PARKOWANIE PROSTOPADŁE Z KOREKTĄ

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

PARKOWANIE PROSTOPADŁE Z KOREKTĄ

Postprzez killer999 » czwartek 29 listopada 2012, 19:50

Witam czy podczas parkowania prostopadłego z korektą , gdy ją wykonuje i cofam oraz kręcę kierownicą w lewo to muszę włączyć lewy kierunkowskaz , a gdy potem już wjeżdzam poprawnie to z prawym kierunkowskazem?:D
Sytuacja poniżej czy na obrazku czy dobrze to rozumiem?:) i czy będzie ten manewr zaliczony pozytywnie jśli wykonam go tak jak na rysunku?:)
http://w613.wrzuta.pl/obraz/powieksz/4NGi8olIMmc
killer999

Re: PARKOWANIE PROSTOPADŁE Z KOREKTĄ

Postprzez rusel » czwartek 29 listopada 2012, 20:09

jak nie bedzie zagrozenia kolizją przy wjezdzie lub wyjezdzie, jak bedzie mozliwosc opuszczenia pojazdu, jak wjazd na stanowisko nie bedzie obejmowal czesci wspolnych, jak tor jazdy przy korekcie poprawisz tylko raz, i jak nie wkur...isz egzaminatora wczesniej to nie widze przeszkod zeby nie zaliczyc, a kierunkowskazy....ja tam szopki jak ktos tego sygnalizowac nie bedzie nie robie bo korekta toru jazdy nie jest zmianą kierunku no chyba ze bys wjechal na stanowisko i calkiem z niego wyjechal po to zeby robic "korekte" ktora korekta juz nie bedzie tylko kolejną probą parkowania..
rusel

Postprzez killer999 » czwartek 29 listopada 2012, 20:13

czyli nie musi być ten lewy przy korekcie ?:)
I takie parkowanie z korektą i kierunkowskazami jest ok jak na filmiku że tylko prawy kierunek a przy cofaniu zmianie pozycji bez lewego?:
http://www.youtube.com/watch?v=m6I3zf9q ... watch-vrec
killer999

Postprzez rusel » czwartek 29 listopada 2012, 20:23

nie dam odpowiedzi co jest dobre a co nie tylko co mowia przepisy a mowią o korekcie czyli poprawieniu pozycji, nikogo za to nie ulewam ale nie wypowiadam sie za wszystkich egzaminatorow w tym kraju
rusel

Postprzez killer999 » czwartek 29 listopada 2012, 23:01

ok rozumiem rusel , czyli jak mi polecasz robić tą korekte gdyby byłą mi kiedyś potrzebna na egzaminie , z lewym kierunkowskazem czy też bez niego tylko z samym prawym ?:)
killer999

Postprzez mesta » piątek 30 listopada 2012, 00:19

apropo kierunkow konkretnie na egzaminie to lepszy ich nadmiar niz brak :P moim zdaniem przy korekcie jak cofasz wystawiajac pupe w lewo to lepiej go wlaczyc ale egzaminatorem nie jestem :P :P tylko pytanie brzmi czy mozna na egzaminie korekty robic? pierwsze slysze, myslalam ze trzeba zaparkowac idealnie bez zadnych korekt, ja na egzaminie zaparkowalam jak lajza bo teoretycznie zajelam powiedzmy 1 i 1/3 msc( parkowalam bez linii i wzielam za duzy luk w obawie co by innego auta nie uszkodzic i trzymac sie od niego z daleka) egzaminator skomentowal to a raczej zadal pytanie "czy mieszkam w bloku czy domku?" ja mu na to ze w bloku a on na "to zdaje sobie Pani sprawe ze takich sasiadow nie lubią?" odpowiedzialam, ze oczywiscie i w normalnych warunkach zrobilabym korekte ale na egzaminie niestety mi nie wolno na co on " prosze wyjechac i zaparkowac jeszcze raz troche dalej" wiec wyjechalam oczywiscie z kierunkiem i zaparkowalam 3 samochody dalej juz poprawnie a na karcie mialam zaznaczony1 blad przy parkowaniu :oops: ja tam kierunkow pilnowalam jak oka w glowie i wydaje mi sie ze lepiej go wlaczyc :) Rusel zapewne wie lepiej ale sa egzaminatorzy i egzaminatorzy tak samo jak z wjazdem na rondo moj instruktor uczyl mnie zeby wlaczyc lewy kierunek czego za cholere nie moglam zrozumiec ( notabene do tej pory nie kumam) i mowil ze to na wypadek jakbym na losia trafila i za brak sie nie wytlumacze a za nadmiar mialam mowic" bo tak mnie nauczyl instruktor" :P
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez LexiconAvenue » piątek 30 listopada 2012, 00:37

Jedna korekta jest dopuszczalna na egzaminie.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez mesta » piątek 30 listopada 2012, 00:45

LexiconAvenue napisał(a):Jedna korekta jest dopuszczalna na egzaminie.

a to nie wiedzialam myslalam, ze tylko przy rownoleglym, a to śłinka ten moj egzaminator ( hehe zartuje i tak byl wporzo) bo jak powiedzialam, ze wiem że mi nie wolno korekty robić to nie zaprzeczyl :P w sumie sie zastanawiam czy to moj instruktor mi tak mowil czy sama sobie to wymyslilam :P
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Powrót do Sytuacje na drodze