Bardzo ważne pytanie odnośnie Egzaminu na Kategorie C !

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Bardzo ważne pytanie odnośnie Egzaminu na Kategorie C !

Postprzez investime » poniedziałek 03 grudnia 2012, 21:56

Witam wszystkich !!

Jest mi niezmiernie miło powitać wszystkich na tym forum. Jestem tutaj nowy i mam nadzieję, że pozostanę na dłużej. Ale wracając do tematu mam do wszystkich doświadczonych użytkowników pytanie.

Dzisiaj 3 grudnia miałem egzamin teoretyczny i praktyczny na prawo jazdy Kategorii C w Włocławku. Egzamin teoretyczny zdałem bez przeszkód natomiast egzamin praktyczny całkowicie mi nie wyszedł. Mianowicie gdy egzaminator mnie poprosił do siebie,dopiero po nie zdanym egzaminie zauważyłem ze Daf którym będę jeździł różni się długością od mojego na którym uczyłem się jeździć, chociaż na początku z powodu głupiego stresu nawet nie zwróciłem na to uwagi, że faktycznie był dłuższy. Uczyłem się jeździć Dafem wyższym ale nie jakoś wymiernie bardzo długim. I niestety już w tym momencie lekko spanikowałem. Aby wrócić z Łuku tyłem, każdy mówił, że trzeba się zatrzymać na granicy lampy oświetleniowej(punkt odniesienia), aby poprawnie zatrzymać pojazd. I ja tak zrobiłem, ale niestety mój pojazd trącił tyczkę z tyłu z tego powodu, że pojazd był dłuższy przez co popełniłem błąd. Nigdy w życiu nie spodziewałem się, że polegnę już na placu, ale życie wszystko zweryfikowało.

Druga rzecz, która sprawiła że spanikowałem to skrzynia biegów. Uczyłem się na skrzyni 8 - biegowej, gdzie używa się dyszla do przejścia na dolną i górną skrzynie. Niestety ten dzisiejszy mój pojazd nie miał żadnego dyszla i posiadał tylko 6 - biegów (nie wiem, może to łatwiej ale nie miałem żadnego doświadczenia z taką skrzynią w ciężarówce ani wiedzy teoretycznej). Więc może to i lepiej, że nie wyjechałem na miasto gdyż nie wiem czy dałbym rade w odpowiedni sposób wyczuć tą skrzynie bez żadnej wcześniejszej wiedzy.

I teraz moje pytanie jest takie, jaka jest odpowiednia technika posługiwania się skrzynią 6- biegową ? W jaki sposób, powinniśmy zmieniać biegi, na jaki redukować przy skrętach itp. Nie mam kurcze żadnej wiedzy teoretycznej a w piątek 7 grudnia mam ponowny egzamin i znając moje szczęście pewnie trafię na ten sam wóz.

Bardzo proszę o pomoc doświadczonych kierowców posiadających umiejętności jazdy ciężarówkami.

Pozdrawiam
investime

Re: Bardzo ważne pytanie odnośnie Egzaminu na Kategorie C !

Postprzez winston » poniedziałek 03 grudnia 2012, 22:16

Co do zmiany biegów to masz obrotomierz. Poza tym jak będą za wysokie obroty to nie będzie dalej ciągnął. Wtedy zmienisz bieg. Wyczaisz to po 100 metrach. Nie przejmuj się. Taka skrzynia to ułatwienie. W zakręty na dwójce.

pozdrawiam

P.S. Przed egzaminem zapytaj się ludzi z grupy w którym miejscu się zatrzymują .
Ostatnio zmieniony poniedziałek 03 grudnia 2012, 22:40 przez winston, łącznie zmieniany 1 raz
PJ: ABCD
instruktor kat. B

winston

Postprzez karol199 » poniedziałek 03 grudnia 2012, 22:35

Rozumiem takie pytania kursanta na kat. B, ale żeby kandydat na kierowce wyższych kat. zadawał pytania z jakiego biegu ruszać, z jakim biegiem wchodzić w zakręty ? :?

Wsiądziesz człowieku w mana, ruszysz to zobaczysz czy 1 czy 2 czy nawet 3 do ruszania..... :?
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez winston » poniedziałek 03 grudnia 2012, 22:39

Hmmmm, ale z tego co widzę, to word we Włocławku ma DAF LF55 z 8 stopniową skrzynią (dolną i górną). Jesteś pewien, że miał 6 biegów??

Te, a może ty jeździłeś na egzaminie Star- Manem? On też jest (a przynajmniej był 3 lata temu) we Włocławku i ma 6 biegów :)
instruktor kat. B

winston

Postprzez winston » poniedziałek 03 grudnia 2012, 22:53

karol199 napisał(a):Rozumiem takie pytania kursanta na kat. B, ale żeby kandydat na kierowce wyższych kat. zadawał pytania z jakiego biegu ruszać, z jakim biegiem wchodzić w zakręty ? :?

Dziwne by było gdyby zadawał takie pytania swojemu pracodawcy. Ale przed egzaminem to zrozumiałe - chce dobrze wypaść i nie stresować się dodatkowo nieznajomością pojazdu egzaminacyjnego.
instruktor kat. B

winston

Postprzez investime » poniedziałek 03 grudnia 2012, 23:29

Co do zmiany biegów to masz obrotomierz. Poza tym jak będą za wysokie obroty to nie będzie dalej ciągnął. Wtedy zmienisz bieg. Wyczaisz to po 100 metrach. Nie przejmuj się. Taka skrzynia to ułatwienie. W zakręty na dwójce.

Tak zgadza się, mam obrotomierz. Właśnie stresowałem się tym, ze nie będę miał czasu na wyczucie tej skrzyni. Problem u mnie był ten, że nie miałem nawet teoretycznej wiedzy i nie wiem, czy tutaj można korzystać po kolei z biegów 1,2,3,4,5,6 jak w zwykłym samochodzie. Wiadomo, ze 8 - biegowej można przeskakiwać z 2 biegu na 4 a później na 5 itd, tutaj miałem wątpliwości jak to działa.

Rozumiem takie pytania kursanta na kat. B, ale żeby kandydat na kierowce wyższych kat. zadawał pytania z jakiego biegu ruszać, z jakim biegiem wchodzić w zakręty ?

To w takim razie musisz zrozumieć również to, że odpowiednie stosowanie biegów w ciężarówce różni się od obsługiwania biegów w zwykłym samochodzie, dlatego człowiek taki jak ja, woli się upewnić każdego szczegółu, nawet jeżeli miałby on być nie wiadomo jak banalny. Nie pytam się z jakiego biegu ruszać, ale jaką odpowiednią technikę trzeba obrać przy korzystaniu z skrzyni 6 - biegowej.

siądziesz człowieku w mana, ruszysz to zobaczysz czy 1 czy 2 czy nawet 3 do ruszania.....

Powtarzam, że nie chodzi mi o ruszanie, tylko odpowiednie korzystanie z biegów w skrzyni 6 - biegowej.

Hmmmm, ale z tego co widzę, to word we Włocławku ma DAF LF55 z 8 stopniową skrzynią (dolną i górną). Jesteś pewien, że miał 6 biegów??

Zgadza się, masz całkowitą rację. Było nas dzisiaj 3 na Egzamin na Kategorię C. I faktycznie pierwsze dwie osoby przede mną jeździły tym samym samochodem czyli Dafem. Ja spokojnie czekałem sobie w pomieszczeniu aż druga osoba wróci z miasta abym ja mógł wsiąść do tego samego samochodu co poprzednie 2 osoby. A tu nagle wychodzi egzaminator i prosi mnie ze sobą. Byłem lekko zdziwiony ale wiedzę, że jest jakiś inny ciężarowy samochód podstawiony(jeszcze wtedy nie zauważyłem ze jest dłuższy od tego co poprzednie 2 osoby jeździły), a czy to był Man, również nie zwróciłem niestety uwagi, ale mogło tak być.

Jesteś pewien, że miał 6 biegów??

Oczywiście, wsiadłem razem z Egzaminatorem i sam Egzaminator powiedział tak "Ooo, skrzynie 6 - biegową tutaj mamy" i kazał mi się przygotować do jazdy, co nie powiem już mnie zestresowało, gdyż cały czas rozmyślałem o tej skrzyni jak sobie z nią poradzę.

Te, a może ty jeździłeś na egzaminie Star- Manem? On też jest (a przynajmniej był 3 lata temu) we Włocławku i ma 6 biegów

Bardzo to możliwe jest co piszesz, niestety nie zwróciłem szczegółowej uwagi na to jaki to jest typ samochodu, ani nie zauważyłem, że faktycznie jest dłuższy od Dafa, którym jeździły przede mną 2 poprzednie osoby.

P.S. Przed egzaminem zapytaj się ludzi z grupy w którym miejscu się zatrzymują .

Oczywiście, wspólnie z pozostałą 2 osób ustaliliśmy i potwierdziliśmy się, że zatrzymanie powinno być granicy Lampy oświetlenia, i oczywiście przede mną ta 2 osób tak zrobiła i nie miała żadnego problemu z zaliczeniem łuku, niestety ja nie zwróciłem uwagi na to, że mój pojazd jest dłuższy przez co powinienem zatrzymać się wcześniej i niestety strąciłem pachołek z tyłu.

Dziwne by było gdyby zadawał takie pytania swojemu pracodawcy. Ale przed egzaminem to zrozumiałe - chce dobrze wypaść i nie stresować się dodatkowo nieznajomością pojazdu egzaminacyjnego.

Zdaję sobie, ze moje pytania mogą być banalne a nawet śmieszne, liczę się z tym, mimo że mam długi staż samochodowy (Kategoria B.). Niestety po dzisiejszym doświadczeniu wole się upewnić o każdy szczegół i dlatego stworzyłem ten temat aby poznać, w jaki sposób odpowiednio powinno korzystać się z skrzyni 6 - biegowej. Czy można przeskakiwać z 2 na 4 czy z 3 na 6. Chodzi mi o technikę dobraną odpowiednią do egzaminu na takim samochodzie.

:)
investime

Postprzez winston » poniedziałek 03 grudnia 2012, 23:49

aaa, kumam, dostałeś inny pojazd niż reszta grupy (był to pewnie ten antyczny Star). No to ból. Pozostaje mi życzyć ci, żeby to sie nie powtórzyło następnym razem. Albo...

... spróbuj znaleźć jakiś punkt odniesienia na własną rękę. Pojazd na pasie jest ustawiony w odpowiedniej odległości od tylnych tyczek. Więc jak wsiądziesz zerknij w lusterka czy nie ma tam jakichś linii przerywanych równoległych do twoich linii wyznaczających pas. Mogą być to np. linie wyznaczające pas dla D i CE. Jak są to zapamiętaj na której znajduje się tylne koło i zatrzymaj się w tym miejscu wracając.

Co do zmiany biegów to po kolei jak w osobówce. Przy redukcji dopuszcza się omijanie biegu. Zakręty tak jak wspomniałem - na dwójce. Ruszanie - możesz z dwójki ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ruszać z jedynki (to ciężarówka, nigdzie ci się nie spieszy).
instruktor kat. B

winston

Postprzez investime » wtorek 04 grudnia 2012, 15:26

Bardzo Ci dziękuje za odpowiedzi i pomoc. Na pewno skorzystam z Twoich porad. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuje.

Pozdrawiam WSZYSTKICH :)
investime

Powrót do Egzamin na prawo jazdy