Geometria zawieszenia- lużno chodząca kierownica....

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Geometria zawieszenia- lużno chodząca kierownica....

Postprzez RossoneriDevil » piątek 07 grudnia 2012, 12:49

Witam, dzisiaj robiłem geometrię zawieszenia, jak dostałem auto po zabiegu to poczułem znaczącą zamianę w oporze kierownicy. mam wspomaganie ale teraz to chodzi tak luźno że aż mi to przeszkadza....czy to normalne czy oni coś pochrzanili?
RossoneriDevil

Re: Geometria zawieszenia- lużno chodząca kierownica....

Postprzez Borys_q » piątek 07 grudnia 2012, 16:45

Trudno coś powiedzieć, ale jest to możliwe że jak kółka się patrzyły każde w inną stronę to kierownica ciężej chodziła, w większości aut przy sprawnym działaniu wspomagania kręcisz jednym palcem. A może masz CITY włączone??
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez BOLEKlodz » piątek 07 grudnia 2012, 17:58

Z tego co pamiętam, to RossoneriDevil ma civica Vgen, więc tam czegoś takiego nie ma. Ale faktycznie, po zrobieniu geometrii kierownica może chodzić lżej.
BOLEKlodz

Postprzez RossoneriDevil » sobota 08 grudnia 2012, 00:03

Kurcze, a nie da się tego jakoś wyregulować...? bo coś czuje że zabije się na drodze...mam takie momenty że "wyrywa" mnie w prawo....
A jak kręciłem kierownicą lewo prawo do połowy to samochód słabo reagował na takie skręty......coś jest nie tak.....
Tak mam Honde Civic Z 95 roku V
RossoneriDevil

Postprzez Borys_q » sobota 08 grudnia 2012, 00:10

Musisz do kogoś podjechać (stacja kontroli pojazdów czy inna) żeby ci to sprawdzili, bo jak mówisz że masz luz kierownicy na pół obrotu to jest coś spier....
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez RossoneriDevil » sobota 08 grudnia 2012, 00:37

Najpierw zadzwonię do tych co robili mi tą geometri, bo to po tym tak się stało od razu jak odebrałem samochód...tylko tego nie zgłaszałem bo pomyślałem że może tak ma być i to kwestia przywyczajenia....ale pojeździłem trochę i teraz stwierdzam że to normalne nie jest....mam nadzieje że nie uszkodzili mi czegoś specjalnie żebym się do nich wrócił.....i nagle mi powiedza że uład kierowniczy czy coś tam jest do zrobienia.....
RossoneriDevil

Postprzez BOLEKlodz » sobota 08 grudnia 2012, 17:29

Czyli to są luzy w systemie kierowniczym, a nie lekko chodząca kierownica? Jak luzy to prawdopodobnie końcówki drążków kierowniczych.
Szczerze mówiąc, to na sprawnie działającym wspomaganiu, jadąc po dziurach, zazwyczaj kierownica sama się odrobinę obraca i to jest normalne.
BOLEKlodz

Postprzez BOReK » sobota 08 grudnia 2012, 18:13

Trochę tak, ale jak "ma takie momenty że wyrywa go w prawo" to brzmi jak duże luzy.
BOReK

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 09 grudnia 2012, 01:30

Dzwoniłem do mechanika który robił mi tylne zwieszenie, mówie mu o zrobionej geometrii i o tym że teraz kierownica bardzo luźno chodzi. Przypomniał mi że informował mnie o luzach z przodu, ale też zdziwił sie że nie zlikwidowali luzów zanim zrobili geometrię....a miało być tak pięknie...:/
RossoneriDevil

Postprzez Baranek » niedziela 09 grudnia 2012, 01:50

To właśnie różni prawdziwego mechanika od "rzemieślnika". MIał zrobić geometrię i zrobił.... Kasa poszła? Poszła...
Baranek

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 09 grudnia 2012, 02:29

Mam nadzieje że da się coś wykombinować na pozbycie sie tych luzów i że nie będe musiał robic ponownie geometrii...a moze nie potrzebnie robiłem całkowitą geometrię i powinienem robić tylko z tyłu...no nic w poniedziałek znowu będe w warsztacie (przynajmniej sprawdzonym) :)
RossoneriDevil

Postprzez Borys_q » niedziela 09 grudnia 2012, 11:05

Niestety na 90% geometria jeszcze raz do roboty.
Borys_q

Postprzez BOReK » niedziela 09 grudnia 2012, 12:13

To albo geometria teraz jest dobrze i uwidoczniły się luzy w maglownicy, co kieruje ją na wymianę/regenrację. Wcześniej mogły być trzymane w ryzach przed wujowo skręcone koła.
BOReK

Postprzez RossoneriDevil » niedziela 09 grudnia 2012, 16:19

uwidoczniły się luzy w maglownicy, co kieruje ją na wymianę/regenrację

Czyli pewnie kolejne 700 zł pójdzie.....
Chyba się zagalopowałem z tymi naprawami....

Ale poprostu wydaje mi się że " ta już na pewno będzie ostatnia....." i będe mógł śmigać.....ehhh....
RossoneriDevil

Postprzez BOReK » poniedziałek 10 grudnia 2012, 01:27

Facet, przecież my tu czarujemy z kuli. Daj ten samochód do ogarniętego mechanika i się dowiesz co nie gra, bo nie gra na pewno.
BOReK

Następna strona

Powrót do Porady techniczne