ZAKAZ POSTOJU I ZATRZYMYWANIA SIĘ

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

ZAKAZ POSTOJU I ZATRZYMYWANIA SIĘ

Postprzez killer999 » niedziela 25 listopada 2012, 22:54

Witam rozumiem że znaki zakaz postoju i zatrzymywania się obowiazują od miejsca ustawienia znaku do najbliższego skrzyżowania włącznie??
I tak na zakazie zatrzymywania nie mogę się zatrzymywać czyli zawrócić też nie mogę a czy na zakazie postoju mogę np zawrócić?:)
killer999

Re: ZAKAZ POSTOJU I ZATRZYMYWANIA SIĘ

Postprzez 9imar9 » niedziela 25 listopada 2012, 23:53

Ani zakaz postoju ani zakaz zatrzymania nie jest zakazem zawracania = jeśli nie ma znaku "Zakaz zawracania" to ten manewr jest dozwolony.
Tak obowiązują do najbliżego skrzyżowania.
9imar9

Re: ZAKAZ POSTOJU I ZATRZYMYWANIA SIĘ

Postprzez LeszkoII » wtorek 27 listopada 2012, 19:44

Komuś zgaśnie silnik na zakazie zatrzymywania = mandacik. Zatrzymanie się w celu ustąpienia pierwszeństwa lub wynikające z innych przesłanek umożliwiających takowe, nie jest wykroczeniem drogowym. Trudno nie zatrzymać się, jeśli pojazd przede mną stoi. Równie dobrze można by zapytać, czy znak zakazujący używanie sygnałów dźwiękowych zabrania zawracania.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze