2 razy zapisanie się na kurs prawa jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

2 razy zapisanie się na kurs prawa jazdy

Postprzez aktywista » niedziela 21 października 2012, 22:34

Witam

Zacznę od tego iż ok 3 lata temu przeszedłem kurs prawa jazdy oraz podchodziłem do egzaminu 2 razy ze skutkiem negatywnym w poźniejszym czasie z przyczyn losowych zaniechałem kolejne próby podejścia do egzaminu . Niedawno usłyszawszy o zmianach jakie mają wejść w 2013 roku zebrałem się i zapisałem ponownie na kurs prawa jazdy w celu kompleksowego przypomnienia sobie teorii oraz poruszania się po mieście .

Rozmawiałem dziś ze znajomym i wspomniał iż chyba nie mogę się drugi raz zapisać na kurs prawa jazdy

I to mnie trochę zdezorientowało

Obecnie jestem po 2/3 teorii i powiedzcie proszę jak to jest .

Czy faktycznie nie można i jak mam w tej sytuacji się zachować ?

1 . Iść i porozmawiać iż z mojej niewiedzy tak a nie inaczej postąpiłem oraz aby przekształcili mój kurs w jazdy doszkalające ?

2. Udać przysłowiowego " głupka " i po zakończeniu kursu udać się do WORD-a i nie okazawszy dokumentów potwierdzających ukończony kurs zapisać się na egzamin ?

Z góry dziękuje za pomoc
aktywista

Re: 2 razy zapisanie się na kurs prawa jazdy

Postprzez EgzaminatorB » niedziela 21 października 2012, 23:03

Z jednej strony nie jest zabronione ukończenie drugiego szkolenia podstawowego. Jednakże z drugiej mając wydane zaświadczenie o ukończeniu szkolenia podstawowego (jak w Twoim przypadku) powinieneś zapisać sie na tzw. szkolenie uzupełniające. To zalezy od OSK, ale w mojej ocenie mogą Ci przekształcic szkolenie w ktorym teraz uczestniczysz na uzupełniające. Po jego ukończeniu idziesz tylko WORDu i zapisujesz sie na trzeci egzamin. Roznica polega na tym, ze na podstawowym musisz odbyc minimum 30 T i 30 P. A na uzupełniającym tylko tyle ile chcesz.
EgzaminatorB

Postprzez aktywista » niedziela 21 października 2012, 23:09

Czyli w przypadku zgody na przekształcenie nie muszę przechodzić / płacić za orzeczenie lekarskie ?
aktywista

Postprzez EgzaminatorB » niedziela 21 października 2012, 23:12

Dokladnie tak. W koncu orzeczenie lekarskie już masz, skoro przystępowałeś do egzaminu. Oczywiscie pod warunkiem, ze jest ono bezterminowe
EgzaminatorB

Postprzez aktywista » niedziela 21 października 2012, 23:17

Dziękuje za pomoc i doinformowanie mnie . Myślałem iż nic nie stoi na przeszkodzie aby zapisać się drugi raz w celu przypomnienia sobie wszystkiego . Pozostaje mi udać się do siedziby oraz porozmawiać
aktywista

Postprzez EgzaminatorB » niedziela 21 października 2012, 23:21

Nie ma sprawy. Na przeszkodzie naturalnie nic nie stoi, tylko ważny jest rodzaj tego szkolenia. Po prostu moze wystarczyć Ci tylko 15 godzin jazd, a na podstawowym chcąc, nie chcąc placisz za 30 :)
EgzaminatorB

Postprzez aktywista » niedziela 21 października 2012, 23:23

W sumie to się nawet lepiej składa gdyż wcześniej / szybciej mogę się zapisać na teorie aby spokojnie ją zaliczyć na starych zasadach :)
aktywista

Powrót do Egzamin na prawo jazdy