Prawo jazdy za granicą (C, C+E, D) - wiek?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy za granicą (C, C+E, D) - wiek?

Postprzez William8 » niedziela 07 października 2012, 22:07

Witam!

Prawko kat. B mam już od 2 miesięcy :D Super się jeździ, to nie to co na kursie XD Jednak od pewnego czasu strasznie zaczęły mnie ciągnąć TIRy i autobusy, a co za tym idzie zainteresowanie uzyskaniem kat. C, C+E oraz D :D W styczniu 2013 wchodzą w Polsce nowe zasady. Czytając je, dowiedziałem się, że prawko na kat. C oraz C+E można będzie zdawać od 21 roku życia, a kat. D - od 24. I tutaj pojawia się moje pytanie. Czy zdając egzamin na powyższe kategorie za granicą, nie osiągając wymaganego w Polsce wieku, będę mógł bez problemów przerobić uzyskane za granicą prawko, na polskie? ;P Słyszałem od kolegi, którego tata jeździ TIRami, że takie coś jest niemożliwe. Chociaż osobiście uważam, że nie powinno być żadnych problemów, to wolę zapytać się osób, które mogą w tym temacie mieć dobre obeznanie ;)
Takie mam jeszcze techniczne pytanie, z czystej ciekawości xD - czy zdobywając C+E (co automatycznie uprawnia do kierowania pojazdami kat. B+E), w dokumencie wpisywana jest także kategoria B+E? xP

Z góry dzięki za odpowiedzi ;)
Kategoria B zdana za 3 podejściem 27.07.2012 :D
William8

Re: Prawo jazdy za granicą (C, C+E, D) - wiek?

Postprzez mk61 » poniedziałek 08 października 2012, 02:24

Ograniczenia wiekowe nie będą obowiązywały, jeśli przed kursem na prawo jazdy odbędziesz kwalifikację wstępną.
Tata kolegi miał rację. Nie jest możliwa wymiana prawa jazdy na krajowe, jeśli nie spełnia się krajowych wymagań.
Tak, BE jest dopisywane.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez eurotuned » poniedziałek 08 października 2012, 08:52

B+E jest wbijane, a co ciekawe B+E daje automatycznie kat. T a ona jednak dopisywana nie jest, nie wiem dlaczego.
Kat. B, 1 podejście, 10.12.2009:
Plac +
Miasto +

Kat. C, 1 podejście 24.09.2012
Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez ks-rider » poniedziałek 08 października 2012, 22:27

Pytanie tylko o jakiej ZAGRANICY mowisz, bo zagranica ZAGRANICY nie rowna

:wink:
ks-rider

Postprzez mshtal » poniedziałek 08 października 2012, 22:47

eurotuned napisał(a):B+E jest wbijane, a co ciekawe B+E daje automatycznie kat. T a ona jednak dopisywana nie jest, nie wiem dlaczego.

dlatego:
§ 7 ust. 2 pkt. 9
Rozporządzenie w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami
Dz.U. z 2004 nr 24 poz. 215

T się nie wpisuje ponieważ jest to "niezależna" kategoria, a to że C+E uprawnia do kierowania to inna sprawa (a jeszcze inna, że nie wszystkie kraje chociażby UE to honorują)
mshtal

Powrót do Egzamin na prawo jazdy