TORY JAZDY POPRAWNE?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

TORY JAZDY POPRAWNE?

Postprzez killer999 » piątek 09 listopada 2012, 23:13

W moim mieście jest takowe rondo czy dobrze jeżdze po nim wybierająć dane pasy ruchu na rondzie? rondo nie posiada wyznaczonych kierunków z pasów :) ?? co byscie zmienili? jak korzystać i kiedy z prawego pasa na rondzie a kiedy z lewego? wypowiedzcie sie bo ja nie mam już głowy do tego wszystko mi się już miesza:) a nie chce być uwalony na egzaminie:)

http://w929.wrzuta.pl/obraz/powieksz/9j6rtQiahIa
killer999

Re: TORY JAZDY POPRAWNE?

Postprzez unk » niedziela 11 listopada 2012, 14:55

Jezeli pasy ruchu nie zostaly wyznaczone to mozna jechac po rondzie tylko w ramach prawego pasa, chyba ze egzaminatorowi sie to nie spodoba (nie moze dac za to bledu), wtedy cofniecie sie na te rondo i pojedziesz tak jak rozrysowales + z lewego pasa jak zawracasz.
unk

Postprzez killer999 » niedziela 11 listopada 2012, 21:10

hmm czyli mogę z każdego wjazdu na każdy wjazd pojechać sobie prawym pasem nawet dookoła i nie powinien mieć żadnego wontu do mnie?:D bo nie jest to zaden błąd że z prawego w każdym kierunku sobie pojadę , i co masz na mysli że mogę jechać po rondzie tylko w ramach prawego pasa?:) mógłbyś to rozwinąć?:) i nie będzie błędem jak pojadę wszędzie z prawego plus zawrócę i pojadę prosto , ale również błędem nie bedzie jeśli z prawego prawo i prosto a z lewego pasa w lewo i zawrócę ?:)
killer999

Postprzez 9imar9 » niedziela 11 listopada 2012, 22:16

bez tych strzalek byłoby łatwiej bo tak to trochę nawalone jest ;)
mimo wszystko widzę że są dwa pasy a więc wg powszechnej zasady lewym pasem jedziesz w lewo i zawracasz, prawym w prawo a wszystkimi na wprost. Jeśli prawym chciałbyś pojechać w lewo i w tym samym momencie ktoś z lewego pasa również jak sobie wtedy to wyobrażasz?
jest to dosyć typowe rondo ale co masz na myśli że nie ma wyznaczonych kierunków z pasów? chodzi Ci o strzałki na jezdni? a gdzie takie widziałeś na rondzie?:P
9imar9

Postprzez killer999 » niedziela 11 listopada 2012, 23:10

a gdyby był jeden pas wjazdowy na rondo to również trzymać się tej zasady ze z prawgo w prawo i prosto a z lewego w lewo i zawrócići tak w każdej sytuacji wyznawać takązasadęna rondzie gdy nie jest to określone jakimś znakiem z któego pasa w którym kierunku ?:) i tak bedzie zawsze dobrze?:) np jeśli chcę zjechać w trzeci zjazd który jest z prawej strony czy np czwarty nie ważne któy on jest i jak długo bedę na tym rondzie to najlepiej jechać prawym pasem bo jest on z prawej strony?:)
killer999

Postprzez 9imar9 » niedziela 11 listopada 2012, 23:18

na rondzie nie kieruj sie zasada ruchu prawostronnego ze zawsze prawym jak masz kilka pasów to tak jak wyżej napisałem. Po prostu wyobraź sobie to dlaczego akurat tak jest. Jadącemu lewym pasem nikt nie przeszkodzi skrecic w lewo bo pasy po jego prawej stronie zawsze będą wolne a gdybyś jechał prawym i chciał zawrócić przeszkodził byś temu po lewej.
9imar9

Postprzez killer999 » niedziela 11 listopada 2012, 23:39

nom dobrze czyli jak bedę wyznawałzasadę na takich rondach bez tablic informacyjnych z któego pasa gdzie to najlepiej z lewego w lewo i zawróćić a z prawego prosto i w prawo i tak bedzie poprawnie tak?:)
killer999

Postprzez 9imar9 » poniedziałek 12 listopada 2012, 00:21

a jak masz w testach ? uczyc się i rozumieć, nie na pamięć :P
i ze wszystkich na wprost

na jakich rondach ty masz tablice informacyjne?
9imar9

Powrót do Egzamin na prawo jazdy