Mandat za zatrzymanie z włączonym silnikiem...

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Mandat za zatrzymanie z włączonym silnikiem...

Postprzez RossoneriDevil » sobota 22 grudnia 2012, 12:52

Dzisiaj na Onet.pl wyczytałem....
"Kierowca może otrzymać 100 zł mandatu jeśli pozwoli sobie na zbyt długi postój z włączonym silnikiem. Konkretnie, zabroniony jest postój na terenie zabudowanym, niewynikający z przepisów ruchu drogowego, trwający więcej niż jedną minutę. Jeśli w tym czasie odgarniamy śnieg z naszego auta, a włączony silnik ma nam w tym pomóc, to jest to uzasadnione. Gorzej jeśli zbyt długo siedzimy w uruchomionym aucie chcąc się ogrzać, albo oddalamy się od niego.

Policjant może nas wówczas ukarać zgodnie z art. 60 kodeksu drogowego. W myśl przepisu kierowca nie może oddalać się od pojazdu, którego silnik jest w ruchu. Nie może także powodować uciążliwości związanych z nadmierną emisją dwutlenku węgla lub hałasem. Przepis zabrania także pozostawiania auta z włączonym silnikiem w obrębie obszaru zabudowanego."

Tak się zastanawiam nad tym :
Konkretnie, zabroniony jest postój na terenie zabudowanym, niewynikający z przepisów ruchu drogowego, trwający więcej niż jedną minutę.

Godzina 5 rano jeżeli zatrzymam się w miejscu blisko prawej krawędzi z prawym kierunkowskazem, gdzie nie ma znaku B 35 i nie utrudniam ruchu oraz mam włączony silnik czekając na znajomego którego zabieram do pracy to mogę dostać za to mandat?

A to już chyba mocna przesada....Nie może także powodować uciążliwości związanych z nadmierną emisją dwutlenku węgla lub hałasem
Ostatnio zmieniony sobota 22 grudnia 2012, 17:14 przez RossoneriDevil, łącznie zmieniany 1 raz
RossoneriDevil

Re: Mandat za postój z włączonym silnikiem...

Postprzez BOReK » sobota 22 grudnia 2012, 16:56

Nie kaszl i nie rzęź idąc ulicą, bo jeszcze się policjant przyplącze i dostaniesz mandat za hałas i emisję CO2. :lol:

Serio - ja już nie umiem brać Onetu poważnie, zbyt często przeczą samym sobie... Nadmierna emisja dwutlenku węgla i hałas... Hałas można na słuch ocenić - jak mi się wydech urwał to silnik R5 brzmiał jak rasowe V12 :D. Gorzej z tą emisją, bo co mi udowodni policjant nie targawszy ze sobą maszynki do pomiarów? A może oceni zawartość bezwonnego CO2 nosem? No i w końcu ile to jest "nadmierna emisja CO2"? Bo jeżeli chodzi o te normy ekologiczne, to samochód ich nie spełniający nie dostanie przedłużenia przeglądu technicznego, a jak samochód jest ok to i przegląd jest, i nie ma podstaw do mandatu.

Także jak masz tłumik sprawny w samochodzie, to traktuj tego onetowego niusa jak informację o monsunie na Filipinach. Jest możliwość, ale musiałbyś bardzo chcieć aby samemu tego doświadczyć.
BOReK

Re: Mandat za postój z włączonym silnikiem...

Postprzez RossoneriDevil » sobota 22 grudnia 2012, 17:13

A jak z tym zatrzymaniem?

Z tego co (teoretycznie) ogólnie wiadomo to:
Warunki zezwalające na zatrzymanie i postój pojazdu:
pojazd powinien być widoczny z dostatecznej odległości dla innych kierujących i nie powodować zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego lub jego utrudnienia,

ustawienie pojazdu na jezdni powinno być jak najbliżej jej krawędzi oraz równolegle do niej

Także co za bzdury na tym Onecie wypisują...?
RossoneriDevil

Re: Mandat za zatrzymanie z włączonym silnikiem...

Postprzez Borys_q » sobota 22 grudnia 2012, 17:33

Hałas można na słuch ocenić

Ale na mandat na słuch wystawiony nie polecam sie zgadzać, bez legalizowanego urządzenia pomiarowego mogą nagwizdać.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Zonaimad » środa 02 stycznia 2013, 02:36

Gorzej z tą emisją, bo co mi udowodni policjant nie targawszy ze sobą maszynki do pomiarów?

A to nie targają czasem? Ostatnio zatrzymywali koło mnie stare szroty i coś im podłączali do rur.
Zonaimad

Postprzez BOReK » środa 02 stycznia 2013, 11:35

Nie mam pojęcia. Do tej pory widziałem takie aparaty tylko na SKP i były to duże szafy na kółkach. :D
BOReK

Powrót do Luźna gadka