Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy b1 -pytania, -doradzcie

Postprzez romizen » poniedziałek 13 sierpnia 2012, 18:18

Planuje zrobić prawo jazdy kat b1 i chciałbym się dowiedzieć jaki samochód mógłbym kupić, chodzi o samochód do 550kg. Napiszcie mi jakie samochody można zarejestrować na b1 lub już taki kupić, cena około 4-5 tyś. Myślałem nad maluchem który waży 600kg tylko się zastanawiam czy można go zarejestrować na b1?

Wiem ze na necie jest mnóstwo tematów tyle że były napisane około 2-3 lata temu. Pozdrawiam.
romizen

Re: Kategoria B1

Postprzez szofer80 » niedziela 02 września 2012, 13:23

cytat:
"Planuje zrobić prawo jazdy kat b1 i chciałbym się dowiedzieć jaki samochód mógłbym kupić, chodzi o samochód...."

prawdopodobnie zrobisz sobie te prawo jazdy po wejściu nowych przepisów w życie a więc zdecydowanie samochód osobowy będzie nie dla Ciebie, poszukaj używanych pojazdów samochodowych homologowanych na L7e o mocy do 15kW.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez testowy » niedziela 23 września 2012, 23:54

Pytanie:
Jeśli mam teraz samochód osobowy zarejestrowany na B1 i prawo jazdy kat. B1, to czy będę mógł prowadzić samochód po wprowadzeniu nowych przepisów?
testowy

Postprzez jpl » poniedziałek 24 września 2012, 22:50

Problem w tym, że o ile dobrze kojarzę, nie ma czegoś takiego jak rejestracja na daną kategorię, w dowodzie rejestracyjnym jest tylko wpisana masa i pojemność silnika, itd, no i jeśli się okaże, że po zmianie przepisów Twój pojazd nie spełnia kryteriów, które umożliwiają prowadzenie go z prawem jazdy kategorii B1, albo innych czynników wskazanych w przepisach (przyznam, nie wiem jakich), to nie będziesz mógł go prowadzić.
jpl

Postprzez testowy » wtorek 25 września 2012, 02:10

1. Czyli rozumiem, ze jeśli ktoś ma kat. B1 to jest w dup*e?
Aktualnie mozna jeździć samochodami do masy 550kg, jeśli ktoś ma taki samochód i ma prawo jazdy kat. B1 zdane przed wprowadzeniem nowych przepisów to po wprowadzeniu nowych przepisów (załóżmy ograniczenie do 450kg) rozumiem, ze nie będzie mógł prowadzić tamtego samochodu?

2. Czy nowe przepisy są już pewne czy może być tak jak rok temu, ze przełożono?
testowy

Postprzez Radhezz » wtorek 25 września 2012, 17:37

testowy napisał(a):1. Czyli rozumiem, ze jeśli ktoś ma kat. B1 to jest w dup*e? Aktualnie mozna jeździć samochodami do masy 550kg, jeśli ktoś ma taki samochód i ma prawo jazdy kat. B1 zdane przed wprowadzeniem nowych przepisów to po wprowadzeniu nowych przepisów (załóżmy ograniczenie do 450kg) rozumiem, ze nie będzie mógł prowadzić tamtego samochodu
Dokładnie.

testowy napisał(a):2. Czy nowe przepisy są już pewne czy może być tak jak rok temu, ze przełożono?
U nas w kraju nic nie jest pewne - o ile dobrze pamiętam w zeszłym roku zdecydowano się na przesunięcie wejścia w życie bardzo późno. Czy są szanse na przesunięcie? Cóż, z tego co wiem dali sobie rok czasu na dostosowanie do nowych wymagań, ale nowe ustawy niosą ze sobą wiele dość kontrowersyjnych przepisów, z którymi do tej pory nikt nic nie zrobił. Ale znając życie to jak wejdzie to wejdzie, a potem będą szybko zmieniać to co będzie zbyt absurdalne do przyjęcia.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez szofer80 » niedziela 30 września 2012, 02:55

cytat:
"Pytanie:
Jeśli mam teraz samochód osobowy zarejestrowany na B1 i prawo jazdy kat. B1, to czy będę mógł prowadzić samochód po wprowadzeniu nowych przepisów?"

Jeśli jest to autko które rzeczywiście spełnia wymogi dotyczące masy i mocy, a nie np cinquecento z dowodem rejestracyjnym spreparowanym za flaszke u znajomego diagnosty, to czemu miałoby coś się zmieniać? jeździsz dalej.

cytat:
"..... nie ma czegoś takiego jak rejestracja na daną kategorię....."

każdy zarejestrowany pojazd automatycznie wpada w jakąś kategorię mu przypisaną ,jeśli ktoś rejestruje autobus to wiadomo że mogą nim jeździć tylko posiadacze kat D. Nie nazywa się danych zawartych w dowodzie kategorią ale z wszystkich warunków zawartych w dowodzie wynika dana kategoria.
szofer80

Postprzez testowy » niedziela 30 września 2012, 18:07

szofer80 napisał(a):Jeśli jest to autko które rzeczywiście spełnia wymogi dotyczące masy i mocy, a nie np cinquecento z dowodem rejestracyjnym spreparowanym za flaszke u znajomego diagnosty, to czemu miałoby coś się zmieniać? jeździsz dalej.

Tylko, że wraz z wejściem nowych przepisów te wymogi się zmienią i będzie ograniczenie z tego co pamiętam do 400kg. Aktualnie mamy do 550kg, chodzi o to, że jeśli ktoś aktualnie mam taki samochód (do 550kg) to po wprowadzeniu nowych przepisów (chyba 400kg) nie będzie mógł nim jeździć.

szofer80 napisał(a):każdy zarejestrowany pojazd automatycznie wpada w jakąś kategorię mu przypisaną ,jeśli ktoś rejestruje autobus to wiadomo że mogą nim jeździć tylko posiadacze kat D. Nie nazywa się danych zawartych w dowodzie kategorią ale z wszystkich warunków zawartych w dowodzie wynika dana kategoria.

No właśnie o to chodzi. Samochód, który aktualnie ma masę 550kg i "wpada" w kategorię B1, po zmianie przepisów będzie "wpadać" w kategorię B.
testowy

Postprzez szofer80 » poniedziałek 01 października 2012, 12:40

Nowe przepisy obowiązują tylko nowych tylko nalezy pamiętać o tym że nawet przy obecnych przepisach taki zwykły samochód osobowy który masą się zgadza nie może mieć większej mocy niż 15kW. Zdławienie oryginalnego silnika do takiej mocy przekreśla sensowną jazdę.

p.s. słyszałem na żywo jak chodzą autka homologowane na L6e.L7e (na wolnych obrotach jak młóckarka do trzciny) :lol:

autkami do 550kg na B1 dalej będzie można jeździć np takim:

http://otomoto.pl/aixam-inny-mega-cieza ... 04083.html

ogólnie kat B1 rozwija się w imponującym tempie szkoda tylko że jest taka droga.
szofer80

Postprzez start2010 » sobota 29 grudnia 2012, 22:14

Mam pytanie odnośnie tej kategorii. Gdy zmienią się przepisy to czy jest sens wgl. robienia tego prawka i jezdzić jakimś pierdzidełkiem z taką prędkością, że rowerem bym szybciej dotarł na miejsce? Bo jednak by się przydało prawko gdzieś podjechać czy coś...
start2010

Postprzez jpl » niedziela 30 grudnia 2012, 02:16

Moim zdaniem robienie kategorii "B1" jest totalnie bez sensu (poziom trudności i kosztów porównywalny z B, a uprawnienia radykalnie mniejsze, pojazdy drogie i niewiele mogą), ale ktoś może myśleć inaczej.
jpl

Postprzez kevcio23 » wtorek 01 stycznia 2013, 23:45

Witam
Widze ze niezle sie porobilo :) Ja wyrobilem b1 w polowie 2011 roku i spokojnie sobie smigalem cuore, teraz mam juz 18 wiec zapisuje sie na kurs b. Z tego co widze to teraz b1 jest rzeczywiscie kompletnie bez sensu. Juz chyba lepiej jechac bez prawa jazdy ;) Dodam tylko ze nie wiem, moze mialem szczescie ale jezdzac przepisowo ani razu nie zatrzymala mnie policja. Mam pytanko. Czy dalej zapisujac sie teraz na kurs robie tylko 20h praktyki? Pzdr
kevcio23

Postprzez palma2010 » sobota 12 stycznia 2013, 20:29

Witam ,
To jak będzie z tymi prawojazdami po nowelizacji ustawy ?
Jakie warunki musi spełniać samochód abym mógł nim jeździć po b1 bo każdy pisze inaczej . Czy moge naprzykład jeździć citroenem c1 co waży 545 kg (po lekiej przeróbce) ?
palma2010

Postprzez Borys68 » sobota 12 stycznia 2013, 20:48

palma2010 napisał(a):Witam ,
To jak będzie z tymi prawojazdami po nowelizacji ustawy ?
Jakie warunki musi spełniać samochód abym mógł nim jeździć po b1 bo każdy pisze inaczej . Czy moge naprzykład jeździć citroenem c1 co waży 545 kg (po lekiej przeróbce) ?

Zacznijmy od tego, że nie może być samochodem. Oto tekst ustawy:
„42b) czterokołowiec – pojazd samochodowy przeznaczony do przewozu
osób lub ładunków, z wyłączeniem samochodu osobowego, ciężarowego
i motocykla, którego masa własna nie przekracza:
a) w przypadku przewozu rzeczy 550 kg,

Innymi słowy pojazd na B1 musi być homologowany wdg. unijnej definicji "L7e"
http://www.aixam.wroclaw.pl/o-nas/legislacja

Co do tej "cytrynki" - być może uda się tobie odchudzić ten pojazd o ponad 200 kg i przeklasyfikować na "czterokołowca". Ale z tego co pisali inni na tym forum to może nie być łatwe.
Do tego dochodzi jeszcze bałagan prawny - B1 było wydawane na "samochody do 550kg" - mając "stare B1" można sie kłócić że można czymś takim jeździć ...
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Egzamin B1 co potem ?

Postprzez Rzk » wtorek 29 stycznia 2013, 01:52

Witam niedługo będę miał egzamin praktyczny na kategorie B1. Powiedzmy sobie szczerze nie płaciłem 1200zł za kurs żeby jeździć teraz quadem. Tak więc zamierzam kupić sobie daihatsu lub odchudzone seicento. Wiem że przepisy się zmieniły więc prosze o nie wklejanie mi tu tej regułki
Prawo jazdy kat. B1 uprawnia do kierowania:
czterokołowcem
pojazdami określonymi dla kat. AM.

Bo mam tego świadomość jednak tutaj kieruje pytanie do was. Jak to wygląda czy policja zazwyczaj przymyka oka na młodego kierowce, zatrzymanego do rutynowej kontroli, który posiada prawo jazdy jednak jego samochód jest kilka kilo cięższy niż być powinien... W końcu zdawałem takie same egzaminy jak B, a róznica między microcarem a takim seicento nie jest taka jak przy osobówce i tirze czy autobusie. Jednak jeżeli już sie przyczepi co mi grozi ??

Pozdrawiam
Rzk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy