przez strusiu007 » poniedziałek 08 października 2012, 20:14
przez MEL » poniedziałek 08 października 2012, 20:30
przez daghda » poniedziałek 08 października 2012, 21:13
strusiu007 napisał(a):Nurtuje mnie pytanie. Jadę pojazdem na drodze wielopasowej, chcę zmienić pas, włączam kierunkowskaz "za wczasu" jednak po pasie na który chcę wjechać jedzie sznur aut, więc zekam na swoją kolej. W bocznym lusterku widzę, że kierowca za mną zwalnia i miga światłami wpuszczając mnie na pas. I tu pytanie: czy w takiej sytuacji też muszę się pytać egzaminatora czy mogę skorzystać z uprzejmości kierowcy jadącego za mną, czy mogę normalnie (po upewnieniu się) zmienić pas? Mam tu na myśli wątpliwość, czy aby egzaminator nie potraktuje tego jako wymuszenie pierwszeńśtwa..?
przez tomcioel1 » poniedziałek 08 października 2012, 21:43
przez mshtal » poniedziałek 08 października 2012, 22:18
MEL napisał(a):najpierw sprawdź sobie co to znaczy ustąpienie pierwszeństwa przejazdu a potem zastanów się trzy razy czy nie spełniasz kryteriów do wymuszenia tego pierwszeństwa.
Migać światłami to on może do kolegi
przez mshtal » poniedziałek 08 października 2012, 22:23
przez Asilma » wtorek 09 października 2012, 12:59
przez mshtal » wtorek 09 października 2012, 15:56
Asilma napisał(a):Tak oczywiście tylko od kiedy dopuszcalne jest niuzasadnione użycie świateł drogowych. Przepisy jasno okreslają kiedy można ich użyć..."od zmiechrzu do świtu"...
Asilma napisał(a):Tak samo przytoczony przez Ciebie przepis nijak ma do tzw.wpuszczania.
strusiu007 napisał(a):W bocznym lusterku widzę, że kierowca za mną zwalnia i miga światłami wpuszczając mnie na pas.
Asilma napisał(a):jak się zdarzy to trzeba pokazać egzaminatorowi, że wiesz, co robisz
Asilma napisał(a):Ale przede wszystkim trzeba pamięatć, że egzamin to egzamin...więc to co "dopuszczalne" albo popularne podczas normalnej jazdy nie powinno mieć na nim miejsca...i trzeba jechać perfekcyjnie.
przez MEL » wtorek 09 października 2012, 19:23
mshtal napisał(a):MEL napisał(a):najpierw sprawdź sobie co to znaczy ustąpienie pierwszeństwa przejazdu a potem zastanów się trzy razy czy nie spełniasz kryteriów do wymuszenia tego pierwszeństwa.
??? że niby czym ma spełniać kryteria "wymuszenia pierwszeństwa"???
przez Asilma » środa 10 października 2012, 10:45
strusiu007 napisał(a):W bocznym lusterku widzę, że kierowca za mną zwalnia i miga światłami wpuszczając mnie na pas.
Asilma napisał(a):jak się zdarzy to trzeba pokazać egzaminatorowi, że wiesz, co robisz
przez strusiu007 » środa 10 października 2012, 13:47
przez mshtal » środa 10 października 2012, 16:54
Asilma napisał(a):Na czym...nie robię "stop" przy korzystaniu z warunkowej strzałki w prawo, nie robię "stop" na dobrze znanych mi skrzyżowaniach, przy których wiem jaka jest widoczność, a już w ogóle jak skręcam w prawo, zatrzymuję na/za linią zatrzymania, przejezdżam na "pomarańczowym", w terenie zabudowanym i poza nim jadę tyle ile mogę faktycznie a nie tyle na ile pozwalają mi przepisy, zmieniam pas, przed skrzyżowaniem mimo,że jest już linia ciągła, rozmawiam przez telefon - żadnej z tych rzeczy nie zrobiłabym podczas egzaminu
przez eurotuned » środa 10 października 2012, 21:55
przez mshtal » środa 10 października 2012, 21:58
eurotuned napisał(a):Ja dzisiaj zdawałem na C, jechałem prawy pasem, zbliżały się światła na których miałem skręcić w lewo, czyli musiałem zmienić pas na lewy, a był sznur aut. Zwalniałem coraz bardziej, w lusterku gość mi mrugnął światłami. Bez zastanowienia wbiłem na lewy, egzaminator ani słowa. Czyli jednak można.
przez eurotuned » środa 10 października 2012, 22:02