ZAWRACANIE WYSPA CENTRALNA

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: ZAWRACANIE WYSPA CENTRALNA

Postprzez strongman94 » czwartek 08 listopada 2012, 18:46

przeczytałem i rozumiem to że z prawgo pasa prawo i prosto z lewego lewo i zawracanie jeśli na rondzie nie ma oznaczeń no dobrze ale jak interpretować te zjazdy na rondzie któe zamieściłem jak skręt w prawo i jechać prawym pasem czy jako jazd lewym pasem , tego włąśnei nie rozumiem, np jadąc z ulicy Legionów na Powiatową mam zająć prawy pas? a z Powiatowej na Powiatową teżprawy pas? chodzi o sytuacje 2 w pierwszym linku:)a z LEgionów na Głogową lewym pasem?i Majdan na Głogową teżprawym paseczkiem?:)
http://w322.wrzuta.pl/obraz/powieksz/212GtVmvEc7
strongman94

Postprzez strongman94 » czwartek 08 listopada 2012, 19:33

czyli tak , jakim pasem jechać gdy jadę np wjazdem 1 do 4 , 3 do 5 , 2 do 4 , 1 do 3 ?:)
http://w430.wrzuta.pl/obraz/powieksz/2kTMDkpk4Ad

1do4 lewy?
3do5 lewy?
2do4 lewy?
1do3 lewy?
2do3 prawy?
1do2 prawy?
4do1 lewy czy prawy ?
5do2 lewy ?

PROSZĘ O POMOC :)

Na rondzie nie ma żadnego oznaczenia dotyczącego zajmowania pasów a rondo jest dwupasmowe :)

RONDO WYGLĄDA TAK :)
RONDO WYGLĄDA TAK:)
http://w785.wrzuta.pl/obraz/powieksz/1dcZZims105
strongman94

Postprzez strongman94 » piątek 09 listopada 2012, 18:01

to chyba też jest tak że jeśli nie ma wyznaczonych kierunków jazdy na rondzie to moge jechać prawym pasem na pierwszy i drugi zjazd , a lewym w lewo prosto i zawrócić , ale lepiej jest z lewego jechać na trzeci wjazd i dalej plus zawrócić , prawda?:) chodzi mi tu o ogólne zastosowanie przepisów względem ronda z niewyznaczonymi kierunkami jazdy z danych pasów:)
strongman94

Postprzez LeszkoII » sobota 10 listopada 2012, 10:29

Fajny przykład ronda, przed którym nie ma kierunku na wprost :) Czyli pozostały: albo kierunek w prawo albo w lewo. Jeśli w lewo to "w które lewo" pierwsze w lewo, drugie czy trzecie w lewo?
Z 3 do 5 można uznać za jazdę na wprost, ale już z 4 do 2 będzie się kłócić z 4 do 1.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez strongman94 » sobota 10 listopada 2012, 16:14

hmm czyli gdybym jechał z wjazdu nr 1 do zjazdu nr 2 i 3 to zajmuje prawy pas jeżeli z 1 do zjazdów 4 i 5 to zajmuje lewy pas przy rondzie ,
z wjazdu 2 zjeżdzam na zjazd 3 i 4 to zajmuję prawy pas, gdy mam zamiar wjechać na zjazdy 1 i 5 zajmuję lewy pas ? , z wjazdu 3 chcąc jechać na zjazd 4 i 5 zajmuję prawy pas jeżeli zamierzam zjechać na zjazd 1 i 2 zajmuje lewy pas , z wjazdu 4 jeśli chce zjechać w zjazd 5 1 i 2 zajmuję prawy pas jeśli chce zjechać w zjazd 3 wjeżdzam na wewnętrzny lewy pas , jeżeli z wjazdu 5 chce zjechać na zjazdy 1 2 i 3 wjeżdzam na prawy pas na rondzie jeśli chce zjechać w 4 to jadę lewym pasem?? czy teraz mam rację ?:)
strongman94

Postprzez strusiu007 » sobota 10 listopada 2012, 16:24

jak dla mnie tak :) btw. strasznie dziwne to rondo o.O
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez strongman94 » sobota 10 listopada 2012, 18:55

bo to też jest nurtujace czy z 4 jadąc na 2 zajać prawy pas czy już lewy?:D bo to też jest dziwne a chce żeby było poprawne , bo nie wiem czy uznać to jako by jazda na wprost czy już jako zjazd w lewo a wtedy z prawego nie wolno mi jechać w lewo , tak powalone to rondo ze ehh ;D:D
i z 1 do 4 teżwłąśnie zastanawiam sie czy ni poprawnie było by jechać lewym pasem niż prawym bo to jest bardziej na lewo od wjzadu nr 1 niż na prosto , nie wiem czy dobrze kminie ale jak dany wjazd z któego mam zamiar wjechać na rondo jest bardziej na lewo od mojego to wjeżdzam na lewy pas a jeśli jest bardziej na prawo od mojego wjazdu to zajmuję prawy pas na rondzie?:)
strongman94

Postprzez strongman94 » niedziela 11 listopada 2012, 21:03

czy po porstu z każdego wjazdu w każdy mogę zjechać prawym pasem nawet mogę nim zawrócić i to nie bezie żaden błąd?:D
PS przede wszystkim chodzi o egzamin :D
strongman94

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze