mata-oslona na szybe

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

mata-oslona na szybe

Postprzez aguusia88 » czwartek 06 grudnia 2012, 20:31

czy uwazacie ze to jest przydatna rzecz?
Prawo Jazdy B - 2009r za I razem
aguusia88

Re: mata-oslona na szybe

Postprzez BOReK » czwartek 06 grudnia 2012, 20:56

Mata przeciwsłoneczna? Korzystałem swego czasu w lecie i jak stawiałem samochód w nasłonecznionym miejscu i co prawda zaduch trzeba było wietrzyć, ale przynajmniej mogłem dotknąć kierownicy i lewarka od skrzyni. :D

Trzeba je tylko umiejętnie mocować (w środku oczywiście), bo skubane lubią opaść na kierownicę i wtedy jest aż tak dobrze. Na zewnątrz nigdy bym jej nie zostawił, ludzie mają lepkie ręce zwłaszcza latem.
BOReK

Postprzez winston » czwartek 06 grudnia 2012, 22:36

Jeśli chodzi o te maty na zimę, to nie próbowałem ale nie kupowałbym tego. To może i zdaje egzamin jak nie ma śniegu i jest tylko mróz. Ale jak napada 20cm na samochód to po pierwsze i tak trzeba cały pojazd odśnieżyć, a po drugie całe rękawiczki (albo co gorsza gołe ręce!) ufajdasz sobie od śniegu składając tą matę. No i trzeba ją gdzieś w bagażniku ulokować. Ja tam wolę odśnieżyć i trochę poskrobać (a skrobać i tak trzeba szyby przednie boczne) i mieć suche rękawiczki :) Od skrobaczki może uratować tylko garaż:)

pozdrawiam
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez lith » piątek 07 grudnia 2012, 00:22

Właśnie nie wiem o jaką matę chodzi... ale w sumie z żadnej (ani przeciwsłonecznej, ani 'anty-śniegowej') nigdy nie korzystałem. Szkoda mi by było chyba czasu na takie cudowanie.

Przy wysokich temperaturach raczej rzucałem jakiś ręcznik/koc na kierownicę... ale to nie w PL ;)
lith

Postprzez RossoneriDevil » piątek 07 grudnia 2012, 01:22

Osobiście sprawdziłem osłonę na szybę kiedy był mróz. Kończyłem pracę o godzinie 5 i wszyscy skrobali przednie szyby a ja tylko strząchnąłem ten lód zwinąłem matę i pojechałem......z bocznymi to mniej roboty niż z przednią i tylnią szybą....
Polecam.
A jak napada....hmm... też nie długo sprawdzę ....ale wątpie, aby to była jakaś niedogodność.....
RossoneriDevil

Powrót do Porady techniczne