Pytanie odnośnie zdanego prawa jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytanie odnośnie zdanego prawa jazdy

Postprzez marcinn07 » czwartek 11 października 2012, 11:30

Witam wszystkich !

Dziś byłem odebrać prawo jazdy po zdanym egzaminie c+e :D Lecz moja radość nie trwała długo i po spojrzeniu na kategorie jest tam cos takiego:

Kat data ważności
B 11.01.2017
B+E 11.01.2017
C 10.07.2017
C+E 10.07.2017

A kwalifikacje mam ważne do 27.08.2017r (c i c+e)

Jak to jest możliwe, że kończy mi się ważność na kat B, lecz mogę jeździć samochodem na kat. C i C+E?
Badania lekarskie miałem robione na C,C1,C+E itd lecz to chyba nie zmienia faktu co do ważności dokumentu.

I jeszcze mam jedno pytanko: Na pierwszej stronie z przodu prawa jazdy pod nr.9 w kwadraciku mam tylko wpisane C+E. Nie powinny tam być wpisane moje wszystkie kategorie?

Proszę o odpowiedź
Dzięki i pozdrawiam

@edit
Chciałbym dodać iż, termin ważności prawa jazdy kat B skończył się 10.10.2012r
marcinn07

Re: Pytanie odnośnie zdanego prawa jazdy

Postprzez jpl » piątek 12 października 2012, 03:39

Ale w tych badaniach nie wyszło nic, co by mogło spowodować, że dostałeś terminowe prawo jazdy?
jpl

Postprzez mk61 » piątek 12 października 2012, 08:30

Jedź do wydziału komunikacji to odkręcić. Dowiedzieć się, na jakiej podstawie są te ograniczenia. Jedyna możliwość ograniczenia jest w orzeczeniu lekarskim na podstawie ustawy Prawo o Ruchu Drogowym. Badania do kwalifikacji są na podstawie ustawy o transporcie i kodeksu pracy i one określają dopuszczenie Cię do zawodu.
Tak najbardziej prawidłowo powinno też być tak, że C/CE też nie powinno mieć ograniczenia w rubryce 11, a tylko 12, ale to i tak już mniej ważne i po wejściu ustawy o kierujących i tak będą ograniczenia.
marcinn07 napisał(a):I jeszcze mam jedno pytanko: Na pierwszej stronie z przodu prawa jazdy pod nr.9 w kwadraciku mam tylko wpisane C+E. Nie powinny tam być wpisane moje wszystkie kategorie?

Nie powinny. Nie pamiętam, jak się to rozumie, ale przy komplecie uprawnień będzie A, CE, DE.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez marcinn07 » piątek 12 października 2012, 08:59

Właśnie w wydziale komunikacji u mnie w mieście sami nie wiedzą jak to powinno być. Gdy jej zacząłem tłumaczyć, że jak to możliwe żebym po końcu ważności kat.B nie mógł jeździć osobówką ale bym mógł ciężarówką z przyczepą to zaczęła mi tłumaczyć, że to pod inny paragraf podchodzi czy coś takiego. Odnośnie terminowego prawka to dostałem je dlatego, iż posiadam wadę wzroku (01.06) czyli okulary lub szkła kontaktowe. Możecie mi podać jakiś nr telefonu do kogoś kto by znał odpowiedź na to? Jakiś urząd, organizacja czy cos? Bo w wydziale komunikacji i wordzie nic się nie dowiedziałem ;/
marcinn07

Postprzez mk61 » piątek 12 października 2012, 09:16

Wada wzroku raczej ogranicza wszystkie kategorie, a nie tylko jedną. Podejrzewam, że ważność orzeczenia do prawa jazdy (na podstawie PoRD) miałeś taką, jak teraz w kat. B/BE, ale panie w wydziale komunikacji do C/CE wpisały Ci ważność nie na podstawie pierwszej utraty ważności, a na podstawie badań do kwalifikacji.

Co znaczy, że oni nie wiedzą? To po cholerę pchają łapska do czegoś, o czym nie mają pojęcia?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez marcinn07 » piątek 12 października 2012, 09:35

Nie wiedzą bo jak byłem tam zanieść świadectwo kwalifikacji to jedna pani powiedziała mi, że jeśli mam badania na kat. C i C+E itd to ważność prawa jazdy kat. B też mi się przedłuży bo są to kategorie "wyższe". Natomiast przy odbiorze prawka już inna pani powiedziała mi że badania na A,B itd podchodzą pod inny paragraf niż C,C+E itd. Dziwiło mnie też to, że z WORDu z moimi dokumentami dostali orzeczenie lekarskie i ja też musiałem im donieść kolejne orzeczenie razem z kwalifikacjami.

A czemu pchają łapska? Bo jest im tam za dobrze, żeby pójść do innej pracy.
marcinn07

Postprzez mk61 » piątek 12 października 2012, 10:17

marcinn07 napisał(a):Natomiast przy odbiorze prawka już inna pani powiedziała mi że badania na A,B itd podchodzą pod inny paragraf niż C,C+E itd.

Powiedz jej, że gówno prawda. Oni muszą mieć od Ciebie trzy orzeczenia lekarskie.
Jedno do uprawnień - na podstawie ustawy Prawo o Ruchu Drogowym.
Drugie do kwalifikacji - na podstawie ustawy o transporcie drogowym i kodeksu pracy.
Trzecie do kwalifikacji - psychotesty.

Losy kategorii B są określane tylko i wyłącznie w pierwszym orzeczeniu i każde ograniczenia, przedłużenia, zależne są tylko od tej podstawy prawnej. Musi być napisane "na podstawie artykułu 122 ustawy prawo o ruchu drogowym..." i tyle.

Nie jest w jej kompetencjach kwestionować, czy badania są takie, czy takie. Jeśli na orzeczeniu jest podana podstawa prawna, to ona ma się do tego stosować.

W tej sytuacji możesz wymienić PJ, ale wtedy ograniczą Ci C/CE, ponieważ liczy się pierwsza wygasająca data, która nastąpi. W tym przypadku data z orzeczenia na podstawie art.122 PoRD. Możesz też zrobić sobie badania na tej podstawie i "uaktualnić" B.

Ja bym jednak na razie to zostawił, bo czasu masz dużo, a po prostu szkolenie okresowe w 2017 roku zamiast robić w lipcu, zrobiłbym w styczniu, żeby wszystkie orzeczenia i daty się "wyrównały".

jeśli mam badania na kat. C i C+E itd to ważność prawa jazdy kat. B też mi się przedłuży bo są to kategorie "wyższe".

Nie przedłuży, bo definicja kategorii C nie pozwala osobie z tą kategorią prowadzić pojazdu kategorii B. Natomiast CE już pozwala poruszać się BE, więc idąc tym tokiem nawet, kiedy wygaśnie Ci B/BE, będziesz mógł jeździć tylko ciężarówką, zestawem, albo osobówką z ciężką przyczepą.
Ot, taka przepisowa wyklejanka.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez marcinn07 » piątek 12 października 2012, 10:29

Nie przedłuży, bo definicja kategorii C nie pozwala osobie z tą kategorią prowadzić pojazdu kategorii B.

Ale żeby móc zapisać się na prawo jazdy kat C warunkiem jest ukończone prawo jazdy kat. B.

Natomiast CE już pozwala poruszać się BE, więc idąc tym tokiem nawet, kiedy wygaśnie Ci B/BE, będziesz mógł jeździć tylko ciężarówką, zestawem, albo osobówką z ciężką przyczepą.
Ot, taka przepisowa wyklejanka.

No to niezły numer. Nie będę mógł jeździć osobówka co waży 1 tonę a będę mógł zestawem co ma 20 ton hehe
A z tą przyczepą do osobówki też niezły numer bo z nią będę mógł jeździć a bez niej już nie :D
Co za kraj.......
marcinn07

Postprzez mk61 » piątek 12 października 2012, 10:50

marcinn07 napisał(a):Ale żeby móc zapisać się na prawo jazdy kat C warunkiem jest ukończone prawo jazdy kat. B.

Kiedyś nie trzeba było mieć B do C, D. I podejrzewam, że właśnie z tego względu w definicji C nie dopuszczono do B. Co jednak autor miał na myśli - nie mam pojęcia. W każdym razie kategoria C dopuszcza poruszanie się tylko pojazdem powyżej 3,5t DMC.

Co do jazdy osobówką z przyczepą na CE, to się pomyliłem, przepraszam. Trzeba jednak mieć co najmniej B, żeby CE uprawniało do BE.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez marcinn07 » piątek 12 października 2012, 10:57

A powiesz mi jeszcze czy jak zdałem egzaminy na B, C, C+E to jakimi pojazdami mogę się poruszac?

B - wpisane w pj
B1
C1
C - wpisane w pj
BE - wpisane w pj
C1E
CE - wpisane w pj

I czy kat T podlega pod C+E?
marcinn07

Postprzez mk61 » piątek 12 października 2012, 10:59

Możesz jeździć wszystkimi, które podałeś i tak, możesz jeździć ciągnikami rolniczymi z przyczepami. Zezwala Ci na to zarówno BE, jak i CE.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
mk61

Postprzez eurotuned » piątek 12 października 2012, 13:51

Hmm lekkie zamieszanie z tym twoim prawem jazdy, a sprawa być może będzie i dotyczyć mnie.
Mam wadę wzroku 01.06 tak jak ty czyli okulary/szkła. Kilka dni temu zdałem C i czekam na nowy plastik.
Czy będę miał prawo jazdy terminowe?
Kat. B, 1 podejście, 10.12.2009:
Plac +
Miasto +

Kat. C, 1 podejście 24.09.2012
Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Powrót do Egzamin na prawo jazdy