Nowe prawo jazdy-kategoria B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nowe prawo jazdy-kategoria B

Postprzez Screamer » wtorek 30 października 2012, 14:06

Witam, wiem że przez forum przewijają się setki takich tematów, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na moje pytanie, których nawet w szkołach jazdy nie są pewni :)
A więc, mam 17 lat na początku stycznia chcę zapisać się na prawo jazdy, bo urodziny mam pod koniec marca, ale.. jeśli zapiszę się na prawo jazdy i będę chodził na wykłady, to będą się one odbywały na starych czy na nowych zasadach ? dodatkowo wczoraj od kolegów zasłyszałem, że nowe zasady jeszcze nas ominął, jak dobrze zrozumiałem co mówili rocznik '95 do maja czy mają chociaż trochę racji w tym ?
Screamer

Re: Nowe prawo jazdy-kategoria B

Postprzez axel234 » wtorek 30 października 2012, 14:09

Screamer napisał(a):jak dobrze zrozumiałem co mówili rocznik '95 do maja czy mają chociaż trochę racji w tym ?

Nie sądzę.

Jeśli nowe przepisy wejdą, to od dnia ich wejścia w życie będziesz zdawał egzamin na nowych zasadach i nieważne na jakich zasadach odbywał się twój kurs.
axel234

Postprzez Screamer » wtorek 30 października 2012, 15:14

Jeszcze mi się coś przypomniało :)
Ostatnio czytałem gdzies na necie, że WORD-y i szkoły jazdy nie wyrobią się z przygotowaniem do nowych egzaminów i coś jeszcze było o jakichś przetargach w WORD-ach, ale o co w tym dokładnie chodziło to nie wiem. Słyszeliście coś może o tych "newsach" ? :D
Screamer

Postprzez axel234 » wtorek 30 października 2012, 15:43

Może się wyrobią, może się nie wyrobią. Prawko i tak chcesz zrobić, więc nieważne jak to będzie. Albo zrobisz prawko na nowych zasadach, albo na starych, albo na w połowie nowych. A jak to będzie ostatecznie z tymi zmianami to zapewne dowiemy się w styczniu.
axel234

Postprzez Screamer » wtorek 30 października 2012, 17:54

Wszystko ok, tylko to robienie prawka pól na starych, pół na nowych zasadach to wydaje mi się, że będzie troche lipnie. No ale może jakoś to będzie, najwyżej poczekam, kilka dni tak żeby na 100% było wiadomo czy nowe już weszły czy jeszcze na starych się wyrobie :)
Pozdrawiam
Screamer

Postprzez mesta » wtorek 30 października 2012, 18:03

Screamer napisał(a): robienie prawka pól na starych, pół na nowych zasadach to wydaje mi się, że będzie troche lipnie.:)
Pozdrawiam

Podejrzewam, ze na poczatku stycznia to juz w 100% bedzie wiadomo czy wejda nowe przepisy czy tez nie, zakladajac jaka panuje bieda :lol: 8) w wordach pordach i mordach to nie dadza rady sie wyrobic z wprowadzeniem nowych przepisow, poza tym instruktorzy, egzaminatorzy tez by musieli miec czas zeby sie doszkolic odpowiednio wiec albo to bedzie jeden wielki bajzel albo na jakis czas zwiesza egzaminy ale to tylko moje przypuszczenia.
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez 9imar9 » środa 31 października 2012, 20:21

Screamer napisał(a):. jeśli zapiszę się na prawo jazdy i będę chodził na wykłady, to będą się one odbywały na starych czy na nowych zasadach ?

odpowiedz sobie na pytanie czym moga roznic sie wyklady od wg Cb starych czy nowych zasad?
Zmieniaja sie przepisy ruchu drogowego? nie - tylko sposob przeprowadzania egzaminu teoretycznego.
Sądze ze OSK sami narazie nie wiedza czego sie spodziewac w nowych testach a wiec beda kontynuowali nauke tak jak jest teraz.

Co do nowych przepisow, PODOBNO czesc WORDOW zadeklarowalo ze nie zdarza czesc ze tak.

mesta napisał(a):
Screamer napisał(a): poza tym instruktorzy, egzaminatorzy tez by musieli miec czas zeby sie doszkolic

w czym ty ich chcesz szkolic na kat b skoro nic sie nie zmieni w praktycznym?
9imar9

Postprzez mesta » środa 31 października 2012, 20:32

9imar9 napisał(a):
mesta napisał(a):poza tym instruktorzy, egzaminatorzy tez by musieli miec czas zeby sie doszkolic

w czym ty ich chcesz szkolic na kat b skoro nic sie nie zmieni w praktycznym?

w zasadach przeprowadzania egz teoretycznego :roll:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez monii100 » wtorek 13 listopada 2012, 16:31

swoją drogą ciekawe to będzie. Ostatnio pisałam do szkółki nauki jazdy i instruktor odpisał mi, że sam nie wie czy to będzie wprowadzane na czas, co jest prawdą a co bujdą w tym wszystkim i jak to ma wyglądać. :)
monii100

Postprzez 9imar9 » wtorek 13 listopada 2012, 21:16

Tu jest Polska, wszystko jest możliwe ;)
jednakze zalecalbym przygotowanie sie na malą rewolucje w styczniu bo róznie moze być.
9imar9

Postprzez Screamer » piątek 16 listopada 2012, 11:54

Żeby nie zaśmiecać forum nowymi tematami to napiszę tutaj :D
Czy warto zapisywać równo 3 m-sc przed 18 urodzinami, czy lepiej byłoby wstrzymać się miesiąc, bądź kila tygodni i wszytko robić na raz i nie czekać później ew. na egzamin ?
I mam jeszcze jedno pytanie do Was. Nie wiecie jak będzie z prawem jazdy na motocykl ? Wchodzą te nowe kategorie, czy jeszcze nie ?
Screamer

Postprzez 9imar9 » piątek 16 listopada 2012, 12:09

co ma wspolnego to kiedy się zapiszesz do tego ile będziesz czekał na egzamin?
najlepiej jak najwcześniej, ukonczysz szybko kurs a więc egzamin będziesz miał szybciej.
9imar9

Postprzez Screamer » niedziela 18 listopada 2012, 16:34

To co piszesz, to chyba jest niemożliwe, bo z tego co wiem to do egzaminu można przystąpić, gdy ma się ukończone 18 lat, więc gdybym wyrobił się do początku marca to nic z tego nie wyjdzie, bo urodziny mam dopiero 27 marca..
A pytam kiedy się zapisać, w związku z tym co kolega mówił, że lepiej zapisać się trochę później i egzamin mieć zaraz po wyjeżdżeniu godzin, niż np. po 2 lub 3 tygodniach po wyjeżdżeniu godzin.
Screamer

Postprzez 9imar9 » niedziela 18 listopada 2012, 16:58

Screamer napisał(a):A pytam kiedy się zapisać, w związku z tym co kolega mówił, że lepiej zapisać się trochę później i egzamin mieć zaraz po wyjeżdżeniu godzin, niż np. po 2 lub 3 tygodniach po wyjeżdżeniu godzin.

w swietle prawa na egzamin mozesz zapisac sie dopiero gdy ukonczysz caly kurs a na egzamin czeka sie okolo 30 dni wiec?

zapisujac sie na egzamin to ty decydujesz kiedy masz jazdy, rownie dobrze mozesz zapisac sie w styczniu (masz urodziny w marcu) i zapisac sie na jazdy dopiero w marcu.

Nie ma znaczenia kiedy zapisujesz sie na kurs... :eek2:

Zeby miec egzamin ok 27 marca musisz ukonczyc cały kurs teorie oraz praktyke okolo 27 lutego bo (patrz pogrubienie). Wg przepisow oczywiscie.
9imar9

Postprzez Screamer » poniedziałek 19 listopada 2012, 19:22

To, że na egzamin czeka się ok miesiąca to wiedziałem, ale kuźwa nie wiedziałem, że żeby się na niego zapisać trzeba skończyć jazdy..
Dzięki wielkie za pomoc :D
Screamer

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy