marcinn07 napisał(a):Natomiast przy odbiorze prawka już inna pani powiedziała mi że badania na A,B itd podchodzą pod inny paragraf niż C,C+E itd.
Powiedz jej, że gówno prawda. Oni muszą mieć od Ciebie trzy orzeczenia lekarskie.
Jedno do uprawnień - na podstawie ustawy Prawo o Ruchu Drogowym.
Drugie do kwalifikacji - na podstawie ustawy o transporcie drogowym i kodeksu pracy.
Trzecie do kwalifikacji - psychotesty.
Losy kategorii B są określane tylko i wyłącznie w pierwszym orzeczeniu i każde ograniczenia, przedłużenia, zależne są tylko od tej podstawy prawnej. Musi być napisane "na podstawie artykułu 122 ustawy prawo o ruchu drogowym..." i tyle.
Nie jest w jej kompetencjach kwestionować, czy badania są takie, czy takie. Jeśli na orzeczeniu jest podana podstawa prawna, to ona ma się do tego stosować.
W tej sytuacji możesz wymienić PJ, ale wtedy ograniczą Ci C/CE, ponieważ liczy się pierwsza wygasająca data, która nastąpi. W tym przypadku data z orzeczenia na podstawie art.122 PoRD. Możesz też zrobić sobie badania na tej podstawie i "uaktualnić" B.
Ja bym jednak na razie to zostawił, bo czasu masz dużo, a po prostu szkolenie okresowe w 2017 roku zamiast robić w lipcu, zrobiłbym w styczniu, żeby wszystkie orzeczenia i daty się "wyrównały".
jeśli mam badania na kat. C i C+E itd to ważność prawa jazdy kat. B też mi się przedłuży bo są to kategorie "wyższe".
Nie przedłuży, bo definicja kategorii C nie pozwala osobie z tą kategorią prowadzić pojazdu kategorii B. Natomiast CE już pozwala poruszać się BE, więc idąc tym tokiem nawet, kiedy wygaśnie Ci B/BE, będziesz mógł jeździć tylko ciężarówką, zestawem, albo osobówką z ciężką przyczepą.
Ot, taka przepisowa wyklejanka.