Jakie radio samochodowe?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Jakie radio samochodowe?

Postprzez AnkaPy » środa 21 listopada 2012, 15:23

Witajcie :) Jak wiadomo, jednym z ważniejszych elementów umilających nam czas spędzony za kółkiem jest radio / muzyka. W związku z tym mam do Was pytanie, jakie macie radia w swoich autkach? Ja mam starego niedomagającego już kaseciaka i chcę kupić sobie nowe radyjko, które będzie mi służyło parę ładnych lat. Znalazłam kilka takich urządzeń, które by mi odpowiadały pod względem bajerów [mp3, USB] ale nie znam się na reszcie [mocy itp]. Moglibyście mi coś doradzić w tej kwestii? Budżet, jaki chcę przeznaczyć na radio to tak 200 - 250 zł. Ma grać czysto, głośno i się nie zepsuć za szybko :P

Z tych co mi odpowiadają:
1.Pioneer MVH-1400UB
2.JVC KD-X30
3.Pioneer MVH-150UI
4.Sony DSX-A30
Początek kursu - 30 lipiec 2012
Pierwsza jazda L - 25 sierpnia 2012
Egzamin - 13 listopad 2012
ZDANE za 1 razem !!!! :)
Prawko w kieszeni - 27.11.2012
AnkaPy

Re: Jakie radio samochodowe?

Postprzez markos1503 » środa 21 listopada 2012, 16:23

Mam do czynienia z radiem Sony, wprawdzie nie takim i bardzo chwale sobie tą markę, nie tylko za samo radio. Muszę przyznać, że robią solidne, długowieczne produkty.
markos1503

Postprzez lith » środa 21 listopada 2012, 17:39

Ja postawiłem na polską markę i starego kaseciaka wymieniłem na Mantę. Niczego droższego nie było sensu ładować, bo musiałbym całe audio zmieniać. Zapłaciłem coś miedzy koło 150-180 zł chyba (nie pamiętam, ze 3 lata temu to było)Jak na niskobudżetówkę to solidnie wykonana. Co do jakości to ciężko powiedzieć, bo mam tylko jakieś 2 mierne głośniczki, ale nie narzekam, gra całość tak jak powinna, a nawet lepiej niż się spodziewałem. Wiadomo, cudów nie ma, basy słabe (bo niby z czego miałyby się wziąć :P). Z zalet to zdecydowanie gniazdo na kartę SD, które powinno być dzisiaj standardem (a niestety nie jest), nie bije po oczach i nie mruga jak szalone (a nawet pasuje mi podświetleniem :P) z wad to 'pikanie' przy przełączaniu utworów, którego nie da się wyłączyć, a które jest trochę irytujące jak jest radio głośniej rozkręcone.
http://www.youtube.com/watch?v=t-fM3nOYpws
lith

Postprzez BOReK » środa 21 listopada 2012, 18:21

Swego czasu przez bite 3 lata miałem Sony z serii CDX czy jakoś tak i pracowało bez zarzutu, napęd miał świetny tłumik wstrząsów - nigdy mi się nie zacięło odtwarzanie. Teraz kupiłem sobie JVC i spokojnie daje radę. Głównie zależało mi na jakichś kartach (no i mam 2xUSB, malutką przejściówką ładuję do jednego microSD) i zmiennym podświetleniu - dostosowałem sobie kolory do kokpitu. :D
BOReK

Postprzez alice_b » środa 21 listopada 2012, 18:26

ja posiadam Mantę z wejściem USB.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez ringus1 » środa 21 listopada 2012, 21:40

Ja rok temu zakupiłem radyjko Kenwood KDC-4051UG za 300zł. Korzystam z głośnikami Hertz DCX-165.3 z tyłu i wersja 100mm z przodu. Po przesiadce ze zwykłego kaseciaka różnica oczywiście zauważalna. ;)
Ma USB, CD. Odtwarza rzecz jasna MP3, M4A i inne takie. Jest bardzo fajna funkcja Bass boost, która naprawdę sporo wnosi. Dobrze łapie stacje, RDS jest. Elegancka obudowa, panel oczywiście zdejmowany. Dźwięk jest najlepszy naturalnie z CD. Ale nawet zwykłe radiostacje dają radę, jak się za dużo nie wymaga. Potrafi bardzo umilić drogę. Przez pierwsze parę tygodni żal było z autka wysiadać. :D
Niedawno podłączyłem je na próbę w innym aucie, gdzie jest fabryczne dobre wytłumienie drzwi oraz głośniki 3 Ohmowe wraz z (chyba?) tubą rezonansową. Nie wiem, czy to poprawna nazwa. Ale wrażenie piorunujące. BOSS to nie jest ale i tak moc dość potężna. No... polecam! :)
"When was the last time you just got up and went for a drive? Not to anywhere, not for anything, just for a drive? See, motorcyclists do it all the time, so why don't human beings?" -- Jeremy Clarkson

Prawo jazdy na kat. A, B.
ringus1

Powrót do Porady techniczne