazuje nie wszystkim]. Ważne żeby zmianę kierunku zasygnalizować zawczasu i wyraźnie. Taka zmiana kierunku jazdy następuje NA skrzyżowaniu a nie przed nim - ot taki urok skrzyżowań okrężnych :wink: Czy doczytałeś się przepisu, który nakazuje przed skrzyżowaniem okrężnym sygnalizować zmianę kierunku? Jak w ogóle zasygnalizować przed skrzyżowaniem treść wypływającą ze znaku C12? I jakie ma to znaczenia w ogóle...
szerszon napisał(a):4.Co Ty sądzisz , wybacz, ale mnie to guzik interesuje.
Masz poparcie w PoRD ,ze strzałki pełnią rolę "informacyjną" ?
Może nie w PoRD, ale mam. Załącznik "szczegółowe warunki techniczne dla znaków poziomych...":
Strzałki stosuje się w celu lepszego zorientowania kierujących pojazdami o zasadach korzystania z pasów ruchu, na których się znajdują, a przez to usprawnienia
ruchu i podniesienia jego bezpieczeństwa.
Lepsze zorientowanie to nie jest funkcja informująca? Dalej:
Strzałki kierunkowe umieszcza się przed skrzyżowaniami, na których rozkład kierunków jazdy z poszczególnych pasów ruchu jest niezgodny z zasadą zezwalającą na jazdę na wprost z każdego pasa lub gdy jest on zgodny, ale układ geometryczny skrzyżowania albo warunki ruchu wymagają wskazania kierunków jazdy.
Ponadto strzałki kierunkowe współistnieją ze znakami informacyjnymi E-1 tablicami przed drogowskazowymi.
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 31 grudnia 2012, 21:58

LeszkoII - dalej klapki na oczach...
Masz poczytaj ten LINK - może wtedy zrozumiesz czym jest ruch okrężny :D

A do przemyślenia pytanie: czy definicja C-12 dopuszcza przejechanie po tak oznaczonym skrzyżowaniu bez jechania wokół wyspy ?
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » poniedziałek 31 grudnia 2012, 22:31

LeszkoII napisał(a):1. Mnie na pewno nie śmieszy, kiedy widzę zawracającego mającego cały czas włączony lewy kierunkowskaz. Mnie to zdumiewa w złym tego słowa znaczeniu.
2. A opuszczanie ronda bez prawego kierunkowskazu to jawne piractwo drogowe.
3.Moja wykładnia przemawia za bezpieczną jazdą na skrzyżowaniu i co najważniejsze nie odróżnia sposobu zachowania się w zależności od kształtu lub wielkości obwiedni wyspy.
Zadziwia mnie jedno: jak do myślącego człowieka mogą nie docierać logiczne argumenty.
4. A Ty byś chciał traktować je jak każde inne... :hmm:
5.Skrzyżowanie okrężne można przejechać dookoła, żeby upewnić się, czy wybrałem dobry wlot albo żeby nie utrudniać ruchu
6.Na łamanym pierwszeństwie nie mamy ruchu okrężnego. Takie porównania nie mają sensu dopóki istnieje pojęcie ruchu okrężnego. Na skrzyżowaniu z pierwszeństwem łamanym nie ma ruchu okrężnego.
7. Nie ma. Ruch okrężny zdefiniowany jest w Rozporządzeniu w sprawie znaków... Nie ma sensu się rozdrabniać.
8.Zmiana kierunku jazdy to zmiana kierunku jazdy. Tyle wystarczy... [jak się okazuje nie wszystkim]. Ważne żeby zmianę kierunku zasygnalizować zawczasu i wyraźnie. Taka zmiana kierunku jazdy następuje NA skrzyżowaniu a nie przed nim - ot taki urok skrzyżowań okrężnych :wink:
9. Czy doczytałeś się przepisu, który nakazuje przed skrzyżowaniem okrężnym sygnalizować zmianę kierunku?
10.Jak w ogóle zasygnalizować przed skrzyżowaniem treść wypływającą ze znaku C12? I jakie ma to znaczenia w ogóle...
11.Może nie w PoRD, ale mam. Załącznik "szczegółowe warunki techniczne dla znaków poziomych...":
12.Ponadto strzałki kierunkowe współistnieją ze znakami informacyjnymi E-1 tablicami przed drogowskazowymi.

1. Stosującego sie szczególnie do znaków...
2. Zjeżdżającego na wprost z prawym kierunkiem... :hmm:
3.Czyli nie jest ważna sytuacja drogowa.
Prawy zjazdowy, choćbyś w lewo skręcał.
4. Możesz wskazać przepisy, które pozwalają inaczej sygnalizować na skrzyżowaniu"zwykłym", a inaczej na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym
5. Na skrzyzowaniu 'zwykłym" też mozesz zawrócić, aby wybrać interesujący kierunek.
i nie widzę powodu, aby to robić zaczynając kręcic w prawo, a c-12 nie ma :D
6. możesz zawrócić na "łamanym"
7.jak nie ma to w czym problem ?
Jeśli chodzi o rozdrabnianie to właśnie to robisz, rozróżniając skrzyżowania na zwykłe i niezwykłe jeśli chodzi o sygnalizację.
8.dz.U 170
paragraf 36.1
C-12 oznacza, , ze na skrzyzowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

Nic tu nie napisali o zmianie kierunku, jak to sugerujesz :D
Albo ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem :D
Znowu napisali, ze zmiane kierunku masz sygnalizować zawczasu i wyraźnie.
Wjeżdżasz na skrzyżowanie bez sygnalizacji, ze masz zamiar skręcić w lewo lu zawrócić ?
No piękne piractwo drogowe...
9. tak. Art 22.5 wystarczy ?
Nie ma określone, przed jakim skrzyżowaniem.
Przed skrzyżowaniem- czy masz problem ze zrozumieniem tego, chyba oczywistego, faktu ?
10. może wrócić na kurs ? :hmm: Powiedzą...
11. a mozesz wykazać:
-wyższość znaku pionowego C-12 nad znakami poziomymi , czyli strzałkami P-8
-wyższość zapisu z 220 nad Paragrafem 87.1 ze 170
To że "informuje" wcale nie wyklucza że "nakazuje"
napisze brutalnie:
informujemy Ciebie (kierowco), ze z tego pasa ruchu dozwolony kierunek jazdy jest w....
Proste ?
a strzałka kierunkowa p-8b 'informująca' ,że z tego pasa ruchu dozwolona jest jazda np w lewo( a skręt jest zmiana kierunku jazdy) to Twoim obowiązkiem jest to zasygnalizować.

12. a np z F-10 to już nie ? :D
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 grudnia 2012, 22:33

Ano kobieta wylądowała na wyspie (mam nadzieję, że poprawnie wcześniej to zasygnalizowała lewym kierunkowskazem :mrgreen: ). I co miał mi ten link dać do zrozumienia? Że niby znak C12 znaczy to samo co znak C9? A tak na poważniej, ciekawe, co ja skłoniło do wjechania w wyspę centralną.
Spodziewałem się obszerniejszego tekstu w treści linku...

Nie jest możliwe przejechanie przez skrzyżowanie okrężne inaczej, niż dookoła wyspy lub placu w kierunku, oznaczonym na znaku C12. Mała podpowiedź: znak C12 nazywa się "ruch okrężny". Prosze nie mylić ze znakiem ostrzegawczym A8 - "skrzyżowanie o ruchu okrężnym".
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 31 grudnia 2012, 23:06

szerszon napisał(a):C-12 oznacza, , ze na skrzyzowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku.

Nic tu nie napisali o zmianie kierunku, jak to sugerujesz Albo ja mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem
To Ty sugerujesz zmianę kierunku jazdy na skrzyżowaniu okrężnym, nie ja! Jakbys sie dobrze wczytał, co napisałem - wiedziałbyś, że chodzi o ustalony i stały kierunek jazdy dookoła wyspy. Zmiana kierunku jazdy(w tym przypadku ruchu) zależy od woli poroszającego się na skrzyżowaniu okrężnym.
szerszon napisał(a):4. Możesz wskazać przepisy, które pozwalają inaczej sygnalizować na skrzyżowaniu"zwykłym", a inaczej na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym
Przepisy nie sa od pozwalania, tylko od precyzyjnego określenia co należy zrobić/ "byc obowiązanym do czegoś". Znak C12 opisany jest precyzyjnie. Art. 22.5 też.
szerszon napisał(a):6. możesz zawrócić na "łamanym"
Pewnie, że mogę. A co to ma do ruchu okrężnego? Może tylko to, że zawracając na takim skrzyżowaniu bardzo trudno utrudnic ruch z tego powodu.
szerszon napisał(a):Wjeżdżasz na skrzyżowanie bez sygnalizacji, ze masz zamiar skręcić w lewo lu zawrócić ?
Podaj mi przepis, który zobowiązuje mnie sygnalizować przed skrzyżowaniem zmianę kierunku jazdy :wow: (w szczególności chodzi o skrzyż. okr.
szerszon napisał(a):Nie ma określone, przed jakim skrzyżowaniem.
Przed skrzyżowaniem- czy masz problem ze zrozumieniem tego, chyba oczywistego, faktu ?
Niema tam zapisu "przed skrzyżowaniem", kłamco :spoko:
szerszon napisał(a):11. a mozesz wykazać:
-wyższość znaku pionowego C-12 nad znakami poziomymi , czyli strzałkami P-8
-wyższość zapisu z 220 nad Paragrafem 87.1 ze 170
Przecież podałem Ci fragmenty. Nie ma zróżnicowania ważności zn. pionowych nad poziomymi.
Zobacz na oznakowanie na autostradach. Ruch jest kanalizowany bezkolizyjnie. Masz strzałki P8 na pasach. Strzałki informują Cie o tym, gdzie Cię wyprowadzi ruch danym pasem.

Co do tych strzałek to można podyskutować jeszcze.. Nie mniej jednak, znajdujac sie JUŻ na skrzyżowaniu okręznym - takie znaki nie mają sensu zmiany kierunku jazdy. Albo może znak C12 nie ma sensu?
LeszkoII

Postprzez dylek » poniedziałek 31 grudnia 2012, 23:19

LeszkoII napisał(a):Nie jest możliwe przejechanie przez skrzyżowanie okrężne inaczej, niż dookoła wyspy lub placu w kierunku, oznaczonym na znaku C12. Mała podpowiedź: znak C12 nazywa się "ruch okrężny". Prosze nie mylić ze znakiem ostrzegawczym A8 - "skrzyżowanie o ruchu okrężnym".

No to popatrz:
Obrazek
C-12 +A-7 mam nadzieję, że widzisz... podobnie jak i kierunki z danych pasów (tak, tak...da się w lewo na rondzie...i nalezy to sygnalizować jak czyni to ten srebrny golf)
Obrazek
Da się również prosto (bez kierunkowskazu) jak czyni to złoty opel...da również i w prawo (prawy kierunkowskaz) niczym autobus komunikacji miejskiej...
Obrazek
No i trzecie ujęcie (jeszcze bliżej ronda) ...
I co tu widzisz ?
Skręt w prawo oddzielony od ruchu okrężnego ciągłą linią !
Aby przejechać w prawo na tym skrzyżowaniu wręcz nie możesz wjechać w ruch "wokół wyspy".
A jeśli już chcesz wjechać (pasem lewym lub środkowym) - to nie możesz w prawo, czy z obowiązkowym prawym zjazdowym, czy bez... Ty mówisz, że z "wokół wyspy" tylko w prawo - a ja ci udowadniam, że w prawo zakazany manewr.
Jak zechcesz przejechać na tym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym w prawo - wjeżdżając w ruch wokół wyspy?
A może na tym skrzyżowaniu - pomimo strzałek na prawym pasie dojazdowym - nie da się skręcić w prawo, co ?
Jadący prawym pasem dostają informacje znakami pionowymi, że będą przejeżdżać przez rondo, ale LeszkoII im jednak wytłumaczy, że omamy mają i wcale nie skręcali na rondzie w prawo, i nie przejechali przez skrzyżowanie, tylko obok niego ....
Oj, jeszcze długo musisz kontemplować ronda, zanim je zrozumiesz.....straaaasznie długo... A już najdłużej samą definicję C-12 - bo z niej to najmniej kumasz...
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze