Word Legnica - Łuk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Word Legnica - Łuk

Postprzez Yarrin » sobota 03 listopada 2012, 11:08

Witam.

Prośbę kieruję do osób , które zdawały egzamin na kategorie B w Word legnica.

Powiedzie mi jakim sposobem łuk robicie ? Każda informacja się przyda. To będzie moje 3 podejście... Potem przepada teoria :(
Yarrin

Re: Word Legnica - Łuk

Postprzez eurotuned » sobota 03 listopada 2012, 12:03

Łuk w Legnicy podejrzewam, że jest taki sam jak w Bydgoszczy czy Poznaniu. A nie ma niego sposobu tylko trzeba wyćwiczyć.. Jazda na pamięć nic nie da.
Kat. B, 1 podejście, 10.12.2009:
Plac +
Miasto +

Kat. C, 1 podejście 24.09.2012
Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez strusiu007 » sobota 03 listopada 2012, 12:34

standard :D zanim ruszysz do przodu, upewnij się, ze nie spodowujesz zagrożenia (czyli patrzysz w lewo, prawo, tylne lusterko), wrzucasz jedynkę, zwalniasz hamulec awaryjny i ruszasz na sprzęgle do przodu kończąc jazdę w kopercie na końcu łuku. Potem wrzucasz wsteczny, ponownie upewniasz się o możliwośći jazdy i śmigasz POWOLI do tyłu kończąc manewr w kopercie, w której zaczynałeś całe zadanie :)
Innego sposobu nie znam :)
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez Yarrin » sobota 03 listopada 2012, 12:37

Ale chodzi mi jaki sposób robić.

Robiłem na pachołki i najechałem na lewą linie. Robiłem na luserka przejechałem lewą linie xD Oni mają bardzoo mały łuk :( I jeszcze te 6 biegowe ,gdzie biegów nie idzie wbić...

I mam dylemat. Czy zrobic na pachołki czy 2 próba na lusterka i liczyć na szczęscie.
Yarrin

Postprzez strusiu007 » sobota 03 listopada 2012, 13:09

na małpę bym tego nie robił, bo egzaminator przestawi ci nawet nieznacznie pachołek i jesteś "w polu", rób to na lusterka i tylną szybę i powinno wyjść. Mój sposób to czekanie aż auto wyjedzie z koperty i dopiero powoli zaczynam kręcić kierwonicą obserwując sytuację w prawym lusterku. Jak samochód wyjedzie z łuku a jego bok będzie ustawiony równolegle do linii ograniczającyh łuk prostuje koła, odrwacam się do tyłu i obserwuję drogę za sobą kontrolując od czasu do czasu awaryjnie tor pojazdu w prawym lusterku i starając się, żeby dół tylnej wycieraczki "wcelować" w pachołek" stojący na środku tylnej linii ograniczającej kopertę. Taka mała zabawa w Bonda, a przy okazji będę miał pewnośc, że auto w kopercie będzie prosto :) Jak tylne koła miną początkową linię koperty to trzymam nogę nad hamulcem i jak ocenię, że już jestem w kopercie hamuję i jest ok. Ani razu nie zdarzyło mi się, żeby coś nie wyszło :)
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez Yarrin » sobota 03 listopada 2012, 14:14

Tam słupki są przyklejone , więc nie przestawią :D

Dobra mam nowy sposób ,bo dopiero wróciłem i łuk mi wychodził.

Więc na lusterka nie patrze. Odwracam się do tyłu i na wyczucie :P Moge tak czy mnie obleja ?? Cały czas w tył jestem obrócony.
Yarrin

Postprzez axel234 » sobota 03 listopada 2012, 19:54

Masz kontrolować przestrzeń wokół pojazdu przez tylną szybę i lusterka. Więc w lusterka też spoglądaj, bo inaczej nie zaliczysz tego zadania. Łuk jest wszędzie taki sam. Nie ma możliwości, żeby w różnych miastach łuki miały inne wymiary.
axel234

Postprzez kadziunt » niedziela 04 listopada 2012, 20:36

Problem w tzw uczeniu na małpę :P
Zabawne jest nauczyć kogoś jak masz tu słupek to skręć 1 obrót :thumb2:
Później koło domu przy wjeździe do garażu pachołek musisz postawić :P
niektóre szkoły jazdy uskuteczniają taki sposób bo łatwiej kogoś nauczyć i mieć z głowy a to czy on coś z tego wyniesie to juz inna sprawa. skoro tak Cię uczyli łuku to założę się że masz też problem z wykonaniem zawracania oraz parkowania prostopadłego tyłem, bo to przecież ten sam mechanizm :)
Moja rada, przed kolejnym podejściem jeszcze sporo poćwicz, ale tylko i wyłącznie kontrolując linię z prawej strony w lusterku, trzymaj się od niej ok 30 cm i wtedy wszystko będzie pod kontrolą. Lusterko to podstawa. A instruktorowi pogratuluj chęci do pracy :hmm:
kadziunt

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 05 listopada 2012, 20:52

niektóre szkoły jazdy uskuteczniają taki sposób bo łatwiej kogoś nauczyć i mieć z głowy

Ja bym tego nauką nie nazwał...to raczej odfajkowanie delikwenta.
piotrekbdg

Postprzez Yarrin » środa 07 listopada 2012, 17:02

Znów oblałem tej je.. łuk......... Tym razem przejechałem pachołem prawy.......... Instruktor by mnie przepuścił ,ale kamery :( I co teraz robic jak 3 razy nie zdalem luku.
Yarrin

Postprzez Anett » środa 07 listopada 2012, 17:50

Też 3 razy pod rząd na łuku oblałam z powodu niedouczenia.

Zmień OSK, oprócz dokupionych obowiązkowych 5 h weź jeszcze po placu jazde i będzie dobrze.

Ja zmieniłam OSK i od tej pory łuk wychodzi mi najlepiej a na mieście jakiś głupi błąd zrobie niestety.
Teraz licze na pozytywa.,
Anett

Postprzez Yarrin » środa 07 listopada 2012, 18:20

W dodatku dali mi 5 biegową niż 6... Na 5 biegowej super jeżdze ,ale ten łuk./..

To co nie poddawac sie trace juz chęci co za problem podpisac im ten papierek...
Yarrin

Postprzez Anett » środa 07 listopada 2012, 18:44

ty masz dopiero 3 za sobą, a ja 7 i jakoś nie poddaje sie bo nie warto

Jaki to samochód?
Anett

Postprzez Yarrin » środa 07 listopada 2012, 19:18

Toyota Yarris dali mi 5 teraz : D Ale i tak nie zdałem :( Sie nacieszyłem widokiem 5 biegowej niż 6 :)
Yarrin

Postprzez Anett » środa 07 listopada 2012, 20:50

Ja cofając po łuku na Yaris'ce 2 pachołek - obrót kierownicy pełen. Potem gdy w lusterku widze że jest równolegle do linii to odkręcam. Ew poprawiam coś po drodze sprawdzając co jakiś czas w lusterku czy nie "odjeżdżam" zbytnio.
Na takiej starszej z cyfrowym licznikiem gdy 2 pachołek jest w połowie szyby robie pełen obrót, a reszte tak samo.

Zawsze to wychodzi
Anett

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy