OBLANY EGZAMIN, EGZAMINATOR POPEŁNIŁ BŁĄD? ODWOŁAĆ SIĘ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: OBLANY EGZAMIN, EGZAMINATOR POPEŁNIŁ BŁĄD? ODWOŁAĆ SIĘ?

Postprzez polex » poniedziałek 06 lutego 2012, 23:07

Amos napisał(a): albo jest z nim w sytuacji równorzędnej (jedno skrzyżowanie o przesuniętych wlotach). O ustępowniu pierwszeństwa nie ma więc mowy...

Zastanowiłeś się nad tym co napisałeś? :shock:

oskbelfer napisał(a):Wszysto w temacie :)

Wykazałem wcześniej, że nie wszystko.

oskbelfer napisał(a):Do odwołania u marszałka --------jeżeli----------- egzamin został przerwany z powodu nie zatrzymania przed drogą osiedlową, natomiast jeśli pojazd z osiedlówki był już na głównej a jazda osoby egzaminowanej mogła doprowadzić do najechania na pojazd z osiedlówki --- przerwanie egzaminu ale nie za brak reakcji na znak B20 tylko za zachowanie mogące spwodować zagrożenie dla BRD

Powody są opisane w pierwszym poście, więc nie ma "jeżeli".
A odwołanie jest zasadne, gdyż niewłaściwe oznakowanie nie może być wykorzystanie na niekorzyść zdającego egzamin.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
............................................Obrazek
polex

Postprzez tomcioel1 » poniedziałek 06 lutego 2012, 23:38

Nie przekonuje mnie to zupełnie . A już powoływanie sie na "najnowsze książki dla kursantów" to argument wręcz komiczny

Powtarzam po raz kolejny - wjeżdzamy na skrzyżowanie z jakimś kokretnym prawem - mamy albo ustąp albo pierwszeństwo i z tym prawem przejeżdżamy przez całe skrzyżowanie . Ponieważ tutaj mamy jedno skrzyżowanie więc przepuszczamy tych z osiedla - oni mają też ustąp i wtedy my jesteśmy w stosunku do nich na równych prawach(obaj -"ustąp") ale my mamy ich z prawej...
I to nie jest mój wymysl ...
tomcioel1

Postprzez oskbelfer » wtorek 07 lutego 2012, 23:00

polex napisał(a):
Amos napisał(a): albo jest z nim w sytuacji równorzędnej (jedno skrzyżowanie o przesuniętych wlotach). O ustępowniu pierwszeństwa nie ma więc mowy...

Zastanowiłeś się nad tym co napisałeś? :shock:

oskbelfer napisał(a):Wszysto w temacie :)

Wykazałem wcześniej, że nie wszystko.

oskbelfer napisał(a):Do odwołania u marszałka --------jeżeli----------- egzamin został przerwany z powodu nie zatrzymania przed drogą osiedlową, natomiast jeśli pojazd z osiedlówki był już na głównej a jazda osoby egzaminowanej mogła doprowadzić do najechania na pojazd z osiedlówki --- przerwanie egzaminu ale nie za brak reakcji na znak B20 tylko za zachowanie mogące spwodować zagrożenie dla BRD

Powody są opisane w pierwszym poście, więc nie ma "jeżeli".
A odwołanie jest zasadne, gdyż niewłaściwe oznakowanie nie może być wykorzystanie na niekorzyść zdającego egzamin.

polex nie bardzo rozumiem tego tekstu ze coś wykazałeś w temacie -- moze wyjaśnisz :) co wykazałeś --- ponieważ moje zdanie jest takie --- ODWOŁYWAĆ SIĘ....

a co do powodów że są opisane to ja doskonale wiem --- natomiast JEST JEŻELI --- ale chyba niedoczytałeś mojego postu

to ze ktoś pisze w pierwszym poście (to co pisze w temacie) to jeszcze wcale nie oznacza że dokońca tak było jak jest opisane :) FAKTYCZNIE JEST TO CO MOŻNA zobaczyć na filmie z egzaminu -------ale przechodzimy do zupełnie innej dyskusji i zaczynamy mącić istotę zagadnienia :) a moja składnia, inerpunkcja etc... sorki ale ledwie patrzę na oczy :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez polex » wtorek 07 lutego 2012, 23:52

oskbelfer napisał(a):polex nie bardzo rozumiem tego tekstu ze coś wykazałeś w temacie -- moze wyjaśnisz :) co wykazałeś --- ponieważ moje zdanie jest takie --- ODWOŁYWAĆ SIĘ....
wykazałem, że w opisie znaku STOP jest jeszcze mowa o tabliczce T-6d, o której nie wspomniałeś, a jest ona kluczowa do odwołania.
a co do powodów że są opisane to ja doskonale wiem --- natomiast JEST JEŻELI --- ale chyba niedoczytałeś mojego postu
doczytałem i stwierdziłem, że nie ma miejsca na dywagacje typu "jeżeli"

to ze ktoś pisze w pierwszym poście (to co pisze w temacie) to jeszcze wcale nie oznacza że dokońca tak było jak jest opisane :) FAKTYCZNIE JEST TO CO MOŻNA zobaczyć na filmie z egzaminu -------ale przechodzimy do zupełnie innej dyskusji i zaczynamy mącić istotę zagadnienia :) a moja składnia, inerpunkcja etc... sorki ale ledwie patrzę na oczy :)
my nie jesteśmy tu od poddawania w wątpliwość stawianych pytań. Jeśli uznasz, że trzeba o coś dopytać to zwróć się z tym do pytającego. Gdybyśmy mieli film to wówczas odnosilibyśmy się do filmu.

PS
Uznałem, że taka forma odpowiedzi będzie w tym przypadku bardziej czytelna.
...............Na PoRD świat się nie kończy; korzystaj też ze zdrowego rozsądku.
polex

Postprzez oskbelfer » środa 08 lutego 2012, 08:45

polex teraz rozumiem :), natomiast co wnosi do tego tabliczka T6d pod znakiem :)?
oskbelfer

Postprzez polex » środa 08 lutego 2012, 09:36

Opis tej tabliczki:
Tabliczka wskazująca prostopadły przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie oraz układ dróg podporządkowanych (umieszczana na drodze podporządkowanej)

przesądza, że mamy do czynienia z jednym skrzyżowaniem, a zasady poruszania się po skrzyżowaniu są znane.
polex

Postprzez Amos » środa 08 lutego 2012, 13:42

Ale to nie ważne, czy jedno skrzyżowanie czy dwa.
Jadący z Wapiennej i tak nie musi ustępować temu z uliczki osiedlowej.
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez polex » środa 08 lutego 2012, 14:10

Amos, weź korepetycje z PoRD.
polex

Postprzez oskbelfer » środa 08 lutego 2012, 14:22

Troszkę poza tematem --- dość "fajne" jest w Krośnie skrzyżowanie zwane Zetką :) (patrz google :) )

Co do tematu --- uważam za zamknięty, czekamy na założyciela tematu z opisem co zrobił z odwołaniem :)
oskbelfer

Postprzez namura » piątek 09 listopada 2012, 15:42

Mam prośbę do autora aby opisał jak sytuacja się skończyła. Wczoraj egzaminatorka oblała mnie na tym samym:( po 31 minutach jazdy po mieście i zaliczeniu wszystkich manewrów(w prawie wszystkich rubrykach arkusza "ptaszki" przy ocenie pozytywnej tylko oczywiście zaznaczone w rubryce "Przejazd przez skrzyżowanie oznakowane znakami ustalającymi pierwszeństwo przejazdu-negatywny i zachowanie wobec innych kierujących-negatywny) w Uwagach: Nieustąpienie pierwszeństwa na skrzyżowaniu oznaczonym znakiem ustalającym pierwszeństwo przejazdu-egzamin przerwano. Stąd moje pytanie czy warto się odwoływać? rozumiem że kwestia czy to jest jedno skrzyżowanie czy dwa osobne została wyjaśniona-jedno. Oczywiście ja na egzaminie zinterpretowałam tę sytuacje jako 2 skrzyżowania i będąc już na Kamiennej uznałam że jadę drogą z pierwszeństwem. Ale czy przerwanie egzaminu było zasadne jeśli ustawa z kodeksu o ruchu drogowym mówi:
"23) ustąpienie pierwszeństwa :
to powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do:
- zmiany kierunku
- lub pasa ruchu
- albo istotnej zmiany prędkości" A skoro samochód z tej drogi po prawej stronie stał przy krawędzi jezdni to nie zmusiłam go do żadnej z wyżej wymienionych czynności. Egzaminatorka także nie zahamowała żeby go przepuścić tylko po przejechaniu obok niego powiedziała" błędny przejazd przez skrzyżowanie- proszę w najbliższym miejscu skręcić w prawo i zaparkować prostopadle po prawej stronie" dopiero jak zaparkowałam powiedziała mi ze nie ustąpiłam pierwszeństwa na co ja odpowiedziałam że on tam stał i mnie przepuszczał a ona na to "że on Pani nie przepuszczał tylko stał bo Pani jechała" Czy jest sens się odwoływać? Jestem załamana bo następny termin dopiera za ponad miesiąc i znowu trzeba załatwić sobie wolne na egzamin:( Proszę wszystkich o wypowiedzenie się
namura

Postprzez rusel » piątek 09 listopada 2012, 21:44

nie ma sie co odwolywac, spory czas temu mialem okazje troche posiedziec z nadzorem wroclawskim na kawce i pokazywali mi to skrzyzowanie, rozne <&%#$@> mi pokazywali, doszli do wniosku po uzgodnieniu z policja ze traktuja to jako jedno skrzyzowanie zeby nie bylo rozbierznosci, Łucjan pozdrawiam Cie stary dziadku :wink:

troche dla wtajemniczonych

ZARZĄDZENIE NR 10
GENERALNEGO DYREKTORA DRÓG PUBLICZNYCH
z dnia 12 czerwca 2001 roku
w sprawie wprowadzenia zasad technicznych w zakresie projektowania skrzyżowań drogowych
Na podstawie § 3 ust. 2 pkt 1 załącznika do Zarządzenia Nr 24 Generalnego Dyrektora Dróg Publicznych z dnia 2 marca 1999 roku w sprawie nadania Regulaminu Organizacyjnego Generalnej Dyrekcji Dróg Publicznych zmienionego zarządzeniem Nr 7 Generalnego Dyrektora Dróg Publicznych z dnia 2 marca 2001 r. zarządza się, co następuje

2.1.2

„obszar skrzyżowania i dodatkowo powinien obejmować odcinki, na których występuje w ruchu pojazdów opóźnianie lub przyspieszanie związane z dojazdem do skrzyżowania lub jego opuszczaniem (wyjazdem) -jeżeli manewry te nie mogą być wykonane w obrębie skrzyżowania.”

Skrzyżowanie o przesuniętych wlotach od dwóch niezależnych skrzyżowań trójwlo-towych odróżnia niewielka odległość wlotów podporządkowanych uniemożliwiająca utworzenie dwóch nie nakładających się pełnowymiarowych stref wlotów/wylotów drogi z pierwszeństwem przejazdu (o zasięgu zdefiniowanym w p. 2.1.1) na odcinku znajdującym się pomiędzy wlotami podporządkowanymi.

2.2.12. Skrzyżowanie o przesuniętych wlotach to jedno skrzyżowanie, na którym wloty podporządkowane, znajdujące się po przeciwległych stronach drogi z pierwszeństwem przejazdu, są względem siebie przesunięte na odległość umożliwiającą przejazd z wlotu podporządkowanego na wprost „na raty" i w razie potrzeby umieszczenie także na odcinku pomiędzy wlotami dodatkowych pasów dla relacji skrętnych (rys 2 2 3) Przesunięcie ma zwykle odległość 40-250 m. W efekcie przesunięcia osi wlotów podporządkowanych skrzyżowanie takie składa się z powiązanych ruchowo części skrzyżowań typu T (obszary tych skrzyżowań nakładają się na siebie).

Osobiscie pod wzgledem merytorycznym nie zawiozlbym kursanta w to miejsce bo to skrzyzowanie niczego z umiejetnosci kursanta nie sprawdza
rusel

Postprzez skov » piątek 09 listopada 2012, 21:59

namura napisał(a): A skoro samochód z tej drogi po prawej stronie stał przy krawędzi jezdni to nie zmusiłam go do żadnej z wyżej wymienionych czynności. Egzaminatorka także nie zahamowała żeby go przepuścić tylko po przejechaniu obok niego powiedziała" błędny przejazd przez skrzyżowanie- proszę w najbliższym miejscu skręcić w prawo i zaparkować prostopadle po prawej stronie" dopiero jak zaparkowałam powiedziała mi ze nie ustąpiłam pierwszeństwa na co ja odpowiedziałam że on tam stał i mnie przepuszczał a ona na to "że on Pani nie przepuszczał tylko stał bo Pani jechała" Czy jest sens się odwoływać? Jestem załamana bo następny termin dopiera za ponad miesiąc i znowu trzeba załatwić sobie wolne na egzamin:( Proszę wszystkich o wypowiedzenie się

to że się odwołasz nie spowoduje że wynik się zmieni. Możliwe jest tylko powtórzenie egzaminu na koszt ośrodka egzaminowania.
Co do zasadności przerwania egzaminu. Zakładając, że tak to wyglądało, przerwanie egzaminu bezpodstawne . Można było zakwalifikować zachowanie jako niewłaściwe ale nie skutkujące przerwaniem egzaminu.
skov

Postprzez rusel » piątek 09 listopada 2012, 22:16

osobiscie nie znam egzaminatora ktory potraktuje przejazd wobec pojazdu ktory zachowuje zasade ograniczonego zaufania stojąc na drodze z pierwszenstwem jako blad :wink: nie ma czegos takiego jak nieumozliwienie wjazdu na skrzyzowaniu ze znakami ust. pierwszenstwo przejazdu, prawdziwa egzotyka w ocenie :wink: kursani czesto mowia mi "ale on sie zatrzymal" czyli powinien to przeciagnać jechac dalej i gwaltownie zaczac hamowac? :)
rusel

Postprzez skov » piątek 09 listopada 2012, 22:46

autorka postu nie podała powodu dla którego tamten pojazd stał na skrzyżowaniu. Powód jest kluczowym w sprawie przerwania tego egzaminu. Napisała że stał -to jechała. Ja też bym jechał jakby ktoś nie chciał ze swojego pierwszeństwa skorzystać.

czesto mowia mi "ale on sie zatrzymal" czyli powinien to przeciagnać jechac dalej i gwaltownie zaczac hamowac?

zatrzymał się z powodu?
skov

Postprzez namura » piątek 09 listopada 2012, 22:57

Dziękuje za odpowiedzi:) Odwołania nie będzie rozumiem swój głupi błąd... A będąc już na Kamiennej z tego przyzwyczajenia jazdy po strefie widząc to auto stojące w tej prawej uliczce to już noga z gazu "chciała iść" na hamulec ale głoś wewnętrzny mi mówił_"co ty robisz jesteś na drodze z pierwszeństwem a on z jakiegoś osiedla/parkingu wyjeżdża" (a stojący tam kierowca uznał że ja się poruszam po drodze z pierwszeństwem dlatego tam stał i oczekiwał na możliwość wjazdu na skrzyżowanie wolałabym jakby mi wyjechał wtedy sytuacja byłaby jasna:))

Zakładając taką hipotetyczną sytuację: że ten samochód "w prawej uliczce"(któremu na egzaminie nie ustąpiłam) chciałby skręcić na tym skrzyżowaniu w lewo a na lewej części jezdni poruszały się pojazdy to ja mam się zatrzymać przepuścić ten samochód ale on nie pojedzie bo po lewej jezdni poruszają się auta - to w takim razie ja ustępując mu pierwszeństwo blokuje ruch... Ciężkie to skrzyżowanie
namura

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy