Rozporządzenie ws.egzaminowania - co o nim sądzicie?

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Rozporządzenie ws.egzaminowania - co o nim sądzicie?

Postprzez skov » wtorek 11 września 2012, 17:40

dynamika i tak jest parametrem poszczególnych zadań a sama w sobie zadaniem nie jest więc pominięto. Dziwi natomiast pominięcie egzaminatora nadzorującego w całym procesie egzaminowania.
skov

Postprzez rusel » wtorek 11 września 2012, 17:59

tak samo parametrem jest zachowanie wobec innych uczestnikow ruchu badz technika jazdy wiec nie widze zwiazku
rusel

Postprzez skov » wtorek 11 września 2012, 19:09

prawda, więc powinni wywalić zarówno pkt.30 i 31 arkusza, byłoby więcej miejsca na "uwagi" ale uznali chyba że jest go za dużo bo dodali zapychacz arkusza w postaci pkt. 11.

"Dynamika jazdy" wchodzi w zachowania wobec innych uczestników bo to dla nich ta dynamika jest ważna a "sposób używania mechanizmow sterowania pojazdem" w "respektowanie zasad techniki kierowania".
skov

Postprzez rusel » wtorek 11 września 2012, 20:00

problem w tym ze dynamika jazdy czyli m.i.n niewykorzystywanie dopuszczalnych maksymalnych predkosci jezeli pozwalaja warunki moze odbyc sie bez udzialu innych uczestnikow, a w przypadku mechanizmow..no coz...dla mnie technika jazdy a sposob w jaki korzystamy np z kierunkowskazow to zupelnie inna bajka a przeciez jest to jeden z mechanizmow..i w tym miejscu takie rzeczy sie odznaczalo, tak samo jak brak swiatel. Nadal nie wiem na czym ma polegac ta gra w warcaby na arkuszu, tu utniemy tam dodamy, kolejnosc zmienimy a nadal nic dobrego z tego nie wynika, jezeli niepoprawnie pokonuje skrzyzowanie o ruchu kierowanym w stosunku do swiatel to mam przypisane zachowanie wobec tych swiatel i dla mnie to jest jasne i czytelne, jestem za rozbudowaniem arkusza zeby jasno i czytelnie wskazywac popelnione bledy bo na tym to powinno polegac, zadania zaznaczam ale rowniez przypisuje temu bledne zachowania
rusel

Postprzez osk rajd » środa 12 września 2012, 09:00

skov napisał(a): Dziwi natomiast pominięcie egzaminatora nadzorującego w całym procesie egzaminowania.

Pominięto również "koordynatora" w nowym rozporządzeniu, nie ma o nim żadnej wzmianki
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość,
nie zmniejsza jednak naszej głupoty"
osk rajd

Postprzez rusel » środa 12 września 2012, 10:12

egzaminatorzy beda sami losowac i wzywac na stanowiska kursantow, organizowac sobie przerwy i wpisywac wyniki do systemu itd cala robota koordynatora spada na egzaminatora ktory musi obsluzyc kolejny system...
rusel

Postprzez skov » środa 12 września 2012, 19:03

osk rajd napisał(a):
skov napisał(a): Dziwi natomiast pominięcie egzaminatora nadzorującego w całym procesie egzaminowania.

Pominięto również "koordynatora" w nowym rozporządzeniu, nie ma o nim żadnej wzmianki

w zamian jest "osoba upoważniona przez dyrektora"
skov

Postprzez dylek » środa 12 września 2012, 19:35

skov -pewnie mówisz o tym :
2. Osoba upoważniona przez dyrektora może dokonywać bieżących zmian w rozdziale osób zakwalifikowanych na egzamin państwowy pomiędzy egzaminatorów. Dopuszcza się losowy dobór osób egzaminowanych do egzaminatorów także przy wykorzystaniu systemu teleinformatycznego ośrodka egzaminowania.

Znaczy po to wprowadzali losowanie, żeby łapówkarstwa nie było....a przy najbliższej okazji zmienia się to, by znów każdy egzaminator mógł sobie wcześniej "ugadać" z kim pojedzie :D
Bo co za problem koledze z pracy szepnąć, że dziś będzie zdawała osoba X i zależy mi, by do mnie trafiła....
Ciekawe jakie przesłanki były podane jako oficjalne na słuszność ucieczki od losowania... :D bo tych nieoficjalnych możemy się chyba domyślać.... :D

A co do innych nowości... albo nie doczytałem... albo znikają ustalone trasy dla A1,A,B1 i T, a stała trasa tylko dla AM ?
Już widzę te szkolenia i egzaminy po całym mieście na 500 lub 600cm3 :D
Jakieś dodatkowe ubezpieczenia od sądu za nieumyślne spowodowanie śmierci kursanta przewidziano dla instruktorów i egzaminatorów? :D

P.S. "Podoba" mi się również to :
"natężenie ruchu (w godzinach szczytu) na elementach drogi określonych w tabeli nr 7 załącznika nr 2 do rozporządzenia nie było mniejsze niż 400 pojazdów na godzinę na jeden pas ruchu"
A w tabeli np. mamy zawracanie ze wstecznym...możliwe skorzystanie z elementów drogi podjazd, zatoczka itp.... :D
Znaczy pojazdy mają śmigać średnio minimum co 9s na każdym z pasów ruchu, a ty człeku zawracaj, boś se wybrał egzamin w godzinach szczytu :D
Niby już wcześniej było o tym 400 pojazdów/h, ale dalej uważam, że w obecnej formie ten zapis jest co najmniej dziwny... mogli to napisać ciut inaczej...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez skov » środa 12 września 2012, 22:10

Ja ucieczki od losowania nie widzę. Zapis jest w obecnej 217 tyle że po nowemu znoszą funkcję koordynatora z ośrodków egzaminowania na rzecz tajemniczej osoby upoważnionej przez dyrektora. Podobnie jak z egz. nadzorującym ale jego zostawiono do przeprowadzania warsztatów dla egzaminatorów :D

Badanie trzeźwości zdającego będzie badała już Policja a za to instruktor może już przyjść na egzamin na bani byle by był grzeczny bo jak nie egzaminator wyprosi go z placu lub samochodu. Może to dobry pomysł żeby przed egzaminem swojego kursanta instruktor mógł się znieczulić :D Popieram te ludzkie podejście piszących te rozporządzenie.
skov

Postprzez oskbelfer » czwartek 13 września 2012, 22:36

troszkę obok rozporzadzenia ----- z ustawy :)

Jeżeli wyniki lub przebieg egzaminu osoby posiadającej prawo jazdy wskazują
na uzasadnione zastrzeżenia co do kwalifikacji osoby egzaminowanej, dyrektor
wojewódzkiego ośrodka ruchu drogowego występuje do starosty z wnioskiem
o skierowanie tej osoby na egzamin sprawdzający kwalifikacje w zakresie dotychczas
posiadanych uprawnień.
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez MEL » piątek 14 września 2012, 18:28

O !

I teraz mit stanie się faktem :D Zawsze ludzie o to się pytają...

PS
Jest już rozporządzenie ws szkolenia i zdobywania uprawnień !

http://portalnaukijazdy.pl/upload/files ... a-2012.pdf
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez czepiacz » sobota 15 września 2012, 17:47

Rozporządzenie, do którego link wkleił MEL, to bełkot dyletanta. Kupa gówna, a nie akt prawny.
Najlepsze "kwiatki" dotyczą przeciwskrętu i jazdy z koszem (ile motocykli z koszem mamy na drogach?).
Ciekawe, kto to pisał i wziął wypłatę, bezczelnie...
czepiacz

Postprzez oskbelfer » sobota 15 września 2012, 22:10

nie czytałem jeszcz etego co wkleił Mel, ale skoro to taki efatalne, to porponuję Czepiacz napisz Ty, przezytamy, zobaczymy , a nastęnie będziemy wszyscy postulować o klepnięcie rozporządzenia Twojego autorstwa :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez osk rajd » poniedziałek 17 września 2012, 15:24

MEL napisał(a):O !

PS
Jest już rozporządzenie ws szkolenia i zdobywania uprawnień !

http://portalnaukijazdy.pl/upload/files ... a-2012.pdf

- kursy na instruktora będą robić nie WORDy ale SuperOSK (już widzę poziom takich instruktorów...)
- brak szkolenia dodatkowego - skończy się handel lewymi zaświadczeniami po 3x niezdanej teorii/praktyce
- brak instruktora prowadzącego
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość,
nie zmniejsza jednak naszej głupoty"
osk rajd

Postprzez oskinstruktor » poniedziałek 17 września 2012, 22:15

Rozporządzenie ws szkolenia:

czytam sobie o skrętach szosowych, bez względu na to co autor miał na myśli i tak sobie myślę, że muszę zwrócić honor wszystkim tym instruktorom, którzy uczyli min. jazdy po łuku na pół, jeden, 3/8, 7/9 obrotu jak widzi się coś i gdzieś tam jak się jedzie. Zawsze mówiłem że małpę tak można uczyć a nie istoty myślące ale jak widzę to nowe rozporządzenie, to chyba ja źle uczę. Nie trzeba jednak myśleć podczas prowadzenia samochodu!!! Trzeba wiedzieć co, gdzie i kiedy pokręcić, wtedy auto w sumie to samo pojedzie.
To po co ja każe im myśleć za kierownicą? Wkurza się człowiek na głupoty które już istnieją.....a tu niestety powstają nowe.

PS Czy ktoś zna z imienia i nazwiska autora/autorów tych mądrości?
oskinstruktor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów