Kurs Prawa jazdy kat. B

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs Prawa jazdy kat. B

Postprzez mates08 » sobota 22 września 2012, 12:46

Witam! Jestem nowy na tym forum. 18 lat kończe pod koniec stycznia 2013 roku. Na prawko chcę się zapisać na początku listopada 2012. W związku tym, że chodzę do szkoły teoria odbywa sie wieczorem, więc to mi pasuje. Natomiast jak wygląda sytuacja z wyjeżdżeniem godzin? W moim przypadku jeździłbym ok. 16 a to jest już pora zimowa. Czy można jeździć o tej porze? Czy można jeździć w soboty nie ponosząc dodatkowych kosztów? Cz spokojnie wyjeżdżę godzinki do połowy stycznia? I jeszcze 2 pytanka: Kiedy wejdą te nowe przepisy, bo słyszałem, że znów będą przełożone podobno na luty 2013. Jaką szkołę jazdy polecacie w wyszkowie i ile płaciliście za kurs? A i czy sam ustalałbym godziny jazdy? Proszę o szybką odpowiedź
mates08

Re: Kurs Prawa jazdy kat. B

Postprzez Borys68 » sobota 22 września 2012, 18:10

Witaj. Nie znam Wyszkowa, więc na to pytanie, oraz kiedy wejdzie w życie nowa ustawa o kierujących nie odpowiem.

Tak, można jeździć po zmroku. To nawet dla ciebie korzystne, bo się nauczysz po nocy jeździć.

Co do jazd w soboty bez dodatkowych kosztów - to zależy od szkoły. Ja w soboty i niedziele jeździłem wdg. tej samej stawki co w tygodniu. Zapytaj się o to przed zapisaniem się na kurs.

Teoretycznie jesteś w stanie wyjeździć te minimalne 30 godzin w bodajże 12 dni. Czy się tobie uda - to znów zależy od szkoły - czas kursu praktycznego to wypadkowa liczby wozów+instruktorów oraz liczby kursantów chętnych na jazdy o danej godzinie.

Ustalanie godzin jazdy - sam ustalasz, ale jeśli będzie dużo chetnych na te same godziny, to będziecie rzadziej jeździli.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Re: Kurs Prawa jazdy kat. B

Postprzez Kamasek » wtorek 02 października 2012, 17:58

Jeśli będziesz miał ferie i umawiał się na poranne godziny, które są mało oblegane to masz szansę jeździć co dziennie(czasem szkolą nawet w niedziele), ale nie zapominaj wczesnym umawieniu egzaminu ze względu na długie czasy oczekiwania, a zmiana przepisów tym więcej ludu do WORDów pcha.
Co do jazdy po zmroku to jest to o wiele trudniejsze ze względu na możliwości skupienia się. Mam koleżankę, która wcale po zmroku nie jeździ, bo łapie zawiechę, czyli zasypia za kółkiem.
Druga sprawa to gorsza widoczność, a trzecia to oślepianie przez nadjeżdżających z przeciwka, a i idiotów jadących permamentnie na drogowych nie brakuje. Jak jedzie taki z przeciwka to oślepia tak, że prawie nic nie widać, ale szybko przejeżdża, a ty możesz mu mignąć. Jak jedzie za tobą to możesz tylko zwolnić i liczyć na to, że cię wyprzedzi. Jazda nocą w porównaniu do jazdy za dnia to mordęga(mimo iż uwielbiam jeździć). Jeśli muszę to pojadę, ale wolę jazdę za dnia.

Niskie siedzenie w tych kurduplach też nie pomaga. Jak się jedzie busem to tak po oczach nie wali, ale nie likwiduje to całkowicie problemu.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Powrót do Szkolenie kierowców