kolejność podłączenia przewodów kat.CE

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

kolejność podłączenia przewodów kat.CE

Postprzez manniek » piątek 21 grudnia 2012, 16:36

Witam :)

mam mały problem...
otóż dziś wykupiłem sobie godzinkę jazdy na kat.CE,manewry szły tak sobie,ale nie o tym mowa...

Jak skończyłem jeździć,to instruktor omówił mi kolejność podłączenia przewodów,i tu pojawił sie mały problem...

Instruktor mówił,że pierwsze podłączamy przewód(podpięcie) czerwony,potem żółty na samym końcu elektryka(czarny),a jak odpinam,to czarny,żółty,czerwony.
Problem w tym,że jak się uczyłem jeździć,to instruktor uczył mnie innej kolejności,tj.(podpięcie)żółty,czerwony,czarny(odpięcie)czarny czerwony żółty.

Ja pierwsze podejście do egzaminu mam 3go stycznia,i nie chcę oblać na podpinaniu...
Może ktoś z Was powie mi,jaka jest w końcu kolejność podpinania przewodów ?
No i co się stanie jak pomylę kolejność?(może się coś zepsuć?)
manniek

Re: kolejność podłączenia przewodów kat.CE

Postprzez Borys_q » piątek 21 grudnia 2012, 17:04

No i co się stanie jak pomylę kolejność?(może się coś zepsuć?)

Generalnie nie ma to większego znaczenia (na pewno nie ma kolejności ustalonej w instrukcji egzaminowania), byle byś ręczny przyczepy wyluzował (wyciągnął kliny czy jak tam jest ona zabezpieczona) po podłączeniu wszystkiego i upewnieniu się że przyczepa hamuje.

Poczytaj sobie od czego jest dany przewód to może dojdziesz, jak samochód jest zahamowany to w czerwonym nie ma powietrza w żółtym jest, więc podpięcie czerwonego i tak nie ma znaczenia dopóki nie odhamujesz samochodu. O elektryce do hamulców ci nie powiem bo jak ja się uczyłem to był jeden powietrzny (rzadko dwa) a elektryka była tylko od świateł.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Re: kolejność podłączenia przewodów kat.CE

Postprzez mk61 » piątek 21 grudnia 2012, 18:41

Zepsuć nic się nie zepsuje. Najważniejsze, żeby przy mieszaniu kablami zespół był spięty + kliny pod kołami (jeśli WORD je zapewni) + stopka opuszczona.

A tak z lokalnych legend, to w Szczecinie jest tak: viewtopic.php?f=2&t=31197
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Porady techniczne