Zawracanie - Pomocy!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zawracanie - Pomocy!

Postprzez taspel » piątek 28 grudnia 2012, 22:56

Cześć mam do was kilka pytan, ktore strasznie mnie nurtują , szczerze mowiac nie doszkolilem sie na kursie i teraz mam problem, a więc zamieszcze tutaj filmik : http://www.youtube.com/watch?v=kasEvASHAsE
jest to zawracanie z uzyciem biegu wstecznego na drodze i teraz moje pytania:
1.zalozmy ze jestem w takiej sytuacji jak 55 sekunda na zalaczonym filmiku , czyli przejechalem na przecziwny pas drogi i w tym czasie dojeżdza do mnie samochod to czy to jest wymuszenie ?
2. jezeli to auto podjedzie a ja nadal jestem na jego pasie to mam poczekać aż mnie wyprzedzi ? i wtedy dalej kontynować manewr?
3. jezeli jestem na przeciwnym pasie i widze ze okolo 100 metrow za mną jedzie samochód to mam kontynuowac ten manewr , i gdy dojedzie to auto to on musi poczekac az ja go skoncze i to nie bedzie wymuszenie? , czy poprosty czekam az pojazd calkiem przejedzie (ominie mnie) , i wtedy kontynuować ? POMOCY PROSZE O POMOC!
taspel

Re: Zawracanie - Pomocy!

Postprzez Kay » piątek 28 grudnia 2012, 23:34

taspel napisał(a):Cześć mam do was kilka pytan, ktore strasznie mnie nurtują , szczerze mowiac nie doszkolilem sie na kursie i teraz mam problem, a więc zamieszcze tutaj filmik : http://www.youtube.com/watch?v=kasEvASHAsE
jest to zawracanie z uzyciem biegu wstecznego na drodze i teraz moje pytania:
1.zalozmy ze jestem w takiej sytuacji jak 55 sekunda na zalaczonym filmiku , czyli przejechalem na przecziwny pas drogi i w tym czasie dojeżdza do mnie samochod to czy to jest wymuszenie ?
2. jezeli to auto podjedzie a ja nadal jestem na jego pasie to mam poczekać aż mnie wyprzedzi ? i wtedy dalej kontynować manewr?
3. jezeli jestem na przeciwnym pasie i widze ze okolo 100 metrow za mną jedzie samochód to mam kontynuowac ten manewr , i gdy dojedzie to auto to on musi poczekac az ja go skoncze i to nie bedzie wymuszenie? , czy poprosty czekam az pojazd calkiem przejedzie (ominie mnie) , i wtedy kontynuować ? POMOCY PROSZE O POMOC!

Przecież masz to nawet na filmiku: "korzystamy z uprzejmości drugiego kierowcy". Jeśli już wjechałeś na ten pas, a samochód dopiero dojeżdża, to raczej ustąpi i się zatrzyma, żebyś spokojnie mógł wykonać manerw - raczej nie zdarzyła mi się sytuacja, żeby ktoś mnie chamsko wyprzedził czy próbował się wbić.
15.12.2012 - zdany egzamin :)
21.12.2012 - Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
02.01.2013 - prawko w moich rękach :D
Kay

Postprzez taspel » piątek 28 grudnia 2012, 23:49

okej, w ruchu miejskim gdybym mial prawko, to bym sie tym nie przejmowal, ale tutaj chodzi o egzamin, czy jezeli w czasie gdy jeszcze nie zakonczylem manewru a dojedzie do mnie pojazd, no to ja chyba wtedy mu koliduje droge? , to egzamin zostanie zakończony ? i bedzie to wymuszenie? czy jak to jest?
taspel

Postprzez piotrekbdg » sobota 29 grudnia 2012, 17:37

Jeśli w trakcie swojego zawracania zmusisz pojazd jadący z przeciwka do zmiany prędkości/kierunku jazdy/zatrzymania to jest to wymuszenie.
piotrekbdg

Postprzez taspel » sobota 29 grudnia 2012, 17:50

okej to w tej sytuacji pojazd jedzie za mną więc nie bedzie to wymuszenie ? i musi sie zatrzymać ?
Sorry ze jeszcze pytam, ale mi to trzeba jak dziecku wytłumaczyć ;/
taspel

Postprzez piotrekbdg » niedziela 30 grudnia 2012, 17:43

Jeżeli pojazd jedzie za Tobą to jestem prawie że przekonany, iż zawracania o które pytasz nie otrzymasz. Prędzej zawrócenie w bramie/na wieździe do posesji.
piotrekbdg

Postprzez Kay » poniedziałek 31 grudnia 2012, 13:49

Zgadzam się z Piotrkiem, nie słyszałam, żeby ktoś miał zawracanie na 3 na egzaminie. Prędzej powie "zawrócić z wykorzystaniem biegu wstecznego" lub "przy wykorzystaniu infrastruktury". Do zawracania na 3 trzeba mieć miejsce, odpowiednią ulicę, żeby też nie było zbyt wielkiego natężenia ruchu... Dlatego prędzej każe zawrócić na parkingu/przy wjeździe/pod bramą, itd.
15.12.2012 - zdany egzamin :)
21.12.2012 - Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
02.01.2013 - prawko w moich rękach :D
Kay

Postprzez Marisa » poniedziałek 31 grudnia 2012, 14:46

Z zawracaniem na 3 jest różnie i zależy od miasta. U nas np. często się praktykuje zawracanie na 3, oczywiście w uliczkach, gdzie nie ma wielkiego natężenia ruchu. Jak zawracasz w razie czego ustępujesz innym. Tak jak przy wyjeżdżaniu z parkowania.
Marisa

Powrót do Egzamin na prawo jazdy