L4 a MOŻLIWOŚĆ zdawania egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

L4 a MOŻLIWOŚĆ zdawania egzaminu

Postprzez LexiconAvenue » sobota 15 września 2012, 13:42

Przeszukałam forum, podobnego tematu nie widzę: czy będąc na L4, WOLNO podchodzić do egzaminu praktycznego? Domyślam się, że nikt tego nie sprawdza o ile "odpowiednia sprawność psychiczna i fizyczna" nie budzi wątpliwości - ale czy przepisy mówią o tym jednoznacznie? I jeśli nie, co w przypadku ujawnienia takiej sytuacji po egzaminie?
Wiem, że kombinuję i wymyślam dziwną sytuację, ale może się okazać, że łatwiej mi będzie "zachorować" na ewentualny egzamin kolidujący z pracą, niż wziąć urlop, nawet na żądanie.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Re: L4 a MOŻLIWOŚĆ zdawania egzaminu

Postprzez Mas74 » sobota 15 września 2012, 16:26

Zależy od choroby na którą jest L4. Jeśli "chory ma leżeć" a buszuje po egzaminach, to może to być w przypadku kontroli podstawą do wyciągnięcia konsekwencji wobec tej osoby.
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez LexiconAvenue » sobota 15 września 2012, 20:40

Mas74 napisał(a):Zależy od choroby na którą jest L4. Jeśli "chory ma leżeć" a buszuje po egzaminach, to może to być w przypadku kontroli podstawą do wyciągnięcia konsekwencji wobec tej osoby.

Pytanie tylko, jak kontrola mogłaby odkryć, że kursantka X zdająca w dniu Y, zatrudniona w firmie Z w dniu Y była na zwolnieniu lekarskim.
LexiconAvenue

Postprzez ella » sobota 15 września 2012, 22:09

Wystarczy jakiś wypadek i już wszystko się wydaje. Osoba ubiega się na przykład o odszkodowanie a tu okazuje się, że miała w czasie wypadku na egzaminie L4. Ale to trzeba mieć wyjątkowego pecha 8)
ella
Moderator

Postprzez LexiconAvenue » sobota 15 września 2012, 22:24

ella napisał(a):Wystarczy jakiś wypadek i już wszystko się wydaje. Osoba ubiega się na przykład o odszkodowanie a tu okazuje się, że miała w czasie wypadku na egzaminie L4. Ale to trzeba mieć wyjątkowego pecha 8)

No, ale w to bym się musiała sama wpakować, a tak jeszcze nie zgłupiałam (no i nie zamierzam elka egzaminacyjną wpakowac się w tramwaj :)
Ale jeszcze inaczej- powiedzmy, zdaję rano a nastepnie idę do lekarza z zatruciem pokarmowym, bo w euforii/załamce poegzaminacyjnej zjadłam zatrutego kebaba ;-) Kombinuję, wiem, ale kodeks pracy w żaden sposób nie zobowiązuje mojego pracodawcy do dania mi wolnego na egzamin.
LexiconAvenue

Postprzez ella » sobota 15 września 2012, 22:32

Kombinuję, wiem, ale kodeks pracy w żaden sposób nie zobowiązuje mojego pracodawcy do dania mi wolnego na egzamin.

A urlop na żądanie? Dzwonisz rano i mówisz, że nie możesz przyjść. Więcej nie musisz tłumaczyć bo nie ma takiego obowiązku.
ella
Moderator

Postprzez LexiconAvenue » sobota 15 września 2012, 22:54

ella napisał(a):
Kombinuję, wiem, ale kodeks pracy w żaden sposób nie zobowiązuje mojego pracodawcy do dania mi wolnego na egzamin.

A urlop na żądanie? Dzwonisz rano i mówisz, że nie możesz przyjść. Więcej nie musisz tłumaczyć bo nie ma takiego obowiązku.

Teoretycznie tak, w praktyce wolałabym tego uniknąć z różnych powodów. Ale to jest teraz martwienie się na wyrost, bo na razie mam egzamin na początku października (w "dobrym" dniu), ale ostro kombinuję nad przyspieszeniem. I sytuacja "jutro 12.00 lub za półtora miesiąca" jest prawdopodobna w moim WORDzie- a dla niektórych jest oczywiste, że skoro wybrałam "jutro", ton mogłam "pojutrze" i nie dadzą sobie wytłumaczyć, że nie.
LexiconAvenue

Postprzez Asilma » środa 19 września 2012, 13:58

ella napisał(a):

Teoretycznie TAK. W praktyce - NIE zrobiłabym tego mojemu pracodawcy (że bez powodu) a w swojej własnej działalności odczekała swoje i pzbyła się takiego pracownika w stosownym czasie.
Asilma

Powrót do Egzamin na prawo jazdy