Raty, a prawo jazdy

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Raty, a prawo jazdy

Postprzez mates08 » niedziela 23 września 2012, 18:14

Witam! Nie długo będę robił prawo jazdy kat. b. Mam już prawię całą sumę, lecz chciałbym płatność za kurs rozłożyć na nieoprocentowane raty oferowane przez osk. Jak to jest z tymi ratami i czy opłaci się wziąć kurs na raty czy zapłacić w całości?
mates08

Re: Raty, a prawo jazdy

Postprzez mk61 » niedziela 23 września 2012, 19:27

Raty w OSK to tylko uprzejmość. Jak się dogadasz, tak będziesz płacić. Głównie chodzi o to, żebyś w trakcie kursu wszystko spłacił, bo inaczej nie wydadzą Ci dokumentów do egzaminu. Czasem przy płatności całej kwoty możesz dostać jakiś bonus w postaci dodatkowej godziny, albo badań.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez garrik » poniedziałek 24 września 2012, 08:45

Jeśli w osk o którym wspominasz są "prawdziwe" programy ratalne (obsługiwane przez zewnętrzne instytucje finansowe) to nie wiem czy jakaś prowizja nie jest doliczana (gdybam, nigdy nie korzystałem z ofert typu "raty 0%"). Natomiast tak jak wspomniał mk61 - możesz płacić w miarę upływu kursu, jednak skoro cały kurs trwa przeciętnie od 3 do 9 tygodni niewiele ci takie rozwiązanie ulży finansowo.

Generalnie najlepiej dowiedzieć się u źródła, choćby mailowo.
garrik

Postprzez ks-rider » poniedziałek 24 września 2012, 09:13

garrik napisał(a):Jeśli w osk o którym wspominasz są "prawdziwe" programy ratalne (obsługiwane przez zewnętrzne instytucje finansowe) to nie wiem czy jakaś prowizja nie jest doliczana (gdybam, nigdy nie korzystałem z ofert typu "raty 0%"). Natomiast tak jak wspomniał mk61 - możesz płacić w miarę upływu kursu, jednak skoro cały kurs trwa przeciętnie od 3 do 9 tygodni niewiele ci takie rozwiązanie ulży finansowo.

Generalnie najlepiej dowiedzieć się u źródła, choćby mailowo.

Tylko, ze zadna instytucja kredytujaca nie udieli Ci bezplatnych / gratisowych rat. - bo niby z czego mieli by sie utrzymac ?

:wink:
ks-rider

Postprzez GreenEvil » poniedziałek 24 września 2012, 09:21

ks-rider napisał(a):Tylko, ze zadna instytucja kredytujaca nie udieli Ci bezplatnych / gratisowych rat. - bo niby z czego mieli by sie utrzymac ?

W przypadku ofert "0%" koszt kredytu wliczany jest po prostu w kwote usługi... czyli płaci ja każdy kupujący :lol:
GreenEvil

Postprzez ks-rider » poniedziałek 24 września 2012, 15:01

GreenEvil napisał(a):
ks-rider napisał(a):Tylko, ze zadna instytucja kredytujaca nie udieli Ci bezplatnych / gratisowych rat. - bo niby z czego mieli by sie utrzymac ?

W przypadku ofert "0%" koszt kredytu wliczany jest po prostu w kwote usługi... czyli płaci ja każdy kupujący :lol:

He, he, jezeli kurs kosztuje np. 1200 pln bez rat i 1200 pln w ratach to gdzie uktyta jest kwota uslugi ?

Jezeli cena kursu w ratach jest wyzsza niz normalnie to owszem, jest tak jak napisalas.

ks-rider

Postprzez GreenEvil » poniedziałek 24 września 2012, 15:13

ks-rider napisał(a):He, he, jezeli kurs kosztuje np. 1200 pln bez rat i 1200 pln w ratach to gdzie uktyta jest kwota uslugi ?

W tym, że realnie kurs kosztuje 1170 (przykład z sufitu). Na tej samej zasadzie masz promocje raty 0% w marketach.
Druga opcja jest taka, że może raty masz oprocentowane na 0%, ale całość jest obciążona np. ubezpieczeniem.
GreenEvil

Postprzez ks-rider » poniedziałek 24 września 2012, 16:37

GreenEvil napisał(a):
ks-rider napisał(a):He, he, jezeli kurs kosztuje np. 1200 pln bez rat i 1200 pln w ratach to gdzie uktyta jest kwota uslugi ?

W tym, że realnie kurs kosztuje 1170 (przykład z sufitu). Na tej samej zasadzie masz promocje raty 0% w marketach.
Druga opcja jest taka, że może raty masz oprocentowane na 0%, ale całość jest obciążona np. ubezpieczeniem.

Widzisz teraz to i Ty i ja " gdybamy "

Pies pogrzebany w tym, ze ani Ty ani ja nie znamy obydwu cen kursu :mrgreen:

ks-rider

Postprzez mates08 » poniedziałek 24 września 2012, 18:11

Tak ale mi chodzi głównie o to że w jakiejś szkole wyczytałem że przy zapisie na kurs płaci się 600 potem 300 i 300.
mates08

Powrót do Szkolenie kierowców