Egzamin kat. C - kilka pytań

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin kat. C - kilka pytań

Postprzez eurotuned » czwartek 20 września 2012, 21:38

Witam
Mój egzamin na kat. C zbliża się coraz bardziej a mam jeszcze kilka pytań.

1. Czy jadąc na łuku muszę używać kierunkowskazu? Na pewno potrzebuję go przy kopercie, przy garażach a także przy składowych manewru zawracania.
2. Czy na mieście dopuszczalne jest przekroczenie linii ciągłej? Czasami są takie skrzyżowania, że naprawdę bardzo ciężko jest nie najechać chociaż trochę na linię ciągłą.
3. Zawsze gdy pieszy stoi przed pasami powinienem go puścić?
4. Co do obsługi to przerabiałem to z moim instruktorem ale nie jestem pewien wszystkiego. Poziom płynu chłodniczego i płytnu do spryskiwaczy mam tylko pokazać gdzie się sprawdza? Co do oleju to pokazać mogę tylko wlew bo poziom pokazywany jest na wyświetlaczi przy kierownicy (w Renault bo na takim zdaję). A bagnet jest dopiero na silniku po podniesieniu szoferki.
5. Kontrol świateł przeprowadzam na włączonym silniku czy tylko przekręconym kluczyku?
6. Przy kontroli świateł awaryjnych obchodzę auto dookoła to wiem, a przy pozycyjnych pokazuję światło na przednim reflektorze, na górze szoferki oraz te małe dookoła samochodu? Przy mijania już nic sie nie zmienia oprócz światła reflektoru. A jak jest z światłem wstecznym? Mam wbić wsteczny bieg, następnie zgasić silnik i załączyć następnie kluczyk do pozycji pierwszej? Tylko wtedy mogę opuścic auto i zobaczyć przy świeci, bo przy zapalonym silniku nie da się

może nie nudzę za bardzo tymi pytaniami

pozdrawiam
Kat. B, 1 podejście, 10.12.2009:
Plac +
Miasto +

Kat. C, 1 podejście 24.09.2012
Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Re: Egzamin kat. C - kilka pytań

Postprzez oskbelfer » czwartek 20 września 2012, 22:53

1. nie
2. dopuszczalne - zalezne od skrzyzowania
3. a jak robisz kiedy jedzies zosobówką ?
4. tak
5. mozna i tak i tak
6. na górze szoferki oraz te małe dookoła samochodu - to sa obrysówki ni ewymagane na egzaminie, pozycyjne sa jeszcze z tyłu
cofania spr na wyłaczonym silniku lub prosisz o pomoc egzaminatora - aby popatrzył czy cofani ai stopy świecą

trochę nudzisz:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez eurotuned » piątek 21 września 2012, 11:38

Dzięki za odpowiedzi. Wiem, że nudzę ale stres przedegzaminowy robi swoje i czlowiek chce się dopytać o wszystko..
Co do obrysówek to myślałem właśnie, że jest także należy pokazać. Ale skoro nie to przy pozycyjnych tylko Przód i tył.

I jeszcze jedno pytanie - ponieważ kurs robiłem na samochodzie marki DAF a egzamin mam na Renault (oglądałem zdjęcia wszystkich płynów itp) to nie do końca wiem jak tam chodzi skrzynia biegów. Na pewno jest tak jak w Dafie, że najpierw biego od 1 do 4 a potem od 5 do 8. A jak jest z przełączeniem z jednej skrzyni na drugą? Jest tak jak w dafie, że z przodu lewarka jest taka klapeczka i po przestawieniu jej w górę przełącza na skrzynię 5-8 ? I chyba z tego co wiem to także bieg wsteczny jest po mocniejszym przesunięciu lewarka w lewo a następnie do tyłu, a nie do przodu jak w Renault.

Proszę kogoś kto jeździł Renówką o pomoc :)
Plac +
Miasto +

Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez oskbelfer » piątek 21 września 2012, 18:28

w renówce może być skrzynia z przełącznikiem lub z tzw przebitką - w którym wordzie będziesz to zdawał ?
oskbelfer

Postprzez eurotuned » piątek 21 września 2012, 21:32

WORD Bielsko Biała. Przełącznik wiem jak działa ale przebitka nie wiem :(
Plac +
Miasto +

Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez oskbelfer » sobota 22 września 2012, 18:23

Obrazek

zakładamy ze mas z8 biegową skrzynie

dolną 1-4
górna 5-8

aby być na dolnej -- lewarek w pozycji luzu pociągasz w lewo (do siebie) schodzisz na dolną skrzynie

potem 1-2-3-4 -------- odpowiednie obroty i by wejść na górną dajesz z 4 na luz ------- i lewarek od siebie (wskakuje górna skrzynia) a potem reszta 5-6-7-8.

takj jak na obrazku :)

Osobiście wolę skrzynie z dzwigienką przełacznika. Najlepiej byłoby wziąc sobie godzinkę na "przebitce" , albo jak siadziesz na egzaminie to przez chwilkę pomieszać biegami, powiedz egzaminatorowi że masz prośbę coby Ci pozwolił lub "podpowiedział" bo jeżdziłeś na przełaczniku :)
oskbelfer

Postprzez eurotuned » niedziela 23 września 2012, 12:26

Dzięki za pomoc. To jest pewne, ze w Bielsku Białej jest skrzynia z przebitką? Mnie instruktor (nie jestem pewien na 100%) mówił, że będę zdawał na skrzyni z klapką. Na stronie mojego OSK znalazłem w ofercie: " DAF – 65 CF – skrzynia biegów jak na egzaminie"
Więc teraz już sam nie wiem. Na wszelki wypadek zakoduję sobie w głowie jak się jeździ na skrzyni z przebitką.

A kiedy jadę powiedzmy na 6 biegu i chcę zejść na czwartego to 1. luz 2. lewarek w lewo (do siebie) i czwórkę?

pozdr
Plac +
Miasto +

Plac +
Miasto -

2 podejście 10.10.2012
Plac +
Miasto +
eurotuned

Postprzez karol199 » niedziela 23 września 2012, 12:38

swoją drogą strona internetowa WORD B-B jest niesamowicie okrojona, żadnych informacji o pojazdach etc.. Zdzierać kasę za egzaminy to można, ale opłacić usługę informatyczną, przygotować materiały przy osób egzaminowanych to po co robić?
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez oskbelfer » niedziela 23 września 2012, 14:21

eurotuned napisał(a):A kiedy jadę powiedzmy na 6 biegu i chcę zejść na czwartego to 1. luz 2. lewarek w lewo (do siebie) i czwórkę?

pozdr

Tak, jednak sugerowałby na egzaminie wchodzenie i schodzenie po kolei tz. 2-3-4-5-6-7 (1 i 8 raczej nie mają zastosowania) i schodzić 7-6-5-4-3-2 :)

Jaka jest skrzynia w B-B nie mam pojęcia :)

karol199 napisał(a):swoją drogą strona internetowa WORD B-B jest niesamowicie okrojona, żadnych informacji o pojazdach etc.. Zdzierać kasę za egzaminy to można, ale opłacić usługę informatyczną, przygotować materiały przy osób egzaminowanych to po co robić?

Strona w B-B faktycznie kiepska, ale nie ona jedna.

Są wordy w Polsce, gdzie jest full wypas - wystarczy poszukać :)

Inną kwestią jest to że OSK też za coś biorą pieniądze - a odstawiają lipę.

Wreszcie dwa przykłady:

1. eurotuned - który dopytał tutaj - i już wie, a równie dobrze poszukałby chwilkę na stronach www wordów i znajdzie to co go interesuje (fotkę która wkleiłem - pochodzi własnie z jednego z wordów)

2. super word w Polsce, wszystko jest na www oraz w poczekalniach, plansze, filmy etc..., przychodzą ludzie i nie wiedzą gdzie znajdują sie swiatła mijania lub pozycyjne ..itd...
oskbelfer

Powrót do Egzamin na prawo jazdy