Drezyna napisał(a):To co, czerwony nie jest jeszcze na skrzyżowaniu i obowiązuje go A-7 + C-12???
Znak A-7 dotyczy najbliższej jezdni. W dodatku z C-12, mam prawo interpretować, że tą jezdnią jest przestrzeń skrzyżowania czyli obwiednia wyspy. Tutaj mowa o rys. 2. Dylek oczywiście chciałby, żeby tak samo zachowywać się w sytuacji z rys. 1. Nie potrafię sobie nawet wyobrazić ruchu na skrzyżowaniu przy takim założeniu poza totalnym paraliżem, anarchią gorsza niż jakby przepisów i znaków nie było.
Celowo "naniosłem" na rys. 1 rzut sytuacji z podejścia zaprezentowanego na skrzyżowaniu z rys. 2.
Te cienkie linie są tylko ułatwieniem - zakładamy, że są w tym miejscu wytarte na jezdni.
szerszon napisał(a):Wydaje mi się ,że Drezyna uważa, że czerwony wturlał się i zaczekał na zielonego
Myślę, że racjonalnym kryterium byłoby
realna ocena 'kto wjechał na skrzyżowanie' a 'kto znajdował się na nim' w pewnym ustalonym czasie. Powtarzam realna! Ile czasu może zająć kierowcy przejechanie trzech pasów w poprzek. 4 sekundy powinny wystarczyć rowerem może 5. Po tym czasie można przyjąć, że pojazd jest już na ciągu obwiedni i ma pierwszeństwo przed nań wjeżdżającymi.
dylek napisał(a):Dokładnie - niezastosowanie się do A-7/C-12 Obaj jadą prosto a ich tory się przecinają
Trudno Cię będzie przekonać, że
zmianę kierunku jazdy w
ruchu okrężnym sygnalizować należy prawym kierunkowskazem. Kierunek ruchu oraz jazdę wokół wyspy ustala znak C-12. Będąc w takim ruchu - nie zmieniamy jego kierunku bez zmiany kierunku jazdy. Kierunek ruchu okrężnego można zmienić na 3 sposoby:
a.) jechać w drugą stronę wyspy (po angielsku) - zabronione
b.) zaprzestać ruchu wokół wyspy zatrzymując się - zabronione
c.) zaprzestać ruchu wokół wyspy opuszczając skrzyżowanie - dozwolone.
Sygnalizujemy oczywiście zmianę kierunku jazdy, która notabene oznacza zmianę kierunku ruchu.
A jak można zasygnalizować zmianę kierunku jazdy? Kierunkowskazem. Jakim? Proponuję prawy, ponieważ jest to kierunek przeciwny do kierunku poruszania się dookoła wyspy.
A jeśli powołujesz się na art. 22 przed wjazdem na skrzyżowanie z C-12 to chciałbym Cię poinformować, że sygnalizujesz manewr za-zawczasu i nad-wyraźnie czyli niewyraźnie. Wprowadzasz chaos i dezorientację na wszystkich skrzyżowaniach okrężnych niezależnie od rozmiaru i geometrii. Skrzyżowanie okrężne nie jest normalnym skrzyżowaniem i art. 22 nie obowiązuje przed wjazdem na nie. Gdyby niczym się nie różniło od innych, to zamiast C-12 można by stosować inne znaki, w szczególności na tych bardzo małych C-9.
dylek napisał(a):W drugim rysunku zresztą czerwony próbuje robić dokładnie to samo...
No i właśnie. Tutaj się rodzą problemy, które mają swoje źródła w traktowaniu skrzyżowania okrężnego jak każde inne. Dlaczego nie chcesz zaakceptować inności tego skrzyżowania? Treść znaków i przepisy nie wystarczą?