Egzamin z automatyczną skrzynią biegów.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin z automatyczną skrzynią biegów.

Postprzez harnold91 » poniedziałek 19 listopada 2012, 16:57

Witam mam takie pytanie. Ostatnio siedziałem dużo w internecie i dowiedziałem się że można zdawać egzamin z samochodem z automatem i zdajesz tym samym samochodem którym uczyłeś się jeździć. Czy to jest prawda i jak dokładnie na tym polega. :D
harnold91

Re: Egzamin z automatyczną skrzynią biegów.

Postprzez strusiu007 » poniedziałek 19 listopada 2012, 17:38

jedyne co mi wiadomo na ten temat, to jeżeli zdajesz egzamin pojazdem z automatem, to po zdaniu go dostaniesz adnotację w PJ, że posiadasz uprawnienia do kierowania tylko pojazdami które posiadają automatyczną skrzynię biegów.
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez harnold91 » poniedziałek 19 listopada 2012, 18:11

Podbno jest wieksza zdawalność niż normalnie na skrzynie manualna :D
harnold91

Postprzez Borys_q » poniedziałek 19 listopada 2012, 18:13

Podobno tak ale płacisz tyle samo lub więcej a masz połowę prawka opłaca się
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mesta » poniedziałek 19 listopada 2012, 18:17

sam egzamin wyglada tak samo jak ten na manualu tyle, ze jest prosciej no i autem zapewne z osk :D w prawku wpisany bedzie kod 78, ktory uniemozliwia ci jazde autem z manualna skrzynia biegow - czyli takie prawko "z defektem" :twisted: :P ale jak zamierzasz miec automat to czemu nie :)
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez mesta » poniedziałek 19 listopada 2012, 18:33

Borys_q napisał(a): a masz połowę prawka opłaca się

heh w sumie co za roznica jak chce kupic automat lub juz posiada i tylko takim bedzie jezdzil to egzamin na manualu mu do szczescia nie potrzebny :P:P a i stresu na egzaminie mniej bo auto nie zgasnie, z gorki sie nie stoczy, zdanego "dlawienia sie" silnika ani kangurow - no chyba, ze ktos wybitnie zdolny :P :P :mrgreen: :spoko: i zaoszczedzony czas na nauke ruszania, zmiany biegow i ich redukcji :D heh no ale koszty napraw takiej skrzyni zdecydowanie drozsze, a z tego co mi wiadomo sa one berdziej awaryjne od manualnych (chyba) no ale jak kogos stac to nic nie stoi na przeszkodzie :D Uwazam, ze to fajne rozwiazanie dla osob, ktore maja problem z robieniem kilku rzeczy naraz, dla niepelnosprawnych no i przede wszystkim jest wyzszy komfort jazdy. W korkach nie trzeba sie skupiac na zmianie biegow - wygodne, chociaz dla niektorych operowanie drazkiem to najwieksza przyjemnosc :P :twisted: No ale tak dla zasady chyba fajniej zmierzyc sie z trudniejszym zadniem i zdawac na manualu, ja tam nie lubie isc na latwizne ale co kto woli :) :mrgreen:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez harnold91 » poniedziałek 19 listopada 2012, 19:41

No własnie mam zamiar kupić sobie samochód w automacie bo z manualem zawsze mialem lekkie problemy podchodziłem 4 razy do egzaminu z manualna skrzynią i nie za bardzo mi szło :( Chce spróbować na automacie pojezdzić troche, przyzwyczaić sie do jazdy a potem zrobic egzamin na manual. A jeszcze się przepisy zmieniają z tego co wiem 19 stycznia 2013 więc wole to szybko i bez stresu zrobić. :D
harnold91

Postprzez Borys68 » poniedziałek 19 listopada 2012, 20:27

Rozejrzyj się po wiekszych OSK w swojej okolicy i wykup kilka godzin jazd oraz umów się na egzamin.
Potwierdzam, egzamin będziesz zdawać na podstawionym przez siebie samochodzie spełniającym wymogi pojazdu do szkolenia - czyli musisz wynając w OSK.
Jeśli masz ważny egzamin teoretyczny to zapisz się od razu na egzamin praktyczny i przez te kika tygodni trochę poćwicz.
Awaryjność ASB to legenda.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez harnold91 » wtorek 20 listopada 2012, 00:52

OK. Dzięki wielkie za troche informacji na ten temat :D Jeszcze chciałbym sie dowiedzieć jak z egzaminem państwowym ? Mam poprostu powiedzieć egzaminatorowi że chcę zdawać na automacie itd. ?
harnold91

Postprzez lith » wtorek 20 listopada 2012, 01:51

Rożnica w zdawalności pewnie jest taka, że w przypadku automatów nie zaniżają jej tak osoby, które idą totalnie na beton 'a może się uda', bo żeby sobie załatwić taki egzamin, samochód itd. to trzeba jakieś tam zaangażowanie jednak wykazywać :)

Co do prawka to o ile do samej jazdy automatem nic nie mam, to prawka na sam automat bym nie chciał nawet mając nim głównie jeździć, bo nigdy nie wiadomo czym przyjdzie w życiu pojechać.
lith

Postprzez jpl » wtorek 20 listopada 2012, 04:32

harnold91 napisał(a):Jeszcze chciałbym sie dowiedzieć jak z egzaminem państwowym ? Mam poprostu powiedzieć egzaminatorowi że chcę zdawać na automacie itd. ?

To odpowiednio wcześnie zgłaszasz do WORDu. Skontaktuj się z Twoim ośrodkiem ruchu drogowego i zapytaj jak.

Powodzenia na egzaminie :!: :!: :) :D
jpl

Postprzez Borys68 » wtorek 20 listopada 2012, 05:36

harnold91 napisał(a):OK. Dzięki wielkie za troche informacji na ten temat :D Jeszcze chciałbym sie dowiedzieć jak z egzaminem państwowym ? Mam poprostu powiedzieć egzaminatorowi że chcę zdawać na automacie itd. ?

Tak, mówisz egzaminatorowi o tym i wręczasz dowód rejestracyjny oraz kluczyki.
Niczego uprzednio nie zgłaszałem.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Powrót do Egzamin na prawo jazdy