problem ze szkołą - przeniesienie dokumentów co robić

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

problem ze szkołą - przeniesienie dokumentów co robić

Postprzez klarina » środa 15 sierpnia 2012, 18:20

Witam,

zastanawiam się jak wygląda taka sytuacja ze storny prawnej i pieniężnej.
Bodajże w kwietniu rozpoczęłam kurs w szkole jazdy.
teoria owszem pięknie, ale potem jazdy, pierwsza jazda dopiero jakieś 3tygodnie po otrzymaniu numeru telefonu do instruktora. następne już co tydzień mniejwięcej, no jeden raz 2 razy w ciagu tygodnia. Jednak jazdy z dwoma instruktorami. potem nie miałam czasu i z mojej winy zakończyło się na 9 godzinach (w tym tak naprawde 7 godzin bo na jedne jazdy spóźniłąm się godzinę z powodu opóźnień pociągu i instruktor powiedział ze to już nie ma sensu że te dwie godziny on będzie nadrabiał dodając po 15 min do jazd, jednak musiałam zatwierdzić podpisem te dwie godziny, ponieważ i tak instruktorzy mówili że straciłam obie godziny bo nie powiedziałam im wcześniej tylko zadzwoniłam w trakcie jazd). jednak jeden instruktor odszedł ze szkoły a drugi prowadzi jazdy tlykoz tamtym więc mam zmienić instruktora. w skutek czego straciłam nie dość że 2 godz jazdy to instruktorów których miałam (do tego troszke inaczej prowadzili, inne zasady mieli) i teraz czas oczekiwania na nowego instruktora jest bardzo długi. a to ja nie miałam czasu, a to ze rozdział za tydzień, a to że nie odbierają, a to że niby zajęty telefon, a to że tłok i że na okęciu tyle zdaje. nie wiem co robić, już mam dość męczenia sie z nimi i kręcenia ciągłego.
w związku z tym zastanawiam się czy da radę przenieść dokumenty do innej szkoły bez straty opłaty? dodam że zakupiłam kurs na jednym z tych promocyjnych portali i domyślam się ze to powoduje problem co do tych opóźnień ale bez przesady... czy szkoła jest zmuszona mi oddać pieniądze czy nie? całą kwotę czy część? czy przenosząc dokumenty kolejna szkołą rozpoczyna od tych 9 godzin i znowu pobiera opłatę za cały kurs? czy są jakieś terminy z których instruktorzy muszą sie wywiązywać? a jak jest z długością ważności godzin kursu? jest jakiś deadline na wyrobienie godzin? a co z dokumentami lekarza, moimi dotyczącymi jazd, kursu teorytecznego itd, czy moge je bez problemu wyciagnać z obecnej szkoły? ile czasu zajmują takie przenosiny i gdzie najlepiej żeby nie było takiego bałaganu i czasu oczekiwania?
jak pójdę nakrzyczeć na nich w tygodniu i zmusić do umówienia z nowym instruktorem to chciałabym znać zasady państwa w tej sprawie itp oraz potrzebne haczyki ;)
ponieważ dzieki tym opóźnieniom od jakichś 3 miesięcy nie jeździłam samochodem i kolejna jazda będzie jak od nowa a ja jestem okropnie wkurzona i zagubiona...

pozdrawiam
klarina

Re: problem ze szkołą - przeniesienie dokumentów co robić

Postprzez Krzychu1429v » środa 15 sierpnia 2012, 18:41

Bardzo ciekawą szkołę wybrałaś ;)

A mówiąc serio:
Na zwrot całej kwoty nie możesz liczyć, gdyż jakąś część kursu już wykorzystałaś. Jednak jeśli się przeniesiesz i trafisz na normalnego kierownika ośrodka to zaliczy Ci teorie, oraz te godziny, które już wyjeździłaś. Pytanie tylko, czy ten ośrodek w którym "tkwisz" będzie skory oddać Ci dokumenty i nadwyżkę pieniędzy
Krzychu1429v

Postprzez klarina » środa 15 sierpnia 2012, 18:45

a nie ma jakichś prawnych kruczków w związku z tym oddaniem dokumentów i pieniędzy przynajmniej za tą część kursu która miejsca jeszcze nie miała? czy jak przenoszę się do innej szkoły to chcą całą sumę czy część?
klarina

Postprzez Krzychu1429v » środa 15 sierpnia 2012, 18:51

Jeśli chodzi o opłatę w drugiej szkole, to jest to indywidualna decyzja kierownika ośrodka. Może Ci uznać te godziny, ale nie musi. A w kwestii tej pierwszej szkoły - próbowałaś polubownie odzyskać dokumenty ? Mają obowiązek Ci je wydać jeśli nie spełniają Twoich oczekiwań. A jeśli nie to są instytucje takie jak urząd ochrony konsumenta(a w tym przypadku jesteś klientem)gdzie bezpłatnie uzyskasz pomoc
Krzychu1429v

Postprzez klarina » środa 15 sierpnia 2012, 19:10

jak pisałam, dopiero myślę nad przeniesie dokumentów wiec nie pobierałam jeszcze dokumentów ale chce być dobrze przygotowana ze strony teoretycznej żeby mnie nie zażyli w żaden sposób ;)
klarina

Postprzez dylek » środa 15 sierpnia 2012, 21:02

W normalnym trybie wykupu kursu nie było by problemu...
Powiedzmy upraszczając : kurs 1300zł =30h jazd po 40zł + 100zł teoria
Odbyłaś teorię + 9h jazd = 100zł+9x40zł=460.
Oddają ci 840zł, kartę jazd odkresloną i za tą oddaną kasę bez problemu dokupujesz resztę kursu w innym OSK.
Tu promocja zrobi swoje...
Jesli grupon to zakładam cena kursu około 650 zł...
Powinno wyjść w stylu 50zł teoria + 30x20zł jazdy.
Ale tak nie wyjdzie...bo grupon pobiera od OSK około 40% prowizji..
Więc za ciebie dostanie OSK od grupona około 420zł
Jak se zaczną od tej kwoty odejmować za teorię i wyjeżdżone godziny to co ci oddadzą ?
W życiu nie dokupisz za to co odbierzesz reszty kursu w innym OSK..
Ale masz za to promocję....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 15 sierpnia 2012, 22:11

W pewnej bardzo znanej warszawskiej szkole za teorie Pan Prezes liczy sobie 150zł.
szerszon

Postprzez klarina » czwartek 16 sierpnia 2012, 11:34

w jakiej to, szerszon napisz mi będę uważać jakby co. :)

ale tak czy siak większość szkół jeśli tam przeniosę nie będą chcieli całej sumy tylko za część która mi została?
klarina

Postprzez klarina » czwartek 13 września 2012, 11:53

czy szkoły jazdy chcą opłaty za przeniesienie? w jakiej wysokości? czy jest to legalne? jak wygląda ta sytuacja i jakiej w związku z tym nie polecacie?
klarina

Postprzez szerszon » czwartek 13 września 2012, 22:03

Mogą nie brać. Zaproponują nowy kurs albo dokończenie brakujących np po 40zł za godzinę.
I tak wyjdzie na to samo.
szerszon

Powrót do Szkolenie kierowców