Wniosek, błąd?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wniosek, błąd?

Postprzez amatoreador » wtorek 09 października 2012, 14:34

Cześć, zapisałem się na egzamin i wiadomo złożyłem przy tym odpowiedni wniosek. W punkcie C gdzie zaznacza się załączniki, nie zaznaczyłem "dowód uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy/pozwolenia w wysokości...........zl"
Wniosek wypełniłem w domu i nie pamiętałem ile dokładnie wynosi ta opłata, więc stwierdziłem ze uzupełnię to na miejscu. Pan w okienku tak mnie poganial, ze w efekcie zapomniałem.
Do tych wszystkich dokumentów (zaświadczeń itd) potwierdzenie opłaty zostało dołączone i nie wiem teraz czy powinienem iść do WORDu aby to poprawić. Pan wniosek oczywiście przyjął i sam nie zauważył tego niedociągnięcia. Dostałem kartkę potwierdzającą że zapisałem się na egzamin, nie otrzymałem natomiast kopii tego potwierdzenia zapłaty.
amatoreador

Re: Wniosek, błąd?

Postprzez mesta » wtorek 09 października 2012, 14:50

Skoro dostales potwierdzenie zapisania sie na egzamin czyli data godz itd. to teoretycznie powinno byc wszystko w porzadku jednak odcinek oplaty sklada sie z 2 czesci z czego jedna idzie dla ciebie 2 zostaje w rejestracji moze z tego pospiechu dwa odcinki zostaly w rejestracji no chyba ze przelewu nie dokonywales w kasie WORDU tylko robiles z konta to sam sobie mozesz wydrukowac, na wszelki wypadek jednak lepiej zadzwonic do Wordu i przedstawic zaistniala sytuacje na pewno Ci wszytsko wyjasnia :)
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez William8 » wtorek 09 października 2012, 15:30

Rzeczywiście kupon do wpłaty składa się z dwóch kartek, z czego jedna idzie do banku (lub kasy w WORDzie), który tę opłatę musi przelać; druga kartka idzie do biura WORDu, jako dowód, że umówiony egzamin został opłacony - dołącza się go do akt. Więc przyszli kierowcy nie dostają tak naprawdę nic, poza zwykłym kwitkiem o umówionym egzaminie xD
Ostatnio zmieniony wtorek 09 października 2012, 15:44 przez William8, łącznie zmieniany 1 raz
Kategoria B zdana za 3 podejściem 27.07.2012 :D
William8

Postprzez mesta » wtorek 09 października 2012, 15:43

hmm nie wiem jak to w WORDACH ale ja w Pordzie dostalam normalnie po zaplacie w kasie 2 odcinki( bodajze zielony i czerwony) potem przy rejestracji 1 odcinek mi zabrano- czyli zostal zalaczony jako dowod wplaty a drugi zostal dla mnie + potwierdzenie rejestracji na egzamin, wiec wyszlam z dwoma papierkami :) co nie zmienia faktu ze pewnie nie bedzie zadnych problemow w wyzej wymienionym przypadku :D
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Postprzez William8 » wtorek 09 października 2012, 15:49

Być może nie wszystkie WORDy rozdzielają kasy i biura, co sprawia, że nie potrzeba 2 razy tego samego papierka. Tak czy siak, bank musi otrzymać ten kuponik, żeby móc dokonać przelewu. Ale skoro mówisz inaczej, to być może u Cb przebiega to w ten sposób, że osoba w biurze tylko potwierdza podpisem i przekazuje z powrotem do kasy.

A co do tej sprawy - być może pominąłeś wpisanie kwoty, ale osoba w okienku zrobiła to za Cb i nie zwróciłeś uwagi ;p a wpisałeś kwotę słownie? xD
Kategoria B zdana za 3 podejściem 27.07.2012 :D
William8

Postprzez amatoreador » wtorek 09 października 2012, 15:56

Wplacalem pieniądze w kasie w WORDzie i jedną kopię druku tam zostawiłem a drugą z resztą papierów w okienku gdzie się zapisywałem. Co do powyższej odpowiedzi to bloczek zapłaty wypełniłem poprawnie. Nie zaznaczyłem tego i nie wpisałem kwoty na wniosku.
amatoreador

Postprzez sankila » wtorek 09 października 2012, 21:20

Nie ma powodu do nerwów :)
Bez dowodu wpłaty nie wydaliby Ci kwitka na egzamin, więc nie ma znaczenia, czy jest zaznaczony jako załącznik, czy nie; na pewno został dostarczony. Zmów paciorek, żeby to był Twój ostatni kwitek z opłatą egzaminacyjną i luzik :spoko:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez amatoreador » środa 10 października 2012, 00:15

Mam nadzieję że jest to pierwsza i ostatnia :) Pochwalę się w poniedziałek.
Chyba mnie uspokoiliście (nie żebym się tym jakoś specjalnie denerwował). Podejrzewam, że do końca nikt na to nie zwróci uwagi, bo siedzi sobie taki urzędnik i przewala setki wniosków. Wali tylko pieczątkę i myśli o niebieskich migdałach. No chyba, że trafiłby się jakiś młody służbista z ambicjami ;)
amatoreador

Postprzez mk61 » środa 10 października 2012, 07:31

A po co WORD Twój dowód uiszczenia opłaty za prawo jazdy?
Po co opłacać prawo jazdy, skoro nawet jeszcze nie zdałeś, ba, nie miałeś egzaminu?
Jest delikatna różnica między opłatą za egzamin, a opłatą za dokument prawa jazdy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez mesta » środa 10 października 2012, 08:35

mk61 napisał(a):A po co WORD Twój dowód uiszczenia opłaty za prawo jazdy?
Po co opłacać prawo jazdy, skoro nawet jeszcze nie zdałeś, ba, nie miałeś egzaminu?
Jest delikatna różnica między opłatą za egzamin, a opłatą za dokument prawa jazdy.

1 przytomny :)Mi sie wydaje,ze chodzilo konkretnie o oplate za egzamin, hehe, faktycznie na wniosku sie nic nie zaznacza - nawet oplaty za egzamin niby jest punkt " dowod uiszczenia oplaty za wydanie prawa jazdy/pozwolenia... ale ten pkt sie omija no chyba ze w jakis Wordach trzeba od razu zaplacic za prawko pomimo niezdanego jeszcze egzaminu :) Czyli tak na prawde wszystko jest w porzadku
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:

2 egzamin 01.10.2012
mesta

Postprzez amatoreador » środa 10 października 2012, 15:51

No to git :) Razem z papierami trzeba złożyć potwierdzenie opłaty za egzamin i to było dla mnie mylące. Potraktowałem to jako ta opłata za wydanie prawa jazdy, choć też mnie to początkowo zdziwiło, ale stwierdziłem że inaczej być nie może, bo po co byłby ten punkt (dalej nie wiem po co jest w takim razie :P)).
amatoreador

Postprzez mk61 » środa 10 października 2012, 16:52

Ponieważ jest to wniosek uniwersalny i taki sam druk wypełniasz przy wymianie prawa jazdy z powodu na przykład przedłużenia uprawnień, jeśli masz jakieś ograniczenia, a wtedy wniosek wędruje między Tobą, a wydziałem komunikacji i WORD nie musi o tym wiedzieć.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez amatoreador » środa 10 października 2012, 16:54

No to teraz wszystko jasne :) Dzięki za odpowiedzi.
amatoreador

Powrót do Egzamin na prawo jazdy