Pytanie na temat wyprzedzania

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Pytanie na temat wyprzedzania

Postprzez BOReK » niedziela 25 listopada 2012, 21:45

to prawie zerowa przyjemność z takiej jazdy ;).

Zależy czym się jedzie. Małe hatchbacki czy samochody sportowe zdecydowanie zachęcają do jazdy nawet bardzo dynamicznej, ale duże sedany? Ważne żeby nikomu jazdy nie utrudniać.

Faktem jest, że duszenie silnika na zbyt niskich obrotach zdecydowanie nie jest zalecane, upaliłem tak sobie uszczelniacze zaworów właśnie w takim starym Civicu :lol:. Teraz tak dobieram biegi, żeby podczas rozpędzania obroty nie spadały poniżej 1500RPM, niżej tylko jak się toczę ze stała prędkością, ale nigdy poniżej 1000RPM.

Notabene sprawdziłem - Kappa idąc od 50km/h na piątce, na równym osiąga setkę na jakichś 500 metrach (ufając pomiarom pokładowym) i ma wtedy poniżej 2400RPM*. Ile ma po kilometrze nie sprawdzałem, bo to miasto, a wpływu turbiny nie liczę, w benzynie jeszcze nie zdąży się rozhuśtać. Ponieważ przez lepsze obroty i dodatkowo turbinę przyspieszenie jeszcze rośnie (opór powietrza widać na prędkościomierzu wyraźnie gdzieś od 120km/h), to na pełnym kilometrze sądzę, że dobiłaby do 150km/h.

Co do wycia silnika to zależy jak je zdefiniować. Silnik benzynowy może "wyć" już od 300RPM, a to zwykle dopiero połowa zakresu pracy... Dlatego nie rozumiem idei samochodów bez obrotomierza, co to jest za oszczędność? To, co producent zaoszczędzi w ten sposób wyda na to, żeby bić odmienne zegary dla różnych wersji jednego modelu. :D
BOReK

Postprzez lith » poniedziałek 26 listopada 2012, 12:04

Ja tam większej przepaści między małym hatchbackiem a dużym sedanem nie widzę. Dynamiczna jazda to przecież nie palenie gumy pod światłami, czy agresywny styl jazdy. Tylko zwyczajnie rozsądne korzystanie z mocy auta, a nie wieczne podduszanie i przy rozpędzaniu przerzucanie biegu na wyższy jak tylko zaczyna obroty łapać.
lith

Postprzez Baranek » wtorek 27 listopada 2012, 13:03

Zgadzam się z lithem. Wydaje mi się że "dusiciele" ;) na czwartym biegu przy 40km/h niszczą dodatkowo silnik o bezpieczeństwie nie wspominając.
Baranek

Postprzez BOReK » wtorek 27 listopada 2012, 14:32

lith napisał(a):Ja tam większej przepaści między małym hatchbackiem a dużym sedanem nie widzę.

Według mnie konkretne samochody zachęcają do konkretnego stylu jazdy, jedne do dostojnego toczenia się, inne do rwania na prostych, jeszcze inne do brania zakrętów bokiem. A jeszcze inne (te, które mi się akurat rzadko podobają) do zwykłej jazdy bez emocji. Nie jest to racjonalne, tylko całkowicie subiektywne odczucie i nie zamierzam się słownie przepychać na logikę w tym temacie. ;)
BOReK

Postprzez amatoreador » wtorek 27 listopada 2012, 20:02

Ale jaki by to nie był - zrób eksperyment. Jak już będziesz jechał na czwórce 40km/h wciśnij mocno gaz i zobacz co się dzieje. (gdzieś na pustej drodze)
U mnie poza 1 biegiem, no ewentualnie 2 i tak się nic nie dzieje :P
amatoreador

Postprzez RossoneriDevil » czwartek 06 grudnia 2012, 02:38

Jak już będziesz jechał na czwórce 40km/h wciśnij mocno gaz i zobacz co się dzieje. (gdzieś na pustej drodze)

Zrobiłem tak, no i cóż...musze przyznać że cała moc gdzies ucieka i niema tej dynamiki.....innymi słowy z dużej chmury mały deszcz.....ale co innego na niższym biegu.... smiga aż miło...na 3 do 90 przy ok 3500 ..... :)
RossoneriDevil

Postprzez Baranek » niedziela 09 grudnia 2012, 00:43

RossoneriDevil napisał(a):
Jak już będziesz jechał na czwórce 40km/h wciśnij mocno gaz i zobacz co się dzieje. (gdzieś na pustej drodze)

Zrobiłem tak, no i cóż...musze przyznać że cała moc gdzies ucieka i niema tej dynamiki.....innymi słowy z dużej chmury mały deszcz.....ale co innego na niższym biegu.... smiga aż miło...na 3 do 90 przy ok 3500 ..... :)

No właśnie po to są biegi, żeby nie jeździć na czwórce 40km/h tylko redukować :)
Baranek

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne