Problem z rondem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z rondem

Postprzez johnny76 » poniedziałek 17 stycznia 2005, 11:12

Witam,

Przysięgam, że szukałem, ale konkretnie chodzi mi o taką sytuację. Następny egzamin już w czwartek 20.01.05.

Mam następującą wątpliwość:

(Zdawany egzamin na kat. "C+E" - Ostrołęka)

Zbliżając się do ronda jezdnią o dwu pasach ruchu w jednym kierunku z zamiarem skrętu na rondzie w lewo zajmuję skrajny lewy pas ruchu, wjeżdżam na rondo, poruszam się po pasie bliższym środka ronda i (tu pytanie) chcąc zjechać z ronda zajmuję pas lewy czy prawy? Ostatnio na egzaminie zjeżdżając z ronda zająłem pas lewy a następnie jadąc już jezdnią też o dwu pasach ruchu w tym samym kierunku, po upewnieniu się, że prawy jest wolny i zasygnalizowaniu zamiaru zmiany pasa zająłem pas prawy co egzaminator uznał za wielki błąd. Zaznaczam, że na rondzie pas oddzielający pasy ruchu jest prowadzony linią przerywaną. Gdy pojechałem własnym samochodem za następnym zdającym aby sprawdzić jak to ma wyglądać, zjeżdżając z ronda zajął on pas prawy - egzamin zdał.

Jak prawidłowo powiniem wyglądać ten manewr.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
johnny76

Postprzez set » poniedziałek 17 stycznia 2005, 13:26

Jestes na lewym pasie (rozumiem z prawego nie mozesz skrecic w lewo na rondzie). Wjezdzasz na nie szerszym lukiem wjezdzajac na prawy pas od razu, wrzucasz kierunek zjazdowy i jedziesz do przodu prawidlowym pasem. Zapewne przed rondem stoi znak A7 wiec, zjezdzajac z ronda masz pierszenstwo - pojazdy jadace prawym pasem, nie skreca w lewo a czekajace na wjazd nie moga kontynuowac jazdy, wiec prawy pas na rondzie mozesz swobodnie zajac od razu z lewego.
"Musicie byc mocni moca milosci, ktora jest potezniejsza niz smierc..." Jan Pawel II
Prawo jazdy kat. B zdane za 1 razem: 09.03.2005, odebrane: 21.03.2005
set

Postprzez ella » poniedziałek 17 stycznia 2005, 13:44

http://www1.prawojazdy.com.pl/files/drogowskaz/nr23.pdf
Na rysunku na stronie 9 masz przykład zjeżdzania z ronda.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy