Problem z kupionym autem PILNE!!!

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z kupionym autem PILNE!!!

Postprzez komorowskiszymon » czwartek 27 grudnia 2012, 22:12

Witam. Kupiłem samochód i coś jest z nim nie tak. Czy jest jakaś możliwość zwrócenia go właścicielowi?? Jeśli tak to w jakim czasie to należy zrobić ?? Ja słyszałem że w ciągu tygodnia ale nie jestem pewien. Prosze o pilną odpowiedz bo auto posiadam 2 dni i nim nie jeżdżę a gościu od którego kupiłem mnie olewa. Czy jest jakieś prawo które decyduje o tym oddaniu auta??
komorowskiszymon

Re: Problem z kupionym autem PILNE!!!

Postprzez ks-rider » czwartek 27 grudnia 2012, 22:20

Co jest wpisane w umowie K - S ?

:wink:
ks-rider

Postprzez garrik » czwartek 27 grudnia 2012, 22:24

Jeśli koleś podrzucił ci kukułcze jajo i teraz ma cie w d... to nic poza sądem nie wskórasz niestety.
garrik

Postprzez Borys_q » piątek 28 grudnia 2012, 03:42

W większości umów kupna sprzedaży jest napisane że kupujący oświadcza że stan auta jest mu znany i nie będzie rościł pretensji. Jaką masz umowę przeczytaj co tam masz napisane ?? Co jest z autem nie tak wg ciebie?? Generalnie dlatego watro dokładnie sprawdzać auto PRZED zakupem.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez dma3 » piątek 28 grudnia 2012, 12:27

W większości umów kupna sprzedaży jest napisane że kupujący oświadcza że stan auta jest mu znany i nie będzie rościł pretensji. Jaką masz umowę przeczytaj co tam masz napisane ??

Nie ma znaczenia co jest w umowie napisane. Umowa musi być zgodna z ustawami stojącymi ponad nią. Jeśli dany zapis nie jest zgodny z tymi ustawami - jak by go nie było. A większość takich zapisów, że nie odpowiada itp - jest niezgodna.

Podstawowe pytanie - kupiłeś od kogo ?
- firma
- komis
- umowa

I kim Ty jesteś ? Firma, osoba fiz nie prowadząca DG ?
dma3

Postprzez ella » piątek 28 grudnia 2012, 15:00

komorowskiszymon
napisał(a):
15-12-2012 11:57

Posty: 5 Witam. Kupiłem samochód i miał on już 3 umowy moja była 4. Przegląd był ważny ubezpieczenie i wzbogacenie zapłaciłem i jeździłem. Zgapiłem się trochę po poszedłem go przerejestrować po 2 miesiącach i wtedy pani z urzędu mi mówi że nie da się go przerejestrować ponieważ na pierwszej umowie jest podany zły pesel współwłaściciela,na drugiej jest nie pełny adres a 3 i 4 jest w porządku. Pani z urzędu powiedziała mi że te osoby muszą mi uzupełnić te umowy i odesłać z podpisem. Napisał do tych osób najpierw listy polecone i zero odzewu. Samochodem już jeżdżę prawie rok, nie miałem na razie styczności z policją. Ale co będzie jak mnie zatrzymają ?? Jest jakaś kara za nieprzerejestrowanie auta. A zależy mi na nowym dowodzie ponieważ w starym nie ma już miejsca na przegląd a niedługo mi wychodzi.Proszę o pilną odpowiedź.

Masz chyba pecha z tym kupowaniem samochodów.
Sprawdź dokładnie umowę.
ella
Moderator

Postprzez komorowskiszymon » sobota 29 grudnia 2012, 11:52

Samochód kupiłem od osoby prywatnej i ja tez jestem osoba prywatna.
komorowskiszymon

Postprzez ks-rider » sobota 29 grudnia 2012, 14:27

komorowskiszymon napisał(a):Samochód kupiłem od osoby prywatnej i ja tez jestem osoba prywatna.

Gdybys byl troche bardziej rozgarniety to wkleil bys o ile nie scan umowy K-S to conajmniej jego Fote i mozna by bylo cos stwierdzic. Szkoda zawracac sobie Toba glowe.

:wink:
ks-rider

Postprzez daghda » sobota 29 grudnia 2012, 20:06

komorowskiszymon napisał(a):Witam. Kupiłem samochód i coś jest z nim nie tak. Czy jest jakaś możliwość zwrócenia go właścicielowi?? Jeśli tak to w jakim czasie to należy zrobić ?? Ja słyszałem że w ciągu tygodnia ale nie jestem pewien. Prosze o pilną odpowiedz bo auto posiadam 2 dni i nim nie jeżdżę a gościu od którego kupiłem mnie olewa. Czy jest jakieś prawo które decyduje o tym oddaniu auta??

Co masz za problem z autem? Jak u mnie w tydzień po zakupie dziwnie coś zaczęło brzęczeć, to pojechałem do serwisu zamiast jęczeć, że pomimo oględzin przed-zakupowych, ktoś mnie zrobił w jajo ;-)
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez BOLEKlodz » sobota 29 grudnia 2012, 22:07

Prawda jest taka, że auto trzeba obejrzeć przed zakupem. Czasem przez czystą nieuwagę sprzedający nie powie o wszystkich wadach samochodu, chociażby przez to, że przyzwyczaił się do jakiegoś mankamentu i przestał na niego zwracać uwagę. Poza tym, jest prawie niemożliwym, zeby sprzedając kilku(nasto)letnie auto podać nabywcy dokładnie wszystkie usterki, jak np. brakujące śrubki, wężyki, zadrapania, oznaki korozji i wiele innych.
Niamniej, jeśli jest to poważna wada ukryta/ zatajona przez sprzedawcę, to w ciągu 7 dni możesz oddać auto. Najpierw zadzwoń, potem jedź do sprzedawcy, a na końcu przejedź się do rzecznika praw konsumenta.

P.S. jeśli masz zamiar wstawić tutaj skan umowy, to pamiętaj zamazać pesele, nazwiska, adresy i vin.
BOLEKlodz

Postprzez BOLEKlodz » sobota 29 grudnia 2012, 22:07

Prawda jest taka, że auto trzeba obejrzeć przed zakupem. Czasem przez czystą nieuwagę sprzedający nie powie o wszystkich wadach samochodu, chociażby przez to, że przyzwyczaił się do jakiegoś mankamentu i przestał na niego zwracać uwagę. Poza tym, jest prawie niemożliwym, zeby sprzedając kilku(nasto)letnie auto podać nabywcy dokładnie wszystkie usterki, jak np. brakujące śrubki, wężyki, zadrapania, oznaki korozji i wiele innych.
Niamniej, jeśli jest to poważna wada ukryta/ zatajona przez sprzedawcę, to w ciągu 7 dni możesz oddać auto. Najpierw zadzwoń, potem jedź do sprzedawcy, a na końcu przejedź się do rzecznika praw konsumenta.

P.S. jeśli masz zamiar wstawić tutaj skan umowy, to pamiętaj zamazać pesele, nazwiska, adresy i vin.
BOLEKlodz

Powrót do Luźna gadka