Co myślicie o drzewach przy drodze?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Co myślicie o drzewach przy drodze?

Postprzez Mmeva » środa 08 września 2004, 12:00

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=540763

Ja sama nie mam do końca wyrobionego zdania. Z 1 strony alejki wygladają ładnie, latem drzewa daja przyjemny cień, a kierowcy sami powinni uwazać, a nie tłumaczyć sie tym, że drzewo tam stało.

Z 2 strony pomysł autora listu wydaje sie być dobry: zamiast drzewek wysokie krzewy, z którymi ewentualna kolizja nie będzie dla kierowcy tak dotkliwa. Oczywiście nie wytniemy wszystkich drzew przy drogach, bo i 'przyroda' na tym ucierpi i jest to kosztowne, ale chociażby na najruchliwszych drogach i tam, gdzi krzyż stoi koło krzyża jest to warte rozważenia. Drzewa przy drodze są jak magnesy i jak się słyszy o wypadkach to duża ich część jest z biernym udziałem drzewa.

Oczywiscie, wypadki są 'na własne życzenie', i z winy kieroców a nie drzew, ale pamiętajmy, że nie wszyscy, którzy skończyli życie na drzewie to wariaci pędzący 150 km/h na zakręcie.

A jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Mmeva

Postprzez ella » środa 08 września 2004, 12:29

A co zrobić z lasem :?: Wyciąć, czy drogę skierować gdzie indziej :?:

Jest to jakiś pomysł, ale nie mam zdania na ten temat czy wycinać czy nie:wink: Może tylko zamiast dosadzać nowe drzewa, od razu zastępować je krzewami.
ella
Moderator

Postprzez zoltan » środa 08 września 2004, 13:11

Mi drzewa przy drodze w niczym nie przeszkadzają. Niech polikwidują też latarnie i domy przy drodze, bo na tym również można skończyć żywot...
zoltan

Postprzez gabi121 » środa 08 września 2004, 14:42

A niech bedzie jak najwiecej drzew. moze wieksze niebezpieczenstwo zwiekszy uwage kierowcow?[pyt retoryczne]

Ale zoltan masz racje. wytnijmy wszystko, poburzmy domy. przeciez pustka bedzie najprzyjemniejsza la oka no i nnajbezpieczniejsz!!:PPP
gabi
gabi121

Postprzez sylurek » środa 08 września 2004, 14:45

Wyciac wszystkie!!! :lol: :wink:
Zartuje, ale te na zakretach (szczegolnie jak jest zle wyprofilowany) w trasie to czasem faktycznie moga powodowac tragedie.
Niemcy np. zamiast barierek na aurostradzie zaczeli sadzic bardzo geste krzewy(jakis specjalny gatunek), przez ktore nawet przy znacznej predkosci trudno sie przebic...No i kontakt z taka sciana wypada z regoly korzystniej dla kirowcy niz z barierka.Moze, jak kiedys bedziemy mieli autostrady :lol: , to warto to zastosowac?
21.08.04-piersze podejście:zaliczone:)))
sylurek

Postprzez Colin is the best » środa 08 września 2004, 17:34

Drzewa przy drodze powinny być gumowe :!: :D
Colin is the best

Postprzez arturros (papo) » środa 08 września 2004, 18:14

przy drodze piwinny stać tylko te ładne panie w krótkich spódniczkach,
co sie tak uśmiechają i schylają po grzyby czy cos innego (tak mi się wydaje) :lol:
*** Trzymam kciuki, za tych, co jeszcze nie zdali !!! ***
------- POWODZENIA!!! ------
arturros (papo)

Postprzez bialy » środa 08 września 2004, 18:51

A ja radze zlikwidowac wszystkie drogi i samochody, ciezarowki - tak bedzie najlepiej :). Dwa cytaty z interii:

Damian z Rybnika napisał(a):Czy Wy naprawde nie wiecie że gdyby nie te drzewa, a raczej ćień jaki dzieki nim mamy w lecie, mamy jeszcze gdzie niegdzie po czym jeżdzić. Rozgrzany asfalt ma temperature nawet 47 stopni Celcjusza (tyle pokazywał wyświetlacz temperatury, kiedy jechałem po drodze pod Wawą dwa tygodnie temu). Popatrzcie gdzie niegdzie na drogi, sam zauważyłem, że dokładnie widać na drodze, że koleiny robią się w niezacienionych miejscach a tam gdzie jest cień droga się nie "topi" pod naporem kół ciężarówek. Czytam Wasze komentarze i jeszcze nikt o tym nie napomknął!?

iksaj-zieloni2004 napisał(a):czyli wypadki sa przez drzewa, a nie przez samochody, ktorymi kieruja ludzie - ciekawa teoria; hmmm... a moze by tak wyciac wszystkie nadrozne samochody, wtedy liczba wypadkow samochodowych jeszcze bardziej by spadla?! takie glosy to zwykle odbijanie pileczki przez tych, ktorzy odpowiadaja za stan drog i poboczy; no coz sa tacy, ktorzy uwazaja, ze metoda wycinania mozna wyeliminowac wiekszosc problemow ludzkosci; a ile byloby posadzonych, kiedy i gdzie w miejsce tych wycietych???
bialy

Postprzez ella » niedziela 23 stycznia 2005, 19:14

Ciąg dalszy przydrożnych drzew.

List otwarty do Pana profesora doktora habilitowanego Andrzeja Zolla Rzecznika Praw Obywatelskich 23.01.2005 16:45
Zwracam się do Pana z prośbą o interwencję w sprawie dotyczącej bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Problem ten jest ważny nie tylko dla mnie, ale także dla wielu obywateli korzystających z dróg publicznych w Polsce..........

http://motoryzacja.interia.pl/wydarzeni ... inf=584725
ella
Moderator

Postprzez miros » niedziela 23 stycznia 2005, 20:44

Z przedstawianych statystyk (...) dobitnie wynika jak duo ludzi ginie i jest rannych w efekcie zderzenia z drzewem. Specjaliści, analitycy zajmują się tylko kwestią dlaczego ludzie wjeżdżają w przeszkody. Ja zauważam inaczej tę sprawę i pytam - dlaczego te drzewa tam są??? Gdyby ich nie było, wiele istnień ludzkich dałoby się uratować, skutki nie byłyby tak dotkliwe.

czyli wyciecie drzew uratowaloby goscia ktory pedzil z predkoscia 100 km/h i rabna w drzewo? jesli nie zatrzymalby sie na tym jedym to pewnie na innym ktore mogloby byc jakies 15 metrow od szosy.

sa jednak przypadki gdzie takie drzewo ratuje zycie. kiedys juz opisywalem przypadek mojego kolegi, ktorego staranowal tir jadacy za nim. samochod kumpla wyrzucilo w las, a naczepa tira leciala prosto na niego, mial farta ze miedzy naczepa a jego samochodem znalazlo sie grube drzewo ktore zatrzymalo lecaca (z predkoscia 50 km/h) naczepe.

drzewa nie sa winne, winni sa przewaznie ludzie. rownie dobrze mozna powiedziec ze latarnie tez powinny zostac usuniete, bo duzo ludzi ginie po zderzeniu z nimi (a tak potrzebne nie sa bo kazdy samochod swiatla ma :) )
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

:)

Postprzez Polonez » poniedziałek 24 stycznia 2005, 14:09

hhmm Dzrzewa mają wady i zalety. Kiedyś byly sadzone przy drogach w celu jej onzaczenia np. w czasie zimy gdy drogi nie widać.
W 1999r Minister Transportu i Gospodarki Morskiej wydal rozporządzenie w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne. W części dotyczącej pasow zieleni stwierdza (...) Odległość pnia drzewa od krawędzi jezdni nie powinna być mniejsza niż 3 m (...) W wypadku przebudowy lub remontu drogi dopuszcza się mniejsżą odległość (...)

To tyle z przepisow a z praktyki . Sam często jeżdze przez las i podobne alejki . W czasie zimy drzewa zapobiegają nawiewaniu śniegu na droge , dają również cień , w czasie jesieni i zimy ładnie wyglądają :) . co do wad : Można sie na nich rozbić , w czasie dużego wiatru utrudniają przejazd tj. połamane gałęzie na drodze , liście , nie mowiac już o tym ze jakiś konar może nam spaść na auto nawet w czasie jazdy ( a były takie przypadki ) .W czasie jesieni dzieki liściom na drodze w czasie deszczu zwiększa się droga hamowania auta ( oglądałem kiedyś taki test na RTL-u ) Można by dużo wymieniać . Mnie generalnie drzewa przy drodze nie przeszkadzają .
Polonez

Powrót do Luźna gadka