lisc klonowy i ustosunkowanie sie do niego innych kierowcow

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: lisc klonowy i ustosunkowanie sie do niego innych kierow

Postprzez lith » piątek 12 października 2012, 20:08

@sankila
No właśnie przeciwnie. Mam autko z tych, które zazwyczaj się wyprzedza, bo zawadzają na drodze. Ja tam widzę różnicę. Dojeżdżając do świateł staniesz za tico/punto/corsą, czy za np. nowym passatem/audi/suvem. No nie ma co ukrywać, że stereotypowo część samochodów jest traktowana jako takie co nie powinny nas spowalniać, a część jako jeżdżące przeszkody. Żeby się przekonać o tym, że jakieś autko się wyłamuje z tego stereotypu trzeba chwilę za nim pojechać... tylko po co tracić czas, lepiej takiego podejrzanego od razu mieć za sobą. Tym bardziej, że zazwyczaj się to sprawdza.

Tak samo z tym wpychaniem się. Wiadomo, że chcąc się wciąć będzie się raczej celowało przed blondi w fordzie ka, niż np. przed taksówkarza :P

Po prostu jestem zdania, że nie warto pokazywać na drodze swoich słabości, bo masa ludzi bez skrupułów będzie chciała to wykorzystać. A bycie jeleniem i ułatwianie życia innym kosztem siebie to jednak nie specjalnie dla mnie ;)
lith

Postprzez Borys_q » piątek 12 października 2012, 21:29

A bycie jeleniem i ułatwianie życia innym kosztem siebie to jednak nie specjalnie dla mnie

Na drodze zawsze byli ci polujący i ci na których się poluje najważniejsze to nie udawać na silę kogoś innego, tylko zachowywać się odpowiednio do swojego charakteru temperamentu i umiejętności.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez WebMasteruj » piątek 12 października 2012, 22:54

A ja myślę, że nie zaszkodzi ten listek nakleić. Nie sądzę żeby kierowcy "wykorzystywali" to. Chyba, że Ci mało dowartościowani :D Sam jak zdam to sobie przyczepie ;)
15.11.2012 - kat. B
[+] teoria, 18/18
[+] praktyka
WebMasteruj

Postprzez Borys_q » sobota 13 października 2012, 16:18

Ja tam nie jestem fanem ani listków, ani innych naklejek, jak ktoś jeździ słabo to widac to zanim się listek zauważy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez sankila » sobota 13 października 2012, 18:21

lith napisał(a):nie warto pokazywać na drodze swoich słabości, bo masa ludzi bez skrupułów będzie chciała to wykorzystać.
Błąd logiczny w rozumowaniu. Mistrz nie szuka słabeusza.
Wg ankiet, 85 % kierowców w Pl uważa, że większość jeździ słabo, ale oni jeżdżą bardzo dobrze. Taki "miszczu" nie musi szukać listkowca, bo jest lepszy od wszystkich na drodze :D
Wiadomo, że chcąc się wciąć będzie się raczej celowało przed blondi w fordzie ka, niż np. przed taksówkarza :P
Błąd logiczny w rozumowaniu po raz drugi: jak wetniesz sie przed taksówkarza, to on uratuje sytuację i najwyżej Cię strąbi; blondi pizgnie Ci w bagażnik i skończy się rumakowanie. A jeśli będzie miała OC w jakimś Link 4 czy innym wynalazku, to jeszcze Twoje dzieci będą walczyć o wypłatę odszkodowania :lol:

BTW - podstawianie sie pod "listek", żeby mieć darmowy remont, to już urban legend. Miało sens, gdy był jedyny słuszny ubezpieczyciel, ale przy obecnej ich liczbie, nie wiesz, na którego trafisz i ile czasu będziesz wojować o kasę.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » sobota 13 października 2012, 18:29

Nie chodzi o podstawienie się pod remont, a np. o zwyczajne wcięcie na zakorkowany pas. Chyba logiczne, że szuka się wtedy 'najsłabszego ogniwa', a nie kogoś kto zablokuje i strąbi.

Po prostu taki listek często będzie odczytany jako 'jeżdżę słabo, wyprzedź mnie, bo będę Ci zawadzał'.

No, ale nigdy z listkiem nie jeździłem, więc się nie przekonałem, czy wiąże się z nim więcej negatywnych, czy pozytywnych zachowań. Ale obserwując nasz ruch to raczej bym nie liczył na jakieś specjalne fory, czy, że weźmiesz kogoś na litość, że 'nowy i nie ogarnia' ;)
lith

Postprzez sankila » sobota 13 października 2012, 19:17

lith napisał(a):No, ale nigdy z listkiem nie jeździłem, więc się nie przekonałem, czy wiąże się z nim więcej negatywnych, czy pozytywnych zachowań. Ale obserwując nasz ruch to raczej bym nie liczył na jakieś specjalne fory, czy, że weźmiesz kogoś na litość, że 'nowy i nie ogarnia' ;)
Ale ja jeździłam i jakoś "przemocy drogowej" nie doświadczyłam. I nie myl kierowcy słabego z niedoświadczonym - ja naprawdę pod prąd nie jeździłam i do tyłu nie ruszałam. Auto miałam nowe, więc potrafiło ruszyć dynamicznie i nie gasło, kierunkowskazy pikające, więc nie zapominałam wyłączyć, a lusterko wsteczne mam panoramiczne, więc żadnych martwych stref i zajeżdzania drogi. Jedyna różnica między "wtedy" a "teraz" polega na tym, że wtedy kierowcy mogli mnie zaskoczyć swoimi wyczynami, teraz - potrafię je przewidzieć.
Jest przyjęte, że świeżynka jeździ z zielonym listkiem, to go nakleiłam i miałam w głębokim poważaniu, co będą myśleć inni kierowcy. A tabliczkę "uwaga, baba" mam do tej pory; jeśli ktoś uzna mnie za "najsłabsze ogniwo", to życzę mu szczęścia :twisted:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez daghda » sobota 13 października 2012, 22:22

Hm, ja bym raczej wolał wiedzieć, ze ktoś kto przede mną nie bardzo wie co robi, miał jednak zielony listek - wtedy ja sam będę miał jasność, żeby być po prostu jeszcze bardziej cierpliwym i wyrozumiałym. A słabo może jeździć ktoś, kto ma prawko i dziesięć lat...
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez mk61 » sobota 13 października 2012, 23:40

daghda napisał(a):Hm, ja bym raczej wolał wiedzieć, ze ktoś kto przede mną nie bardzo wie co robi

W Polsce nie ma takich. :) Każdy jest najlepszy i zawsze to inni się mylą i nie wiedzą, co robią. ;)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez maryann » poniedziałek 15 października 2012, 10:31

Dawno, dawno temu, kiedy szczyt radochy miałem jak mi pozwolono w krótkich spodenkach samochód umyć, zapytałem: "co znaczy ten zielony listek?".
Usłyszałem: kapusta.
Co?
Kapusta: z przodu listek, z tyłu listek, a w środku głąb!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez bajencja » wtorek 16 października 2012, 18:40

Cóż, baba za kierownicą małego auta nigdy nie będzie uchodzić za mistrza kierownicy, więc uznałam że dodatkowe oznakowanie nie jest mi potrzebne :wink:
bajencja

Postprzez Cyberix » wtorek 16 października 2012, 18:59

maryann napisał(a):Kapusta: z przodu listek, z tyłu listek, a w środku głąb!

To z filmu "Wściekły".
Cyberix

Postprzez mesta » wtorek 16 października 2012, 19:08

bajencja napisał(a):Cóż, baba za kierownicą małego auta nigdy nie będzie uchodzić za mistrza kierownicy, więc uznałam że dodatkowe oznakowanie nie jest mi potrzebne :wink:

heh niestety moje a raczej mojego faceta auto nie wskazuje, ze siedzi za kolkiem niedoswiadczony kierowca, a jak sobie poduszek pod tylek nie podloze to ledwo wystaje znad tej kierownicy pomimo ze az tak niska to ja nie jestem :P wiec wole zeby nikogo auto nie zmylilo i lepiej sie oznaczyc heh musze znalezc jakis magnes z napisem swiezy kierowca i do tego blond baba :P :lol: Wydaje mi sie, ze auto tez moze zmylic bo inaczej kierowcy sie zachowuja jak jedzie cienki czy jarisek a inaczej jak audiQ7 czy inna panamera(heh moja milosc :roll: ) choc ostatnio jechala panciulka gwiazdunia w szpileczkach czyms na wzor porsche cayenne( nie wiem co to dokladnie bylo) obok niejsiedzial tak samo panciulkowaty niby facet, baba wyjezdza spod centrum handlowego stoi na swiatlach jako druga za nia pare innych aut, byla lekka gorka panna chyba sprzeglem i gazem operowac nie umiala a na bank hamulcami badz cos jej sie pochrzanilo chyba chciala lekko podjechac i walnela tego co stal przed nia w zadek po czym chciala cofnac i pierdyknela w tego z tylu wiec obserwujac to zdarzenie nie wierzylam wlasnym oczom jak praktycznie stojac mozna skasowac 2 auta naraz :lol: , wyskoczyla zlapala sie za glowe... a co dalej to nie wiem bo sobie poszlam ale chyba wielkich strat nie bylo przy takiej predkosci tak czy siak ten z przodu to nie mogl sie w zaden sposob uchronic ale pewnie, gdyby ta baba miala oznaczenie z tylu to ten kierowca bedacy za nia nie stanal by normalnie tylko zachowal wieksza odleglosc i zapewne uniknalby spotkania z jej tylkiem :lol:
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez lith » środa 17 października 2012, 16:10

Uniknąłby, albo i nie. Kiedyś na pas rozdzielający jezdnie musiałem do tyłu uciekać przed dziewczęciem, które nie mogło pod górkę ze świateł się zebrać. Dobrze, że ludzie za mną mi szybko trochę miejsca zrobili i miałem gdzie uciekać.
lith

Postprzez daghda » środa 17 października 2012, 21:21

mesta napisał(a):
bajencja napisał(a):Cóż, baba za kierownicą małego auta nigdy nie będzie uchodzić za mistrza kierownicy, więc uznałam że dodatkowe oznakowanie nie jest mi potrzebne :wink:

heh niestety moje a raczej mojego faceta auto nie wskazuje, ze siedzi za kolkiem niedoswiadczony kierowca

Mnie się wydawało, że to nie ma znaczenia, w jakim aucie taka leluja siedzi :D
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze