PROBLEM Z RZEREJESTROWANIEM

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

PROBLEM Z RZEREJESTROWANIEM

Postprzez komorowskiszymon » sobota 15 grudnia 2012, 12:57

Witam. Kupiłem samochód i miał on już 3 umowy moja była 4. Przegląd był ważny ubezpieczenie i wzbogacenie zapłaciłem i jeździłem. Zgapiłem się trochę po poszedłem go przerejestrować po 2 miesiącach i wtedy pani z urzędu mi mówi że nie da się go przerejestrować ponieważ na pierwszej umowie jest podany zły pesel współwłaściciela,na drugiej jest nie pełny adres a 3 i 4 jest w porządku. Pani z urzędu powiedziała mi że te osoby muszą mi uzupełnić te umowy i odesłać z podpisem. Napisał do tych osób najpierw listy polecone i zero odzewu. Samochodem już jeżdżę prawie rok, nie miałem na razie styczności z policją. Ale co będzie jak mnie zatrzymają ?? Jest jakaś kara za nieprzerejestrowanie auta. A zależy mi na nowym dowodzie ponieważ w starym nie ma już miejsca na przegląd a niedługo mi wychodzi.Proszę o pilną odpowiedź.
komorowskiszymon

Re: PROBLEM Z RZEREJESTROWANIEM

Postprzez BOLEKlodz » sobota 15 grudnia 2012, 18:46

Generalnie to jest miesiąc na przerejestrowanie pojazdu, ale nikt się tego nie czepia. Ważne, że umowa opłacona. Jeśli chodzi o braki w dokumentach, to trzeba zlokalizować właścicieli, ew. samemu uzupełnić. Kupując auto z umowami trzeba sprawdzać, czy dane są takie same. Przy kontroli nie pytają się w sumie o umowy. Jak brakuje miejsca w dowodzie, to na przeglądzie dostaniesz zaświadczenie o pomyślnym przejściu badań, którą trzeba wozić ze sobą, bo inaczej dowód leci. Jak nie mamy przeglądu, to lepiej jeździć bez dowodu. Lepiej zapłacić 50zł za brak dokumentu, niż męczyć się z pokwitowaniami, karami i odbiorem
BOLEKlodz

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 16 grudnia 2012, 08:06

Właściwie to mogłeś żądać zwrotu kasy ponieważ w umowie pewnie miałes zapisane że kupiłeś samochód wolny od wad prawnych....wydaje mi się że nie możność przerejstrowania go jest taką wadą....
Po drugie to Ci współczuje ponieważ sam miałem nielada problem z przerejstrowaniem samochodu....ja miałem 6 umów i też nie był przerejstrowywany poczym dowiedziałem się w urzędzie że nietóre umowy są sfingowane , że brakuje podpisów i "umów" :O ....mówie Ci masakra...ale jakoś dałem radę..... cudem.
Ale ogólnie sytuacja jest nie Ciekawa ponieważ chyba nawet nie możesz go zezłomować...
RossoneriDevil

Postprzez komorowskiszymon » niedziela 16 grudnia 2012, 15:58

Sam raczej ich nie dam rady uzupełnić ponieważ nie znam peselu pierwszego współwłaściciela. Co do drugiej umowy to już jest głupota urzędników ponieważ na umowie kupna samochodu przez tego pana jest niepełny adres a na umowie sprzedaży jest cały ale nie można go przepisać. Kazano mi wysłać umowy do tych osób żeby one ją uzupełniły i zdały powtórny podpis. Ale boję się to zrobić bo jaką mam pewność że oni tej umowy nie podrą i zlekceważą tą sytuacje. Dlatego wysłałem listy polecone do tych osób ale zero odzewu.
komorowskiszymon

Postprzez LexiconAvenue » niedziela 16 grudnia 2012, 16:28

Może ja czegoś nie rozumiem, ale...
- poprzedni właściciel (i wcześniejszy) jakoś przecież chyba zarejestrował auto, czy ono tak przechodziło z rąk do rąk bez przerejestrowania?
- urząd sprawdza poprzednie umowy - nie zadowala się umową, która mówi o tym, jak obecny właściciel wszedł w posiadanie pojazdu? Ja kupiłam auto od pierwszego właściciela w kraju, sprowadzone przez niego - mój WK interesowała tylko "moja" umowa kupna/sprzedaży.
Na Twoim miejscu, jeśli rzeczywiście nie jesteś w stanie się skontaktować z byłymi właścicielami (wyślij polecony za potwierdzeniem odbioru - będziesz miał dowód w ręku, ze adresat nie odebrał), a w WK upierają się, że bez tego ani rusz- napisałabym podanie do Naczelnika Wydziału Komunikacji, gdzie w jasny sposób przedstawiłabym sytuację, załączając kopie dokuemntów. W trybie admionistracyjnym mają 14 dni na odpowiedź, której muszą udzielić.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez karol199 » niedziela 16 grudnia 2012, 19:15

Musi być zachowana ciągłość umów, jakiekolwiek różnica danych jest automatycznie powodem do nieprzyjęcia przez WK dokumentów do rejestracji. Nie pozostaje Ci nic innego jak utworzenie duplikatów umów z poprawionymi danymi, oczywiście po wcześniejszym kontakcie z właścicielami.
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 16 grudnia 2012, 21:12

LexiconAvenue: W twoim przypadku nie było żadnych problemów, bo kupiłaś samochód od osoby, która była wpisana w dowodzie rejestracyjnym jako właściciel. Wtedy jest tylko jedna umowa, którą musisz okazać i dane z niej, muszą się zgadzać z danymi w dowodzie. Tutaj natomiast mamy do czynienia z samochodem, który był sprzedawany dalej bez wyrabiania nowego DR. W takim przypadku najważniejsze, a wręsz konieczne jest sprawdzenie ciągłości umów. Czyli umów sprzedaży każdego poprzednika, aż do tego, który jest w dowodzie - tak, aby jednoznacznie wynikało, że każdy z nich kupił to auto legalnie. Trzeba sprawdzić w umowach wszystkie dane, zwłaszcza pesele, VIN, serie dowodów i tympodobne, które łatwo pomylić przy wpisywaniu. I oczywiście, musimy posiadać wszystkie oryginały umów. Nie kopie.
Podanie do naczelnika WK to chyba dobry pomysł.
komorowskiszymon pesel 1szego współwłaściciela powinien być w dowodzie (chodzi o początkowego sprzedającego?)
RossoneriDevil Jesteś może z Łodzi?
BOLEKlodz

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 17 grudnia 2012, 05:37

komorowskiszymon

BOLEKlodz ma rację w dowodzie rejestracyjnym, który musisz posiadać jest pesel w tym wypadku pewnie tej twojej pierwszej umowy. Uzupełnij to ew. spisz nową umowę sam najlepiej z kimś drugi aby charaktery były różne. Póżniej uzupełnij ten nieszczęsny adres. i jeżeli kolejne dwie umowy są dobre to nie będzie problemu.... :)

BOLEKlodz Jestem z Warszawy.
RossoneriDevil

Powrót do Luźna gadka