Skrzyżowanie - prosze o pomoc bo zdurniałem.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie - prosze o pomoc bo zdurniałem.

Postprzez Paramedic » środa 31 października 2012, 21:22

Witam
przedstawiam taka sytuacje na drodze:

Obrazek

Opis:
Pojazd Zielony skręca w lewo na skrzyżowaniu ze znakiem ustąp pierwszeństwa, pojazd Czerwony ma znak STOP, w pierwszym wariancie skręca w lewo, a w drugim wariancie skręca w prawo, kto tu ma pierwszeństwo i dlaczego bo trochę się zakłopotałem? Prosze was o pomoc i pozdrawiam.
Paramedic

Re: Skrzyżowanie - prosze o pomoc bo zdurniałem.

Postprzez lith » środa 31 października 2012, 22:06

Nie ma różncy czy 'ustąp', czy 'stop' Czerwony jak skręca w prawo to ma pierwszeństwo. Jak obaj skręcają w lewo to nikt z nich nie ma pierwszeństwa, jak przy każdym innym lewoskręcie.
lith

Postprzez Paramedic » środa 31 października 2012, 22:20

W takim razie rozumiem, ze obowiązuje tu zasada prawej strony, mam jeszcze pytanie co do tych lewoskrętów.. mamy się wymijać z lewej czy z prawej strony?
Paramedic

Postprzez lith » środa 31 października 2012, 22:23

Jaka zasada prawej strony? Skręcając w lewo ustępujesz jadącym z naprzeciwka prosto lub skręcającym w prawo. Przy lewoskręcie lepiej prawymi bokami, ale nie ma reguły.
lith

Postprzez sankila » środa 31 października 2012, 22:42

Paramedic napisał(a): mamy się wymijać z lewej czy z prawej strony?
obowiązuje wyższość bezkolizyjności nad kolizyjnością :wink: . Sposób narzuca ten, który pierwszy zaczął skręcać. Jak ocenisz, że się obaj zmieścicie, to zacznij bezkolizyjnie.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez Paramedic » środa 31 października 2012, 23:01

Dzięki wam bardzo, pozdrawiam
Paramedic

Postprzez Paramedic » czwartek 01 listopada 2012, 00:12

Panowie jednak aktualizacja, mam dokładny obraz tego skrzyżowania:

Obrazek

Co w tej sytuacji? Jest tam droga wewnętrzna, wiec ustępują wszystkim?
Paramedic

Postprzez lith » czwartek 01 listopada 2012, 02:15

tak, wyjeżdżający z wewnętrznej ustępuje wszystkim
lith

Postprzez maryann » piątek 02 listopada 2012, 11:04

Paramedic napisał(a):Co w tej sytuacji?
To samo- już na pierwszym rysunku widać było, że czerwony włącza się do ruchu i ustępuje wszystkim. A tak samo tu jak i tu STOP realizuje tylko pierwszą swoją funkcję- nakaz zatrzymania się.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Paramedic » sobota 03 listopada 2012, 13:15

Witam ponownie, mam kolejne pytanko, czy na tym skrzyżowaniu wolno zawracać? Kiedy rozpoznać że można zawracać na skrzyżowaniu? (nie chodzi mi o światła bezkolizyjne na których nie można), oraz czy jadąc ul. Oleską, tam od góry obrazka i skręcając w lewo w ul. Okulickiego, mam sie ustawiać na ul. Okulickiego od razu na prawym czy jednak na lewym pasie?

http://www.zdamyto.pl/skrzyzowanie/1797

a tu to samo skrzyzowanie z map google:

Obrazek

prosze o pomoc:)
Paramedic

Postprzez LeszkoII » sobota 03 listopada 2012, 13:42

Co do zawracania - to można wszędzie tam, gdzie to nie jest zabronione pod warunkiem, że nie utrudnisz ruchu - to znaczy, że zależy od Twojego doświadczenia za kierownicą. Na załączonym ostatnio skrzyżowaniu, w celu zawrócenia należy ustawić się tuż przy początku wyspy (a nie na zakładkę).
Co do skręcania w lewo - jeśli ustąpisz pierwszeństwa odpowiednim pojazdom, to możesz ustawić się na dowolnym pasie ul. Okulickiego. Uważaj na ciągłą linię, która ewidentnie w tym miejscu służy upłynnieniu oraz bezpieczeństwu ruchu. Skręcając na wewnętrzny lewy pas, ciągła linia podciągnięta jest za skrzyżowanie, dzięki czemu skupiasz się już tylko na zmianie pasa ruchu.
Skręcając w lewo na zewnętrzny prawy pas istnieje przejazd kolizyjny ze skręcającymi w prawo a po drugie, manewr jest trudniejszy do wykonania w dozwolony sposób (nienajechanie na ciągłą).
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Powrót do Sytuacje na drodze