ustawienie lusterek ,korekta po przejechaniu łuku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: ustawienie lusterek ,korekta po przejechaniu łuku

Postprzez Margaretka7 » środa 07 marca 2012, 13:11

Mam pytanie: czy egzamin na prawo jazdy ma coś wspólnego z późniejszym jeżdżeniem?
Z czego wynika fakt, że ruszając w miasto nie możesz poprawić lusterek? Z przepisu? A bardziej życiowo?
Mając prawko w kieszeni:
parkując mogę sobie poprawić lusterka
za każdym razem kiedy ruszam spod domu, mogę sobie je poprawić, ustawić albo nic nie robić.

A na egzaminie cuda na kiju :eek2:
Margaretka7

Postprzez szerszon » środa 07 marca 2012, 14:17

Nic nie ma wspólnego. Na egzaminie jeżdzi sie zgodnie z przepisami.

A póżniej w tzw zyciu widać jak to "życiowo" jezdżą. Statystyki wypadków i stłuczek mówią same za siebie...Na lusterkach ustawionych 'na miasto' łuk się pokonuje bez wiekszych problemów.
Mój najświeższy kursant po jednokrotnym pokazaniu, jednokrotnej próbie ze mną... nastepne trzaskał sam.9 h kursu.
szerszon

Ustawienie lusterek na łuku i do jazdy po mieście- pytanie.

Postprzez YogiX » sobota 10 listopada 2012, 19:00

Witam, mam pytanie do was otóż wiele ludzi na forach (po wyszukaniu w google) pisało, że na egzaminie lusterka ustawia się tylko raz, że niby nie można dwa razy no, ale wydaje mi się to abstrakcyjne, gdyż na łuk lusterka ustawia się troszkę, inaczej tak, by jakoś wykręcić jadąc w tył widząc linię, a potem do jazdy na mieście ustawienie lusterek przydało, by się zmienić no właśnie i czy można to zrobić podwójnie?

No i czy łuk będzie zaliczony, gdy praktycznie cały będziemy jechać patrząc w lusterka dopiero jakoś przed najechaniem tylnych kół na początek pola zatrzymania zerkniemy w tył to łuk oczywiście będzie zaliczony?

Wiem najlepiej dopytać o takie sprawy instruktora, lecz jakoś wyszło mi to z głowy i jakoś nurtuje mnie to pytanko chwilowo :P
Kat. B

Egzamin teoretyczny 20.11.2012 - Pozytywny
Egzamin praktyczny 20.11.2012 - Pozytywny
YogiX

Re: Ustawienie lusterek na łuku i do jazdy po mieście- pytan

Postprzez Piotrek52090 » sobota 10 listopada 2012, 19:20

Lusterka ustawiasz tylko jeden raz, jak ustawisz dobrze to poradzisz sobie na łuku i w mieście.
Nie ma czegoś takiego jak inne ustawienie do łuku :shock:

Drugie pytanie zależy od egzaminatora, może być tak że się obrócisz i zaliczy - powinien.
Z drugiej strony powinieneś wg. egzaminu korzystać najpierw z lusterek dopiero później się obrócić.
Piotrek52090

Re: Ustawienie lusterek na łuku i do jazdy po mieście- pytan

Postprzez strusiu007 » sobota 10 listopada 2012, 19:34

Ostatnio słyszałem w mediach, że do ministra transportu bodajże poszła apelacja instruktorów szkół jazdy, aby po łuku można było skorygować ustawienie lusterek jednak zostało ono odrzucone.
Przed jazdą na łuku ustawiasz sobie lusterka i tak zostaje do końca egzaminu. Na swoim przykładzie wiem, że da się je tak ustawić aby jazda po łuku była pestką, tak samo na mieście. Najprościej mówiąc 1/3 nieba i 2/3 jezdni. Wtedy wszystko będzie ładnie widać. Poza tym jak wyobrażasz sobie zmianę ustawienia lusterek po łuku a potem wykonywać na mieście np. parkowanie równoległe tyłem ? Trochę bez sensu.

Druga kwestia, jeśli cofając na łuku bedziesz obserwować tor jazdy tylko w lusterkach to najprawdopodobniej egzaminator nie zaliczy ci zadania. W instrukcji egzaminowania są wyraźne wytyczne co do kryteriów oceny:
Kod: Zaznacz cały
Zadanie nr 2 – Ruszanie z miejsca oraz jazda pasem ruchu do przodu i tyłu.
Samochód przed rozpoczęciem egzaminu ustawiany jest przez egzaminatora na początku pasa ruchu w wyznaczonym polu.
Osoba egzaminowana przystępując do wykonania tego zadania powinna wykonać kolejno czynności:
1) upewnienie się o możliwości jazdy, (ta czynność jest najczęściej pomijana przez zdających!) poprzez :
a) wykluczenie prawdopodobieństwa spowodowania zagrożenia w ruchu drogowym,
b) ocenę sytuacji wokół pojazdu.
2) płynne ruszenie :
a) opuszczenie dźwigni hamulca awaryjnego – w przypadku kiedy jest uruchomiony,
b) łagodne puszczenie sprzęgła, zwiększenie obrotów silnika.
3) płynna jazda pasem ruchu do przodu i tyłu (w przypadku kategorii B i B1 w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę pojazdu i lusterka).
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez YogiX » sobota 10 listopada 2012, 19:47

Aha, czyli to w taki sposób się odbywa no, ale tak jak pisałem ja jadąc do tyłu w pierwsze kolejności obserwuje prawe lusterko, po czym na prostej patrzę w to górne lusterko i, dopiero gdy koła tylne znajdą się przed polem zatrzymania zaczynam obserwować tylną część po przez tylną szybkę, więc jak najbardziej zadanie powinno być zaliczone, bo jak widać niżej w 3 punkcie te wszystkie wymagania są jak najbardziej spełnione, gdyż nie jest napisane, że cały czas muszę obserwować tył pojazdu po przez tylną szybę..

3) płynna jazda pasem ruchu do przodu i tyłu (w przypadku kategorii B i B1 w trakcie jazdy do tyłu obserwacja toru jazdy pojazdu zgodnie z techniką kierowania przez tylną szybę pojazdu i lusterka).

Na marginesie strusiu007 gratuluje zdania prawa jazdy

Pozdrawiam i dziękuję :)
Kat. B

Egzamin teoretyczny 20.11.2012 - Pozytywny
Egzamin praktyczny 20.11.2012 - Pozytywny
YogiX

Postprzez tomcioel1 » sobota 10 listopada 2012, 19:59

z tymi lusterkami to zawsze były cyrki , jedni egzaminatorzy potrafią się doczepić że są źle ustawione (bo może ktoś faktycznie ustawia je na linie) ale jak oni to mogą realnie ocenić stojąc z boku ??? ja myślę że można spokojnie zwłaszca to prawe odrobinę niżej , przyda sie to póxniej przy parkowaniu równoległym... ale nie ma sensu przeginac bo nie o to chodzi żeby widzieć linie przy samym aucie tylko z perspektywy . czy nie można później ich poprawić przed wyjazdem na miasto ? z tym tez bywa różnie , niektórzy pozwolą delikatnie skorygować i tak powinno być , bo my wyjeźdzając na miasto musimy widzieć poprawnie . Zdarzało mi sie że kursanci potrfili w trakcie egzaminu przy parkowaniu równoległym korygować lusterko prawe , śmiesznie to musialo wyglądać bo word ma auta z ustawieniem mechanicznym i zdający musial wisieć nad egzaminatorem - wszystko to kwestia podejścia i życzliwości
A jeżeli chodzi o łuk to tak jak w instrukcji - obserwacja "przez tylną szybę i lusterka" - więc nie ma znaczenia czy zaczynamy od lusterek czy od tylnej szyby , ważne żeby jeżeli jedziemy na lusterka to przynajmniej raz , choc na krótko obejrzeć sie przez tylną szybe i juz sie nie dopitolą ... no i na odwrót : jeżeli przez szybę to żeby choć raz w lusterka ...
tomcioel1

Postprzez mshtal » sobota 10 listopada 2012, 20:08

Posłanka Małgorzata Niemczyk złożyła interpelację (nr 8453) w sprawie przepisów dotyczących państwowego egzaminu na prawo jazdy a w szczególności ustawień lusterek w autach egzaminacyjnych. Jak informuje Kancelaria Sejmu RP odpowiedzi udzielił Tadeusz Jarmuziewicz, sekretarz stanu w Ministerstwie Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej. Z jej tekstem zapoznamy Państwa w najbliższym numerze tygodnika.

Interpelacja (nr 8453)

do ministra transportu, budownictwa i gospodarki morskiej

w sprawie przepisów dotyczących państwowego egzaminu na prawo jazdy,

a w szczególności ustawień lusterek w autach egzaminacyjnych

Szanowny Panie Ministrze! Często możemy usłyszeć o problemach związanych z egzaminem na prawo jazdy, kolejnym coraz częściej spotykanym jest problem z możliwością ustawień lusterek w autach egzaminacyjnych. Obowiązujące zasady przeprowadzania egzaminów państwowych na prawo jazdy kategorii B stwierdzają jedynie o właściwym ustawieniu lusterek oraz obszarze, jaki kierowca powinien w nich widzieć. Niestety regulacja ta daje możliwość nierzetelnym egzaminatorom do przerywania egzaminów, a tyczy się to w szczególności prób zmiany położenia lusterek przez egzaminujących np. przed wyjazdem z placu manewrowego po poprawnym wykonaniu manewru jazdy tyłem. Egzaminatorzy tłumaczą się tym, że w takim przypadku, jeśli egzaminujący zmieniają położenie lusterek po raz kolejny, oznacza to, że nie dopełnili obowiązku poprawnego ich ustawienia na początku egzaminu, nie zważając na stres, z jakim muszą zmierzyć się młodzi kierujący. W codziennym życiu, w czasie użytkowania samochodu, czasami wielokrotnie zmieniamy położenie lusterek zewnętrznych i wewnętrznych, w zależności od zajętej pozycji bądź wykonywanych manewrów, aby nie doszło do uszkodzenia mienia właściciela auta lub innych właścicieli.

W związku z powyżej przedstawionym stanem rzeczy zwracam się do Pana Ministra z prośbą o odniesienie się do poniższej kwestii: Czy w związku z planowaną nowelizacją ustawy o przepisach na prawo jazdy znajdzie się zapis o możliwości zmiany położenia lusterek więcej niż tylko na początku egzaminu, na przykład zaraz przed włączeniem się do ruchu drogowego?

Z góry uprzejmie dziękuję za odpowiedź na niniejszą interpelację.

Odpowiedź: Tadeusz Jarmuziewicz, sekretarz stanu w Ministerstwie Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej

Szanowna Pani Marszałek! Odpowiadając na pismo, nr SPS-023-8453/12, przekazujące interpelację poseł Małgorzaty Niemczyk w sprawie przepisów dotyczących państwowego egzaminu na prawo jazdy, a w szczególności ustawień lusterek w autach egzaminacyjnych, przedstawiam następujące wyjaśnienie.

Zasady przeprowadzania egzaminów państwowych na prawo jazdy regulują przepisy rozporządzenia ministra infrastruktury z dnia 27 października 2005 r. w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów. Zgodnie z przepisami tabeli nr 2, poz. 1 załącznika nr 5 do ww. rozporządzenia jednym z podstawowych zadań realizowanych podczas egzaminu państwowego na prawo jazdy jest zadanie polegające na przygotowaniu się do jazdy i sprawdzeniu stanu technicznego podstawowych elementów pojazdu odpowiedzialnych bezpośrednio za bezpieczeństwo jazdy. Zadanie to polega na właściwym przygotowaniu pojazdu do jazdy zarówno na placu manewrowym, jak i w ruchu drogowym. Opis sposobu wykonania tego zadania jest jednoznacznie wskazany w tabeli nr 4, poz. 1 pkt 2 załącznika nr 5 do rozporządzenia i zawiera wszystkie niezbędne z punktu widzenia bezpieczeństwa jazdy i techniki kierowania pojazdami elementy optymalnego sposobu ustawienia lusterek w pojeździe poruszającym się po drogach.

Podsumowując, chciałbym wskazać, że z dniem 19 stycznia 2013 r. wchodzą w życie przepisy ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami oraz rozporządzenia ministra transportu, budownictwa i gospodarki morskiej z dnia 13 lipca 2012 r. w sprawie egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami, szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez egzaminatorów oraz wzorów dokumentów stosowanych w tych sprawach, które będą regulowały przedmiotową tematykę. W przedmiotowych przepisach niezmieniony został sposób przeprowadzania zadania: Przygotowanie do jazdy, w zakresie sposobu ustawienia lusterek na egzaminie państwowym na prawo jazdy. W mojej ocenie przedmiotowe zadanie egzaminacyjne oraz kryteria jego wykonania przyczyniają się do kształtowania właściwych ze względu na bezpieczeństwo ruchu drogowego zachowań przyszłych kierowców, dlatego też nie widzę uzasadnienia dla podejmowania działań zmierzających do zmiany obowiązującego prawa w tym zakresie.
mshtal

Postprzez szerszon » sobota 10 listopada 2012, 22:56

mshtal napisał(a):Posłanka Małgorzata Niemczyk ...
W codziennym życiu, w czasie użytkowania samochodu, czasami wielokrotnie zmieniamy położenie lusterek zewnętrznych i wewnętrznych, w zależności od zajętej pozycji bądź wykonywanych manewrów, aby nie doszło do uszkodzenia mienia właściciela auta lub innych właścicieli.

A ile lusterek wewnętrznych ma Pani Poseł ?
I tak nimi wachluje ???
To jakiś dramat.
A mówili... zmienić ordynację wyborczą...
szerszon

Postprzez dylek » sobota 10 listopada 2012, 23:08

szerszon napisał(a):A ile lusterek wewnętrznych ma Pani Poseł ?

No jedno o którym myślisz...drugie pewnie w przesłonce przeciwsłonecznej pasażera z przodu... i koniecznie trzecie w torebce do przypudrowania noska... Nie rozumiem czego się czepiasz ? :D
Nigdy nie widziałeś jak panie wachlują każdym z nich podczas jazdy ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » sobota 10 listopada 2012, 23:35

Okeej...
Wracam do szeregu. :D
Ale jak znowu jakąś głupotę przeczytam ....
szerszon

Postprzez sankila » niedziela 11 listopada 2012, 01:28

szerszon napisał(a):Ale jak znowu jakąś głupotę przeczytam ....
Szerszon, jeśli to jest głupota, to wytłumacz mi, dlaczego nie mam prawa opuścić lusterka na placu, podczas jazdy do tyłu, ale mam prawo je opuścić podczas parkowania równoległego "na mieście"? Żeby nie było nieporozumień - ten sam egzamin, ten sam egzaminator, ta sama czynność (jedno i drugie to manewry w czasie jazdy do tyłu). Na placu kazał mi lusterko podnieść, bo, jego zdaniem, było za nisko, ale przy parkowaniu nie miał zastrzeżeń (jeszcze sam musiał obniżać i podnosić, bo ja bym nie sięgnęła). Gdzie tu sens i logika?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » niedziela 11 listopada 2012, 09:07

Nie ma sensu. Po kiego groma wachlować tymi lusterkami ???
Jest na to czas i miejsce przy parkowaniu równoległym na drodze ?
Ustawia, ustawia...a za nim tworzy sie koreczek i klaksonik...jeden, drugi....
Jak to sie ma do płynności ruchu ?
Zdaje sobie sprawę, ze ciężko od razu wyczuć samochód przy niektórych manewrach, ale bez przesady.
Cztery litery sa przyspawane do siedziska ?
Jak sie nie widzi czegoś w lusterku to problem gibnąć się ?
Po co Bozia obdarzyła widzeniem stereoskopowym i wyobraźnią..między innymi przestrzenną ?
szerszon

Postprzez Anett » niedziela 11 listopada 2012, 12:20

U mnie jak zrobiłam łuk poprawnie egzaminator pokazał mi gdzie zjechać i wsiadł do mnie więc nawet możliwości bym nie miała poprawić lusterek.

Ogólnie teraz w niektórych ośrodkach już po łuku z egzaminatorem w środku jeździ się od razu po zrobieniu łuku
Anett

Postprzez tomcioel1 » niedziela 11 listopada 2012, 14:04

szerszon napisał(a):Nie ma sensu. Po kiego groma wachlować tymi lusterkami ???
Jest na to czas i miejsce przy parkowaniu równoległym na drodze ?
Ustawia, ustawia...a za nim tworzy sie koreczek i klaksonik...jeden, drugi....
Jak to sie ma do płynności ruchu ?
Zdaje sobie sprawę, ze ciężko od razu wyczuć samochód przy niektórych manewrach, ale bez przesady.
Cztery litery sa przyspawane do siedziska ?
Jak sie nie widzi czegoś w lusterku to problem gibnąć się ?
Po co Bozia obdarzyła widzeniem stereoskopowym i wyobraźnią..między innymi przestrzenną ?

nie przesadzaj , jeżeli to pomoże bezpieczniej wykonac manewr to nie można nikomu zabronić zmiany ustawienia lusterka podczas parkowania , zwlaszcza jeżeli są ustawiane elektrycznie i trwa to naprawdę moment , no i trzeba w takim wypadku pamiętac koniecznie o ich ponownej korekcie przed wyjazdem. Są różne miejsca o róznym stopniu nachylenia jezdni i czasami przy wlaściwym ustawieniu lusterek widoczność jest zła. Egzaminatorzy w trakcie egzaminu tez często nie protestują w takiej sytuacji , no ale może się trafic ten mądry inaczej...
tomcioel1

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy