zachowanie wobec pieszych na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

zachowanie wobec pieszych na egzaminie

Postprzez marat89 » czwartek 18 października 2012, 17:39

Witam,

Temat prawdopodobnie poruszany już był niejednokrotnie, a pieszy stał się przyczyną niejednego oblanego egzaminu :) Mimo, że czytałem sporo o tym, jak się zachować na przejściu dla pieszych, nadal mam wątpliwości. 1. Czy gdy skręcimy w drogę poprzeczną i pojawi się przejście dla pieszych należy obligatoryjnie zatrzymać się (nawet jeśli pieszy nie robi kroku naprzód, albo stoi pół metra przed przejściem na chodniku)? 2. Taka sama sytuacja przy strzałce warunkowego skrętu w prawo. Jak to jest w tych dwóch przypadkach?
marat89

Re: zachowanie wobec pieszych na egzaminie

Postprzez Anett » czwartek 18 października 2012, 18:58

Lepiej jeśli to wąska droga zaczekać bo może ci przerwać egzamin.
Ja miałam tak że na wąskiej dwupasmówce na przejście chciał wejść pieszy a ja sb przejechałam i egzaminator do mnie "dlaczego nie przepuściłaś tej pani?" to ja w stresie "ta pani wcale nie miała ochoty przejść przez pasy" no i błędu mi nie odhaczył. Na warunkowym jeśli skręcamy w prawo ustępujemy pieszym z drogi na której jesteśmy (obowiązek zatrzymania się) a ci z prawej mają czerwone, bo samochody mają zielone.

Co do 1 przypadku- to dużo zależy od tego kto jak na to patrzy. Czasem lepiej poczekać aż przejdzie i przejechać niż nie zdać. Nie wiadome na kogo się trafi na egzaminie.
Anett

Postprzez lith » sobota 20 października 2012, 14:24

Brat za to dostał na egz. błąd za to, że puścił pieszego, który jeszcze nie wszedł na przejście (ale chciał). Więc różnie to bywa, trzeba samemu ocenić sytuację. Chociaż lepiej dostać błąd za przepuszczenie niż przerwanie egzaminu jak się nam pod koła wpakuje :P
lith

Postprzez 9imar9 » sobota 20 października 2012, 17:45

dolacze sie do tematu, kiedy musze puszczac tych pieszych? kiedy juz stoja kolo przejscia, zawsze obowiazkowo ?
9imar9

Postprzez profesor74 » sobota 20 października 2012, 18:09

W chwili obecnej w momencie wejścia na pasy.

Zobacz tu;
pieszy z pierwszeństwem

Ale wiadomo jak to w życiu, nigdy nie wiesz kiedy wlezie na przejscie i czy zdążysz zatrzymać się .
A -1991 ( za 1 x )
B -1992 ( za 1 x )
C -2011 ( za 1 x )
D -2010 ( za 1 x )
E -2012 ( za 1 x )
profesor74

Postprzez rusel » sobota 20 października 2012, 19:55

jest pewna roznica miedzy ustąpieniem pierwszenstwa, umozliwieniem pieszemu pokonanie przejscia a namolnym zatrzymywaniem sie tylko ze wzgledu na bliskosc pieszego i prowokowaniem go na przejscie bez wzgledu na to czy spokojnie czeka i tym czy kierowcy z tylu badz na lewym pasie beda tym zaskoczeni czy nie, a mają prawo byc w momencie kiedy przed i za pojazdem L nie ma innych uczestnikow ruchu wiec takie zatrzymanie nie wynika z warunkow ruchu drogowego, niczemu nie pomaga i nie wpisuje sie w "uprzejmosc" na drodze kiedy to pieszy musi dlugo oczekiwac ze wzgledu na natezenie ruchu
rusel

Powrót do Egzamin na prawo jazdy